用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解派第一志願,都要叩門呢?
樓主: wendyaupooh
go

點解派第一志願,都要叩門呢? [複製鏈接]

一個人最終都係一個學位,一收一放無問題,叩門又不是好玩,攪一大輪,每個人都有叩門原因

引用:我都覺得好奇怪,遇到個阿媽抽到仁立紀念,

回覆:點解派第一志願,都要叩門呢?

我地呢班無直私BACK UP 的, 抽獎時都係「勒住」自己唔擺大熱第一啫, 係策略, 未必係真心最鍾意呢間。當日交表時, 人家有BACK UP 點玩點排都無有怕, 甲一抽LA SALLE 不知幾爽    我地當時也不好受啦。不過為世所迫啫。

抽獎講運氣, 叩門主要靠實力。如果小朋友無料, 一樣叩不成, 好公平啫

近年D父母已經對區域的問題已不當一回事, 住新界九龍去考港島直私學校大有人在, 只要間心儀學校肯收, 點都會度掂佢。名官津都唔駛學費, 仲可攪掂埋細佬妹個學位, 出一二千元車費真抵到爛! 叩門又唔駛收手續費, 一定要叩吓啦  

利申, 我只叩了屋企附近的兩三間學校, 無考過海咁瘋狂

大家好運放2線第1都中,之後叩返上前面。難位我地穩陣派都跌入不知明小學。你地大大聲理直氣壯話叩勁野無問題,難為我地黑仔,只求入返二線就算。
甘我只嘆自己黑仔。

引用:Quote:原帖由+little_snow+於+14-06-09+發

原帖由 naughtybj 於 14-06-09 發表
浸聨有荃官lor
冇聯繫架喎

引用:不過我覺得林護勁d。 +

原帖由 naughtybj 於 14-06-09 發表
不過我覺得林護勁d。
官中係我呢個荃灣土生土長的人來說始終是神校

甘話明抽獎一定有人歡喜有人愁。叩門已是算公平的做法。

譬如話只準中第4志願或之後的人才可叩門,到時我地班本地人白白睇住D單非雙非叩去若干數的勁官津位,5通甘至叫公平??

自己唔係最最最❤️儀個間既個區住(唔同網)!填甲一機會微!搏左區內心儀之選先!成唔成功叩都較隠陣D!

引用:抽到乙一吳彥祖,為何不能叩甲一劉德華呢?

原帖由 tammymommy 於 14-06-09 發表
抽到乙一吳彥祖,為何不能叩甲一劉德華呢?
A+都想試下A++

回覆 小J媽媽 的帖子

岩,所以我沒有像蝗蟲般鬧政府,而時密密叩門囉

引用:回覆+小J媽媽+的帖子 岩,所以我沒有像蝗

當年C6話呢d先高招,揀間穩入做第一志願,再去叩d再心儀的。吾學得我甘蠢由此至終盡地一鋪。

回覆:kkhon 的帖子

我都好專一,但都派吾到

引用:我地呢班無直私BACK+UP+的,+抽獎時都係「勒

原帖由 小J媽媽 於 14-06-09 發表
我地呢班無直私BACK UP 的, 抽獎時都係「勒住」自己唔擺大熱第一啫, 係策略, 未必係真心最鍾意呢間。當日交 ...
無錯,只是為安全起見的策略

其實呢個策略幾穩陣, 高招!到時叩門得就得唔得就算.
我唔一定要小朋友讀名校, 只要唔係差校, 校風好已ok.
有間穩陣既學校做底都好
(不過果時真係冇諗到有呢個方法)

引用:其實呢個策略幾穩陣,+高招!到時叩門得就得

原帖由 rainnie1303 於 14-06-10 發表
...
其實都係為勢所逼,邊個唔想第一志願揀最top嗰間吖,但冇私小back up, 真係博唔過,入唔到跌到唔知去左邊仲頭痕。

引用:一個人最終都係一個學位,一收一放無問題,

原帖由 心滿意足 於 14-06-09 發表
一個人最終都係一個學位,一收一放無問題,叩門又不是好玩,攪一大輪,每個人都有叩門原因 ...
totally agree!
自由社會,自由選擇,公平競爭,有能者居之。

rainnie1303 發表於 14-6-10 08:19
...
不同意。一般大抽獎(講乙部)幾百人爭幾十個位,叩門閒閒地近千人爭廿個位。你覺得邊個機會大啲?

而且唔係想叩就有得叩,唔call你interview,唔好彩病咗,或者撞期你都冇仇報,英雄無用武之地。

有人話隨機號碼黑箱作業,我唔知,但係你認為叩門嘅透明度有幾高呢? 會唔會俾友好幼稚園、甚至有關係人士玩晒?

倒不如小心分析搵出一二三線校,睇清楚小一入學報告書當區有幾多人同你爭,當區首三志願%,set 好保險線至係王道。出怪招當然有自由,不過如果真係用的話,我諗行王道嘅家長會好多謝你。

回覆 wendyaupooh 的帖子

我就係入左不知明小學,連就住本區的都唔識,所以現在係咁叩門
‹ 上一主題|下一主題