用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英藝究竟點深法?
樓主: halflower
go

英藝究竟點深法? [複製鏈接]

引用:回覆+siu_baby+的帖子 咁你有冇報佢地個N

原帖由 Parismama 於 13-11-22 發表
回覆 siu_baby 的帖子

咁你有冇報佢地個N班?
有,純粹攞個面試經驗,收到offer信,但唔會俾留位費!

回覆 JS1234 的帖子

係呀!不過我都冇點理佢,我覺得對小朋友來說太深了。

mamaishere 發表於 13-11-21 18:54
PN默書?唔係啩!雖然未必係真,但咁問得都好恐怖。其實學校幾谷,2歲認得幾多字,真係咁威咩?物極必反, ...

PN無默書, K2下學期先有默書.....默中英文生字, 課程係教深一年, 但小朋友跟到.

引用:Quote:mamaishere+發表於+13-11-21+18:54+P

原帖由 KittyMelody1 於 13-12-02 發表
PN無默書, K2下學期先有默書.....默中英文生字, 課程係教深一年, 但小朋友跟到.

...
但係英藝收咁多細B,甚至12月底超細B都有不少。本身已經比其他學校教深一年,相比起1月大B,超細B係學緊深兩年嘅嘢,會唔會太激咗啲呀?

mamaishere 發表於 13-12-2 14:21
但係英藝收咁多細B,甚至12月底超細B都有不少。本身已經比其他學校教深一年,相比起1月大B,超細B係學緊深 ...

其實唔只英藝, 依家就算普通私營幼稚園...教既野都偏深..如果想課程淺, 英藝唔會係你杯茶..讀有學兌幼稚園啦, 仲慳返唔少錢...

引用:Quote:mamaishere+發表於+13-12-2+14:21+但

原帖由 KittyMelody1 於 13-12-02 發表
其實唔只英藝, 依家就算普通私營幼稚園...教既野都偏深..如果想課程淺, 英藝唔會係你杯茶..讀有學兌幼稚園 ...
我完全明白佢唔係我杯茶。只係其他教得深的學校谷得嚟多數鍾意收大仔去谷,英藝出名收細仔但又係咁谷,所以好奇一問如何實踐而已。不必將這問題連帶到「慳返啲錢讀學卷」上,完全係無關係的兩回事!

mamaishere 發表於 13-12-2 16:27
我完全明白佢唔係我杯茶。只係其他教得深的學校谷得嚟多數鍾意收大仔去谷,英藝出名收細仔但又係咁谷,所以 ...

英藝pn班, 以唱遊/講故事形式,教普通話及英文為主...課本用k1書, 但佢都會用學校自訂"我會讀" ,"My picture book", 叫小朋友colour d 公仔同中英文生字作重點..(當年係咁, 依家唔知有無變) .學校都會用"工作紙`" (中英文既exercise paper)起課堂教小朋友做....

....

引用:Quote:原帖由+JS1234+於+13-11-21+發表pn+

原帖由 mamaishere 於 13-11-21 發表
PN默書?唔係啩!雖然未必係真,但咁問得都好恐怖。其實學校幾谷,2歲認得幾多字,真係咁威咩?物極必反, ...
認同呢位媽媽。實在聽過太多人谷完小朋友見到反效果後悔已太遲,希望大家三思。

引用:Quote:原帖由+KittyMelody1+於+13-12-02+發

原帖由 mamaishere 於 13-12-02 發表
我完全明白佢唔係我杯茶。只係其他教得深的學校谷得嚟多數鍾意收大仔去谷,英藝出名收細仔但又係咁谷,所以 ...
吾係你杯茶?但係又好好奇好關心人地收生情況,又擔心人地教學過深冇幻想空間?

引用:Quote:原帖由+mamaishere+於+13-12-02+發表

引用:Quote:mamaishere+發表於+13-12-2+14:21+但

其實唔只英藝, 依家就算普通私營幼稚園...教既野都偏深..如果想課程淺, 英藝唔會係你杯茶..讀有學兌幼稚園 ...
同意私幼一般都較學卷幼稚園深,因為吾受教育局限制!由於工作關係,我經常接觸來自𣎴同名幼的小朋友,其實小朋友每天反幼稚園才三小時,只要家長吾好用盡小朋友所有時間去學習各式各樣活動,小朋友自然有空間去自我發展!眼見來自出名谷又深的名幼小朋友,同樣天真可愛活潑,但每當與他們閒談時,你會發現他們(大部分,不是100%)的學習進度的確比學卷幼兒園的小朋友快!尤其K2之後會較為明顯!

引用:Quote:原帖由+mamaishere+於+13-12-02+發表

原帖由 felicitymama 於 13-12-03 發表
吾係你杯茶?但係又好好奇好關心人地收生情況,又擔心人地教學過深冇幻想空間?

...
了解一件事唔一定要係杯茶先可以去了解嘅,你都唔會淨係睇自己學校D post啦。放鬆D啦!

引用:Quote:原帖由+felicitymama+於+13-12-03+發

原帖由 halflower 於 13-12-04 發表
了解多d冇壞既
樓主英明。

回覆:felicitymama 的帖子

讚成,只要方法得宜學得深小朋友也可讀得好開心o既。

引用:Quote:原帖由+felicitymama+於+13-12-03+發

原帖由 mamaishere 於 13-12-04 發表
了解一件事唔一定要係杯茶先可以去了解嘅,你都唔會淨係睇自己學校D post啦。放鬆D啦!

...
不要緊張,我八掛問下啫

回覆:英藝究竟點深法?

如果覺得吾好,無興趣就無人留意,無人報,不用in啦!一定有其賣點,不過升小學未有往績,又未夠出名啫,俾咁多猜測做咩?有心報,有心in便讀吧!

lilbabe 發表於 13-12-2 22:15
認同呢位媽媽。實在聽過太多人谷完小朋友見到反效果後悔已太遲,希望大家三思。

...
唔好講到好似讀英藝=送個小朋友去死咁款先得架!!! 佢學費唔平架, 如果真係咁差, 人地自然會執左粒9世啦, 使乜起到等你"關心"....我小朋友一到兩歲就插班讀n1, 係當時細b, 佢學唔學到野, 吸唔吸收到, 用家最清楚....當然, 我都唔係全靠哂學校, 我有跟佢功課, 假期又同佢溫下書, 英藝俾到既學術, 我係滿意既, 小朋友又鍾意返學....對我唔好既係名氣唔夠人地響, 學費貴囉....

mamaishere 發表於 13-12-4 08:52

...
哈, 我當然唔會淨係睇自己學校D post啦, 我同你相反, 我只會睇我有興趣/係我杯茶學校既post囉 ! 亦唔會哂時間去"了解"我無興趣既學校囉....

引用:Quote:mamaishere+發表於+13-12-4+08:52+了

原帖由 KittyMelody1 於 13-12-06 發表
哈, 我當然唔會淨係睇自己學校D post啦, 我同你相反, 我只會睇我有興趣/係我杯茶學校既post囉 ! 亦唔會哂時 ...
oic............ period

引用:如果覺得吾好,無興趣就無人留意,無人報,

‹ 上一主題|下一主題