用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無家長選擇搬屋為小朋友小學呢?
樓主: momotam168
go

有無家長選擇搬屋為小朋友小學呢? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+momotam168+於+15-07-16+發表

原帖由 ylmanhk 於 15-07-16 發表
佢係咁⋯
2622 大宅鬼

回覆:有無家長選擇搬屋為小朋友小學呢?

我本身住新界。請問你住緊邊個網?我最後決定會搬,雖然唔係41網。我都想去11,而且我兩個囡,但實在老公返工唔方便,考慮過好多覺得唔想咁大費周章,決定搬去親戚放租的40網。其實我唔係一定要入神校或band1,我最主要想返學近啲, 因為以家小朋友係九龍讀n。小學都想係九龍,就算最後入到直資私校返學都近。個人認為如一心只博抽獎,會幾大風險,搬去邊個網都應有plan b。我贊成搬,但要諗好後路同埋經濟情況要穩定。加油!

wing.2bb  Yes financial support is the main issue   發表於 15-7-16 12:21

我唔知你住緊邊度。但想講另外一樣就係如住開新界由其全新樓,九龍樓要差不多價錢的質數唔知你頂唔頂得順。講真,我唔太想由全新樓搬去無電梯的樓,而且哩類的樓治安都多少會有啲些隱憂。雖然係rare case,但的確我有朋友發生過一啲意外,所以不得不謹慎些少。哩樣都係我所考慮到的。

引用:我本身住新界。請問你住緊邊個網?我最後決

原帖由 Vickyblah 於 15-07-16 發表
我本身住新界。請問你住緊邊個網?我最後決定會搬,雖然唔係41網。我都想去11,而且我兩個囡,但實在老公返 ...
住91網...
係呀,你講得arm... 我唔想返學太遠或者太貴,所以想搵D 區比較學校質素好些平均些,再者,老公工作經常港澳兩邊走,所以揀港島會方便D...多數人意見都係話net 11對女仔好,所以我想女入到直私或者抽到都ok, ... 而仔仔就考國際學校多咁打算咋
你都好arm 既做法,對自己同小朋友都有要求係好事,不過唔可以太過份太過離實際囉,我覺得

引用:我唔知你住緊邊度。但想講另外一樣就係如住

我唔知你住緊邊度。但想講另外一樣就係如住開新界由其全新樓,九龍樓要差不多價錢的質數唔知你頂唔頂得順。 ...
我地又唔會為左校網降低住屋質素既,一定要差不多先會進行呢步
無電梯果d 我都接受唔到

引用:Quote:原帖由+Vickyblah+於+15-07-16+發表

原帖由 momotam168 於 15-07-16 發表
住91網...
係呀,你講得arm... 我唔想返學太遠或者太貴,所以想搵D 區比較學校質素好些平均些,再者,老公 ...
yes。如你有budget 國際學校當然係最好選擇。不過is以家都好難考架。加油。我都考慮咗好耐先決定搬。加上小朋友剛剛先n,個細囡先半歲,話唔定過多幾年又有變化,搬左先就返學近無壞,最緊要唔好太辛苦小朋友同各樣要量力而為

wing.2bb  Agreed  發表於 15-7-16 12:22

引用:Quote:原帖由+Vickyblah+於+15-07-16+發表

原帖由 momotam168 於 15-07-16 發表
我地又唔會為左校網降低住屋質素既,一定要差不多先會進行呢步
無電梯果d 我都接受唔到

...
我都係!小朋友有個良好居住環境都好重要,讀書係重要但唔代表一切。我新搬個度其實都細左以家層樓好多,九龍樓真係又貴又細!不過我安慰自己打理得好啲就夠住,而且又唔會住一世,最重要小朋友返學近左好多,諗起都覺得好開心。

wing.2bb    發表於 15-7-16 17:04

引用:Quote:原帖由+momotam168+於+15-07-16+發表

yes。如你有budget 國際學校當然係最好選擇。不過is以家都好難考架。加油。我都考慮咗好耐先決定搬。加上小 ...
所以將範圍擴大些,除了直私及抽獎都仲可以選擇國際,好似咁樣唔洗太焗限住嘛!
呢條路好長好長,真係要打醒12分精神去諗清楚點行至最適合全家人

我想由離島搬去14網, 要付出的代價真唔少.....
請問如自行選校入唔到要參加大抽獎, 到時大家會點安排呀?
1) 揾屋租住先? 係咪最短租期都要一年呀?
2) 即買樓? 但又未知邊間收, 點知買邊度最近? 同埋時間都好趕, 又要賣樓再買樓
3) 定而家揾定樓先, 但如睇啱咪又要轉埋幼稚園? 最慘仲有個細的今年要揾幼稚園了, 到時轉得個大的又要揾埋細的位

回覆:amyyiu888 的帖子

我由新界搬出九龍,先租屋,自己樓放賣或租,再轉校,過程艱巨,但事實係住番出九龍方便好多,而選學校轉校亦好多選擇,仲要好好彩插班入到信譽好的幼稚園,好開心

回覆 edpo 的帖子

好多謝你的分享, 睇來都係要先租住先得了

回覆 amyyiu888 的帖子

搬14網好危wor....搬完好易入2寶。承唔承受到風險先?
自行14,唔搬住。

自行失敗搬16,乙部抽16好填d.甲部照選14,16。。。

租好d, 萬一所派學校唔就腳,都可再搬。
至於大果個,轉校都係讀半年,邊間都無所謂。

細果個。。。。 橫掂跟上小學無難度,搵間接送方便的讀,再按需要加興趣班。。。港島資源咁多,點谷都得。

搬就係要見步行步,無得未搬就樣樣都砌到好啱心水。

引用:回覆+momotam168+的帖子 如果只係為咗抽獎

原帖由 hkpapa852 於 14-03-20 發表
回覆 momotam168 的帖子

如果只係為咗抽獎搬去41網就唔係咁值, 因為失敗率都好高下
11網男仔升中選擇少D,band 1 生好似只有英皇及聖類斯,好少人揀高主教及St Jo ,有高人指點一下B1 男仔會派去哪間呢!

引用:Quote:原帖由+momotam168+於+14-03-21+發表

原帖由 IloveJJ 於 14-03-21 發表
我就係自行抽到11網,再等完成k3先搬。呢個網唔錯,好學校好多,中學英中又多,係樓貴唔好囉!

...
自行中邊間可以分享嗎?搬屋開支大,好猶豫,筆錢留落黎,作之後培養,會唔會仲好?

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-03-20+發表

原帖由 gw2014 於 15-07-20 發表
11網男仔升中選擇少D,band 1 生好似只有英皇及聖類斯,好少人揀高主教及St Jo ,有高人指點一下B1 男仔會 ...
仲要 st Louis 好似麻麻地,我指Dse 成績 compare 其他 band 1中學

回覆:DevilPig 的帖子

請問女仔得15分,11網自行揀邊間機會大D?
又或如果基督教20分,11網自行可有什麼選擇?

引用:請問女仔得15分,11網自行揀邊間機會大D?

原帖由 siumanma 於 15-07-20 發表

...
我都想知呀!push push!

專登搬去12網。

引用:請問女仔得15分,11網自行揀邊間機會大D?

原帖由 siumanma 於 15-07-20 發表

...
我都想知呀

siumanma 發表於 15-7-20 22:24

...
15分, 只可以試李陞同聖嘉祿, 但一定係要抽

20分基督教, 嚟嚟去去都係得3間可以試: 聖彼得, 基恩, 呂明才, 但全部都係要抽
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題