用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門苦水
樓主: ming0314
go

叩門苦水 [複製鏈接]

回覆:叩門苦水

唔好講到小二插班好易甘,你係原校起碼考到全級頭五先好唸

add oil!!!

引用:講到叩門咁多苦水,要問你地自己點解唔放手

原帖由 鵰狸 於 14-06-17 發表
講到叩門咁多苦水,要問你地自己點解唔放手,派邊間讀邊間。隨遇而安。

P2-P3再叩門易過P1叩。當然你連派 ...
多謝你寶貴既意見!作為家長當然希望子女可以有好既學習環境!如果唔係就唔需要啲咩第一、二、三志願喇!如果以你咁講乜志願都唔使填喇!
良好學習氣紛同環境好重要!小朋友學好3年學壞3日!佢地係學校既時間耐過父母對住佢地!針唔拮到肉唔知痛!

yuting0322 發表於 14-6-16 17:53
愈in愈無心機,根本無可能爭到。。4,5百人爭8個位

好有同感, 有點氣餒了, 叩門位得咁小, 但call 幾百人去 in, 可能係平等機會啦, 所以收得表都要in?

仲有3~4間未出時間, 唔樂觀, 叫做 in 左就唔後悔.......

引用:Quote:yuting0322+發表於+14-6-16+17:53+愈

原帖由 moonychan 於 14-06-17 發表
好有同感, 有點氣餒了, 叩門位得咁小, 但call 幾百人去 in, 可能係平等機會啦, 所以收得表都要in?

仲有3~ ...
我慶幸今天終於清醒了!我學會平常心!學1個家長話齊"學校唔收你唔等於你嘅小朋友唔叻,而係人數大多,學位得幾個,所以先分唔到俾我地D仔仔女女!"我開始唔再執著了。今天我都要in,但我放鬆了好多,呢半個月呢,尋日個覺係訓得最好!

大家加油丫... 希望大家既仔女都可以叩門成功啦... 網上講我叩既其中一間小學琴日同今日會打電話2ND IN 丫... 於是今日成朝望住電話...緊張到斗唔到氣...
雖然係咁... 心裡都有做定準備... 萬一所有都唔成功, 我仍然會努力為個女加油...
畢竟父母既心態先係影響小朋友既關鍵! 我同個女講你係得既... 係媽媽最叻既寶貝... 學校唔選你係學校既損失... 我相信你既能力! (哈哈, 阿Q精神...) Fighting!!

回覆:cindycindy1103 的帖子

希望你成功!加油!

鵰狸 發表於 14-6-17 10:22
絕對唔係阿Q,見到D細佬,一心追入名校,入到後,2-3年被勸退。記住學小鳳姐唱順流逆流。

...

agree, 有幾多人係教 A 已經自己推敲到 B? 名校係父母 & 補習老師讀的.  (讀到名校唔洗補, 唔洗亞媽幫, 果D就真係叻中之叻, 真心的)

(不喜勿插, 個人見解咋)

其實我地已經唔係追名校,只係唔想小朋友係d3寶啫,二線都已經滿足㗎喇

48網

ming0314 發表於 14-6-17 10:51
其實我地已經唔係追名校,只係唔想小朋友係d3寶啫,二線都已經滿足㗎喇

...
我囡囡都派到三寶,唔叩唔得,如果派到二線,都唔有咁大壓力,而家叩入一間,整個人松晒,努力啊

cindycindy1103 發表於 14-6-17 10:14
大家加油丫... 希望大家既仔女都可以叩門成功啦... 網上講我叩既其中一間小學琴日同今日會打電話2ND IN 丫. ...
AGREE~我個囡同我講, 佢地班主任係畢業禮綵排上, 同佢地講:" 係老師心中, 個個小朋友都是拿金杯的好孩子, 只不過因為頒奬禮時間有限, 只能選小部份同學上台拿獎" , 老師這樣安慰沒拿奬的小朋友, 我真的很喜歡這位老師, 我也執這位老師的口水尾, 同阿囡講, "無論佢叩門成功與否, 佢媽咪心中都你都係拿金杯的, 盡了力便好了".

引用:Quote:ming0314+發表於+14-6-17+10:51+其實

原帖由 hueylau 於 14-06-17 發表
我囡囡都派到三寶,唔叩唔得,如果派到二線,都唔有咁大壓力,而家叩入一間,整個人松晒,努力啊 ...
邊區?

引用:Quote:cindycindy1103+發表於+14-6-17+10:1

原帖由 catiou627 於 14-06-17 發表
AGREE~我個囡同我講, 佢地班主任係畢業禮綵排上, 同佢地講:" 係老師心中, 個個小朋友都是拿金杯的好孩子,  ...
欣賞

ming0314 發表於 14-6-17 11:20
邊區?

48閩橋

it's annoying that I get prank calls today. Withheld number and hang up when you pick up.
‹ 上一主題|下一主題