用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真主流 vs 宣道
樓主: FANFANYEUNG
go

崇真主流 vs 宣道 [複製鏈接]

cantona2001 發表於 14-7-30 23:54
考得好又未必等於講得好,我想小朋友講好d英文

我只可以講, 如想講得好真係要家庭及學校都要講, 如只是學校講, 你要有心理準備, 如果小朋友上到小學而學校唔多講英文既話, 好快可以打回原形.  其實只要小朋友唔怕講, 而家庭又有人同佢講正統既英文, 千萬唔好一半中一半英, 只係KEY WORD英文, 我覺得已經OK, 講英文無標準咩叫做好D, 英國人會話美國人唔正宗, 美國人會話澳洲人口音唔得.  唔好以為放在小朋友O係學校就咩都搞掂, 家庭又配合先得.  唔好諗咁多啦, 2間都係唔差既學校, 而一定有不同既支持者, 你要看看自己要D咩, 同埋你可以就面試時既感覺去選.  其實老實講, 呢度好多比緊意見你既家長都係2間都無讀過, 只係搜集資料時得黎既綜合意見.

真係好多謝大家不同的意見和分析~其實因為本人在家都不是講太多英語,所以相反才想小朋友在學校可以接觸多些,彌補不足,所以我較偏向考慮學校的學術方面呢

引用:真係好多謝大家不同的意見和分析~其實因為

原帖由 FANFANYEUNG 於 14-07-31 發表
真係好多謝大家不同的意見和分析~其實因為本人在家都不是講太多英語,所以相反才想小朋友在學校可以接觸多 ...
may I know urban final decision ?

引用:Quote:cantona2001+發表於+14-7-30+23:54+

原帖由 喜樂果子 於 14-07-31 發表
我只可以講, 如想講得好真係要家庭及學校都要講, 如只是學校講, 你要有心理準備, 如果小朋友上到小學而學 ...
淨睇面試我個人認為宣道無論在安排及老師之經驗及愛心比較也較優勝

引用:真係好多謝大家不同的意見和分析~其實因為

原帖由 FANFANYEUNG 於 14-07-31 發表
真係好多謝大家不同的意見和分析~其實因為本人在家都不是講太多英語,所以相反才想小朋友在學校可以接觸多 ...
其實樓主你本身答案已偏重TT,你想要語景好就當然TT會比較好,但問心語言並非單靠學校,如家庭唔配合都唔會講得好好。樓主小朋友如讀TT便要留意防蚊,本人冇試過俾蚊咬唔敢下評語但好多家長都有提及過此點。另揀得龍校當然要比較埋小學,因小學升中學可選小學校網,唔駛講九龍塘個中學網一家靚過深水埗好多,除非target祟中或其他個別學校,否則我唔會揀祟真。不過宣小都好谷,又注重體藝特別係音樂,如家長想小朋友舒舒服服嘅就應該避免揀宣道。

其實我身邊好多朋友仔女都係語景好小學讀,返到屋企都係講廣東話,我朋友話佢個仔英文好過中文,所以反而屋企一定要講番中文

又崇真小學(國際)讀完可轉去IB, 都係佢優點吧

回覆:崇真主流 vs 宣道

現在看來問崇小 vs 宣小,因幼稚園入小學比例是差不多

我可以講,若是女仔,入宣小玩中學派位是好的,但宣小出名是weekend浪費一天回校學樂器,學科程度比人淺,尤其英文

沒有時間補習,英文又淺,上到中學好難追,不要相信暑假班可以追到

另有嚴格規定中英數一科唔合格要留班及兩科要趕出校

引用:現在看來問崇小+vs+宣小,因幼稚園入小學比

原帖由 qualcomm 於 14-08-07 發表
現在看來問崇小 vs 宣小,因幼稚園入小學比例是差不多

我可以講,若是女仔,入宣小玩中學派位是好的,但宣 ...
( 學科程度比人淺,尤其英文 沒有時間補習,英文又淺,上到中學好難追).  想問宣小如學科程度比人淺,又怎會不合格呢?謝謝。

宣小學科程度淺,英文又淺,但升中又可以好好,邊度可能。

請問宣道全名叫咩名 ?

我是過氣宣幼和現任崇幼(主流)用家,兩間都各有優點,如講學術有學券時的宣幼確是很淺,但轉了沒學劵又深返少許,但對比根德,York都有一段距離,因宣幼始終都不是谷的kg , 而崇幼學術,小女只讀咗一年,我又不太知K2K3的程度,但K1的要求係比以前有學卷的宣幼深,崇幼的語言環境真係好好,小朋友真係好容易接觸到外藉和普通話老師,其實好睇家長要乜,好多揀宣幼的都是眼望着宣小,雖然崇幼家長都會有此想法,但崇幼語境的優點,我十分滿意

各位的意見令我對兩間學校都了解多了,我都認同兩間都是各有優點的,但我還是喜歡TT的語境

聽聞宣小的音樂主要靠課後俾錢學,校內教師並沒有支援或參與
有無宣小家長可以告知?

引用:各位的意見令我對兩間學校都了解多了,我都

原帖由 FANFANYEUNG 於 14-08-09 發表
各位的意見令我對兩間學校都了解多了,我都認同兩間都是各有優點的,但我還是喜歡TT的語境

...
目標名確,very good!!!

FANFANYEUNG 發表於 14-8-9 23:07

...
Hi! 你好呀!我仔剛取錄為崇幼15一16年EPK1, 想問問你小朋友讀左K1至今,語文,尤其英文進展如何?和你的期望相乎嗎?謝

引用:各位的意見令我對兩間學校都了解多了,我都

原帖由 FANFANYEUNG 於 14-08-09 發表

...
大家可分享上年宣小In d 咩嗎?

For TT Internation
K1 book = Cannan N1 book

so no need to consider actually if no coupon discount.
They cannot catch up Primary School level, and the headmaster from the primary would consider students from other schools also. Price will be around 5k normal /6k international each month.

Not much people got successful in Primary School section interview this year for TT Kindergarten students, esp for those in Cantonese class.

請問樓主幾時in宣道?我今年報左宣道k但連面試通知都未有,驚自己miss左。

請問樓主幾時in宣道?我今年報左宣道k但連面試通知都未有,驚自己miss左。

回覆 regretdogdog 的帖子

我都嚇親, 個post 係今學年o架
‹ 上一主題|下一主題