用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一坐一小時校車辛苦嗎?
樓主: fleshmoon
go

小一坐一小時校車辛苦嗎? [複製鏈接]

吾知系咪就路綫多停站,同好多家長傾開,多數人都系要7點前上校車的,就算實際距离吾算遠

回覆:小一坐一小時校車辛苦嗎?

好辛苦,小朋友最需要係休息。用兩小時換黎不開心和疲勞!家長,你要認真考慮!

本來,我有機會可以去間好有名氣的一條龍私小就讀,但實在頂唔順來回兩小時既車程,放棄了;改了自行一間在家隔離,又不差的小學,路途只需要十分鐘就回到家,瞓完個覺沖埋涼,估計都只是六點,但精神抖擻,做功課都好啲。相比起,講緊個間好有名氣既小學的校車才回到家不久,無得休息仲要勁做功課同溫書。大人做完一日嘢返黎都要休息,何況佢只是一個六歲的小朋友!

引用:我覺得小學應該就近就學,不應該長途跋涉去

原帖由 王家爸爸 於 14-06-18 發表
我覺得小學應該就近就學,不應該長途跋涉去上學,影響學習效果。
Agree

小曳人 發表於 14-6-18 12:28
唔係辛苦,係浪費時間!
一程一個鐘,來回兩個鐘!如果多功課,小心唔夠時間瞓覺! ...
Exactly true!
It is a waste of life!

回覆:小一坐一小時校車辛苦嗎

你每曰返工來回要兩小時,你覺唔覺得辛苦?

回覆:小一坐一小時校車辛苦嗎

超級辛苦, 有必要嗎

引用:好辛苦,小朋友最需要係休息。用兩小時換黎

原帖由 karbb1217 於 14-06-25 發表
好辛苦,小朋友最需要係休息。用兩小時換黎不開心和疲勞!家長,你要認真考慮!

本來,我有機會可以去間好 ...
如果派位制度可以如此理想就好。依家愈來愈多人派到遠遠的

王國會長

karbb1217 發表於 14-6-25 00:50

本來,我有機會可以去間好 ...
真係省回不少時間, 我囡以前讀屋企附件的小學, 行返去不用十分鐘, 每朝訓夠7:30才起床, 8:05才出門口返學.
放學3:45 已回到家, 可以食個下午茶, 睇下電視休息下才開始做功課/溫習.

我無跨區揀返自己區既學校都要坐45分中車啦
兜呢道兜果道
屋企附近間學校, 5分中內行到既, 又唔係自己網, 真係這麼近那麼遠

咁樓主你可唔可以試下跨網報5分鐘內行到果間學校呀?

最初試了一個月,來回要兩個鐘,之後都係自己駕車接送....

yanyan6 發表於 14-6-21 00:51
一個鐘車程,間學校都好遠,要咁遠才有好學校?
而家邊度都有雙單非,只好接受,講唔出邊間沒有,是好無奈 ...
有雙非唔緊要, 但都唔好咁多, 我區三寶學校一級有3/4以上係雙非, 大抽奬填第三的非三寶校, 一班都有接近一半係雙非, 只有只可填第一的學校係少啲, 十個八個咁。所以, 點可以唔避走他方。

上禮拜細囡in私校, 排後面小朋友媽媽講普通話, 但唔知係新移民定單雙非, 但個樣都斯文啲既, 又有禮貌, 個小朋友都幾乖咁。

little_yolky 發表於 14-6-19 14:55
無辦法, 就近入學好多雙非, 係逼不得以跳船避走。
Exactly true!
Their parents are very awesome!

先問下自己如果份工,返放各要一個鐘車程你是否會去做??? 放工已經好攰重要一個鐘先返到家, 回家之後又要開工, 真係想.............

subb 發表於 14-10-7 17:26
先問下自己如果份工,返放各要一個鐘車程你是否會去做??? 放工已經好攰重要一個鐘先返到家, 回家之後又要開 ...
如果份工好有滿足感, 做得好開心, 待遇又好, 咁我會做的。我份工就係咁, 轉三次車, 每日單程連等巴士個幾鐘, 已經做咗20年了。仲要日日開OT, 其中有半年, 一星期一至日, 做70+鐘, 做得好開心, 覺得好有意義。我好多同事住天水圍, 返工單程都要個半鐘的。

不過, 做咗7年之後, 人工多咗, 夠錢就搬咗去公司附近住, 行路10分鐘到 都係近啲好。

little_yolky 發表於 14-10-8 09:53
如果份工好有滿足感, 做得好開心, 待遇又好, 咁我會做的。我份工就係咁, 轉三次車, 每日單程連等巴士個幾鐘 ...
咁即係最後都是覺得選擇搬去公司附近"近D" 呢 !!!! Opportunity Cost問題...

subb 發表於 14-10-8 10:47
咁即係最後都是覺得選擇搬去公司附近"近D" 呢 !!!! Opportunity Cost問題...
無錢都捱咗7年, 好丫嘛。有錢緊係孟母三遷啦。

我哋住大埔, 上次同阿囡返學校, 阿囡同爸爸講:爸爸, 不如我哋搬去學校隔離呢間屋。話說, 囡囡間學校响九龍城, 樓價係..................

辛苦。我當初選這間時已打算搬,但入了後,同住的99唔肯,理由係:個個都係咁撘校車架啦,咪又得!

結果:回到家已差不多5點或更遲,如果小朋友手腳慢就日日到你放工返去都未搞掂D功課同溫書,EQ有限的就會日日同個小朋友開片。

除了時間唔夠用,到有課外活動,或學校選了小朋友入校隊,住得遠接送練習都好大問題。

最後玩了一個學期,99終於親眼見到小朋友有幾辛苦,肯搬,但樓價已升了N%。。。

這樣玩六年是很難捱的,樓主三思。

muimui812 發表於 14-10-8 15:32
辛苦。我當初選這間時已打算搬,但入了後,同住的99唔肯,理由係:個個都係咁撘校車架啦,咪又得!

結果 ...
可唔可以叫99俾番個差價嚟
‹ 上一主題|下一主題