用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 向前看,下一站,等大坑真光結果
樓主: 寫我心中話
go

向前看,下一站,等大坑真光結果 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:Snowy,今年我在港島某酒店訂了位與家人歡

原帖由 龍校之友 於 13-12-09 發表
Snowy,今年我在港島某酒店訂了位與家人歡度聖誕,由於節日關係,酒店要求先付全費,無論到時我出現與否, ...
好明顯係自私!Even 食飯都係!

引用:小女上年是細女,面試幾乎全軍盡墨,所以很

小女上年是細女,面試幾乎全軍盡墨,所以很明白大家的心情。今年以大女身份見了數間學校,成績出乎意料地理 ...
同埋好想講,唔係俾左錢大晒,如果一個人有同理心,見到其他家長無offer 咁惨,唔會仲hold 幾個offer! 小朋友唔識做人,學術曉飛都無用!請父母留意自己身教!!!

chiyin8    發表於 13-12-10 01:09

回覆:princesssnowy 的帖子

Snowy,我想指出,付了留位費,便有留位的權利。至於決定後知不知會,或何是知會學校,是家長的選擇。我相信如果有退回留位費機制,很多家長是願意盡早作出決擇的。

回覆:寫我心中話 的帖子

讓孩子以愉快的心情去面試,表現一定會更理想的。希望妳面試成功!

引用:Snowy,今年我在港島某酒店訂了位與家人歡

Snowy,今年我在港島某酒店訂了位與家人歡度聖誕,由於節日關係,酒店要求先付全費,無論到時我出現與否, ...
我是路過的,只想說一句: 若果在酒店訂位後真的知道自己有其他要事不能去,卻又不知會對方一聲,會否欠缺禮貌(俗語謂: 冇交帶)? 當然有權利這樣做,但即使酒店行政有問題,也可以選擇做個有禮貌的人吧。

簽名被屏蔽

龍校之友 發表於 13-12-9 10:29
Snowy,我想指出,付了留位費,便有留位的權利。至於決定後知不知會,或何是知會學校,是家長的選擇。我相 ...

你繼續慢慢諗吧  今日你點對人,他日別人點對你,亦應無悔:;pppp:

簽名被屏蔽

其實大家唔好一直攻擊樓主, 我呢幾日都有追posts, 我相信樓主只係真心分享個人感受, 其實無所謂高調唔高調, 大家鍾意睇就睇, 唔鍾意就唔好睇, 何必一而再再而三去攻擊佢?

當然, 呢段期間好敏感, 好多人有幾個offers, 亦有好多人一個offer都未有, 所以, 可能發表時要顧及一下各方感受. 不過我有時會諗, 你要我顧及你感受, 你鬧我時又唔見你顧下我感受.......

回覆:藍藍媽 的帖子

藍媽媽,情和理不能混為一談。樓主既然交了留位費,學位便是她孩子的,她有權為孩子小心揀選一所合適的學校。

當然,如果樓主作出了選擇,她可以基於同理心知會不就讀的學校,讓候補生可以早點知道結果。

這是現行幼兒選校制度的問題,樓主只是按遊戲規則而行,諸位豈能對此捩横折曲地口誅筆伐呢?

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+龍校之友+於+13-12-09+發表Sn

原帖由 cilla_pp 於 13-12-09 發表
我是路過的,只想說一句: 若果在酒店訂位後真的知道自己有其他要事不能去,卻又不知會對方一聲,會否欠缺禮 ...
Cilla,站在道德高地去批評他人比站在他人的立場去分析事情容易,你明白的。

引用:每一個家長都想比小朋友最好望大家體諒加油

原帖由 寫我心中話 於 13-12-09 發表
每一個家長
都想比小朋友最好
將心比己,人地hold 住d位係你心儀嘅學校,你都好唔開心啦。

成日咁高調哂命,人地本來由鄧你開心有幾個offer到個個知你老公係專業人士,兩公婆大學程度,住九龍城,有st cat 都唔滿意,有澳洲口音.......

諗下其他人仲冇著落,冇書讀,你係咁呻冇民生其他人咪要死?

回覆 龍校之友 的帖子

有好多家長開始失去理性, 我覺得批評可以, 但無需語帶諷刺, 開口埋口話人自私.
說到底學校俾唔俾offer, 同家長無關. 我今日打電話通知左學校退學, 佢幾時call waiting我又控制唔到, 唔好講到因為我一個人既決定而影響大局先得架. 純粹將個人不滿發洩係一個人身上亦好無謂.

引用:藍媽媽,情和理不能混為一談。樓主既然交了

藍媽媽,情和理不能混為一談。樓主既然交了留位費,學位便是她孩子的,她有權為孩子小心揀選一所合適的學校 ...
我都唔係話樓主,樓主已放了兩個offer, 我係同你講,請不要hold 這麼多offer, thank you!

引用:唔好意思令大家唔開心我知我EQ低,+抱歉:

原帖由 寫我心中話 於 13-12-09 發表
唔好意思
令大家唔開心
我知我EQ低, 抱歉:
妳的喜悅我能感受;妳的處境我深表同情;妳對無理指責的包容我非常欣賞。如果妳的兒子像妳那麼有風度,一定找到好學校的,努力!

引用:回覆+龍校之友+的帖子 有好多家長開始失去

原帖由 maomaofifi 於 13-12-09 發表
回覆 龍校之友 的帖子

有好多家長開始失去理性, 我覺得批評可以, 但無需語帶諷刺, 開口埋口話人自私.
不能同意更多。

藍藍媽 發表於 13-12-9 11:01
我都唔係話樓主,樓主已放了兩個offer, 我係同你講,請不要hold 這麼多offer, thank you!

...
不能同意更多
‹ 上一主題|下一主題