用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位前輩, 面試班有無用 ??
樓主: kwansara
go

各位前輩, 面試班有無用 ?? [複製鏈接]

回覆:各位前輩, 面試班有無用 ??

我阿仔都有上,但除左普通禮儀外,沒有敎他要是粷恭呀,說什麼呀,反而著重教學校會考的題目,最重要是有些問題其實小朋友是識答案,但卻不懂某些「字眼」,例如;「小朋友,請把下面東西分類」臺上可能有水果類、交通工具等,其實小朋友識分,但佢就可能唔明咩叫「分類」或者「類別」這些字眼,所以班上著重「解題」、及回答技巧,如問「你鍾意食咩水果?」一般回答「橙」就算,但班會教「我最鍾意吃橙因為、、、」。希望幫到大家了解一下。

同時幫到阿仔面對陌生人説話的表現。

引用:回復+sbux+的帖子 我覺得成件事根本好難用

原帖由 erniec 於 13-11-08 發表
回復 sbux 的帖子

我覺得成件事根本好難用一個好客觀角度去judge面試班有幾大幫助,因我地永遠只能用家長 ...
所以最梗要都係自我感覺良好

引用:interview+class+is+useful+for+my+kids+as

原帖由 ema 於 13-11-08 發表
interview class is useful for my kids as they are the quiet type and i really have no time to train  ...
同意!个人意見:讀左吾代表—定有offer或入到final round,但我覚得如果冇讀,我小朋友面試表現会更差!因為真係教识到佢点去答問題,講故事,形容图畫之類既技巧!同埋真係俾佢見到不同類型既面試題目,即使实戰時係佢未見过既模式,我覚得小朋友会冇咁驚,吾使到時—舊雲!但如家長有心机時間去自己train哂小朋友呢d技巧,揾好多不同類型既面試問題同小朋友練,咁當然吾使俾$人賺!

引用:我阿仔都有上,但除左普通禮儀外,沒有敎他

原帖由 Stareyes 於 13-11-08 發表
我阿仔都有上,但除左普通禮儀外,沒有敎他要是粷恭呀,說什麼呀,反而著重教學校會考的題目,最重要是有些 ...
agree!!我小朋友答問題都進步左,以前又係只講單字;叫佢形容畫入面既野,比起以前,內容都丰富左好多!所以我覚得撇開幫助考学校呢个目的,讀过面試班,我見到自己小朋友在某些方面真係進步左,我已覚得開心!

For kids like my girl, I think it's useful. Practice makes perfect works well on her!

我IN兩間都衰左, 無參加咩班, 參加左又未必會收, 不過有些技巧會留意多些,我相信入選既機會大些! 同有一定幫助!!

我兒子有一段時間上過,不覺有幫助,有點浪費金錢的感覺。認識的人有上,但未有offer或2nd in已止步了。

對我來說,面試班有以下作用:
1. 讓小朋友接觸到不同題目或面試的情況,面試時理應感覺定少少。(但家長其實亦可自己在家中練習。)
2. 通過老師的評語及回應,可了解到小朋友面試時的表現,從而可加以提點小朋友。

至於值不值得上,真是見人見智。

如果不成功不收費,咁妳就去讀下啦。

同學媽媽話學術無助,但面試禮儀有助例如雙手拎嘢,早晨晤該byebye唔會漏。

回復 applebb06 的帖子

多謝分享, 可能我都會比個仔上一上, 一試無防

如果,錢,不是大問題,真係上吓無防,都係好事!

醒目開學勳章

全世界所有嘢都無話係啱你就必定係啱我.
報e d 班, 你會用咗錢同時間.
而回報就視乎小朋友吸收多少.

回覆:kwansara 的帖子

Learn basic skills. If your kid prefer learn from teacher, this class can help. Otherwise, mother can take the role to teach him. If the class can set the interview scene and is in small group, it also helps as it is hard to do it at home

上一期試下囉!唔啱就退出,起碼唔會後悔

Twins 媽咪

比錢唔緊要,最怕出面間間面試班都握飯食浪費時間咋!有冇良心面試班介紹下!

回覆:各位前輩, 面試班有無用

冇上,考六收四後補二

引用:应该有用,朋友仔已有8個offer!另有3间神

原帖由 chanszeline 於 13-11-07 發表
应该有用,朋友仔已有8個offer!另有3间神校second in & third in!
邊間神校咁快有third in?

引用:Quote:原帖由+bblyly+於+13-11-07+發表咁即

原帖由 chanszeline 於 13-11-07 發表
港同,陳守仁算嗎?
唔算,co-ed, dgs n dbs , 就係,唔知st stephen 's 算唔算,都有3rd in.

bobbob  我覺得st stephen 's唔算  發表於 13-11-17 12:11

‹ 上一主題|下一主題