用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York除了教私小/直資好外,仲有什麼好?
樓主: PWYO7657
go

York除了教私小/直資好外,仲有什麼好? [複製鏈接]

香港經濟日報
A21  |   社會  2000-04-15
標示關鍵字  

幼稚園超收 每班罰25萬 罰款增達50倍 九月新學年實施  

【本報記者陳安琪報道】教育統籌局為了嚴懲不良辦學者,罔顧學生安全而「超額收生」,建議於九月新學年大幅提高超收罰款,由現時的五千元提高至二十五萬元,增幅達五十倍,罰款更會以每班計算。
  過去一年幼稚園超收事故屢見不鮮,以九龍塘兩間約克幼稚園為例,學校被發現超收一百九十三人,就連裁判官都驚訝學校每月收千八元學費,「利潤幾高」。

不過,基於罰則所限,被檢控的校長及校監控以十二項超額收生罪名,每項控罪,亦只被判罰四千及三千五百元,罰款也只不過是合共四萬六千元,教育界普遍都認為判罰太輕。

學生安全為前提

教育統籌局經研究後,以學生安全為大前提,認同超額收生比觸犯其他《教育條例》條文嚴重,故建議把《教育條例》第八十四條㢠及《教育規例》第一百零二條的超額收生罰款,由五千元提高至二十五萬元,即相等於違反《教育條例》第八十七廹條有關營辦非註冊或非臨時註冊學校的罰款額。

明報
A16  |   法庭內外  |   專欄名稱不全  |   By 作者名稱不全  1999-08-26
標示關鍵字  

約克幼稚園超額收生罰款 官指影響學生安全教育質素  

【本報專訊】教署為對付幼稚園超額收生﹐繼票控青揚幼稚園後﹐再票控名校約克幼稚園超額收生。該校校監及校長昨日在新蒲崗裁判署承認﹐兩幢校舍共超收近二百學生﹐結果被罰款四萬六千元。裁判官批評幼稚園收取高昂學費﹐仍超額收生﹐影響學生安全及教學質素。
校方未能游說轉校

被告馮禮城(四十七歲)及其妻譚淑賢(四十九歲)﹐為兩間九龍塘約克幼稚園的校監及校長。代表大律師稱﹐學校超額收生其實早已存在﹐不是一朝一夕可解決。校方收到警告信後﹐已跟老師開會著手解決﹐但教署當時已採取檢控行動。

大律師說﹐校方曾要求學生轉讀其他幼稚園﹐但游說家長轉校不成功。為免再有出現超收情況﹐校方在新學期已不再收新生。另一方面﹐該校亦已向教署要求准許使用多用途課室作班房及增加學額。

學費貴仍超額收生

特委裁判官梁志雄得知約克幼稚園每名學童每月付二千元學費後﹐指幼稚園利潤高﹐但仍超額收生﹐若有火警發生時﹐小朋友便會有危險。而老師要照顧超額的學生﹐教學質素亦成疑。

早在今年一﹑二月﹐教署已發現約克英文小學暨幼稚園及約克中英文幼稚園超額收生﹐曾去信警告。二月六日﹐教署職員在警方協助下﹐向兩校的校監及校長調查。繼而在二月九日採取行動﹐在校內替學生點名﹐發現兩校共超收學生一百九十三人。部分班房更有超收一至兩倍的情況出現。

校監校長罰四萬六

裁判官判兩名被告每項控罪罰款四千及三千五百元﹐兩人共面對十二項違反《教署課室規定最高人數條例》﹐共罰款四萬六千元。法例規定每個課室最高可容納三十名學生。

另一名校監蔡國贊(五十歲)現時不在本港﹐裁判官將控告他的案件押至下月十七日再訊。

(案件編號﹕SPS11119﹣11130∕99)

回覆:York除了教私小/直資好外,仲有什麼好?

引用:明報+A16++|+++法庭內外++|+++專欄名稱不全

回覆:cherryird 的帖子

回覆:Tzekiumommy 的帖子

我對York好滿意,也會為第二名小朋友報讀。若果小朋友的道德能受影響到連父母也不能以身教及家教糾正,最應負責任的是父母。道德教育我從來都不依賴學校。況且學校沒有教導我小朋友做違反道德的事。課程設計很好,能涵接小一。我小朋友是年尾出生的,升上U3後已能獨立做妥功課而不用我這位working mom操心了!

引用:算啦,唔係邊有野可抹黑到?KV..SC..英藝果

引用:辦學宗旨係點唔需要你地唔係(唔會讀)讀嘅

BALL_B116 發表於 13-10-8 01:26
唔好咩都係聽人講,可唔可以係真正用家先分享一下,相信樓主上來問都係想得到真正用家真心分享,無論好與壞 ...

謝謝你的分享, 不過我有d唔明, 聽到樓上話雜費係$19xx半年, 但又有聽到話雜費係多, 但又自願性, $19xx係基本雜費定係點呢??想了解下, 請分享, 謝謝。

回覆:kwokbobo 的帖子

引用:係呀,19xx係基本,係一定要比,其他自願性

回覆:kwokbobo 的帖子

回覆:York除了教私小/直資好外,仲有什麼好?

謝謝Ball_B116的分享。
我囡囡出年讀N。York 係我心水的一間。多謝你作為用家的分享

回覆:York除了教私小/直資好外,仲有什麼好

$19xx雜費都係每個item俾錢。如sakura顏色筆,你可以出去自己買。有啲如節日禮物$3xx, 係節日會有禮物,如似中秋小朋友有望遠鏡,呢個item亦可以唔買。

$19xx 有啲item一定要係學校買,如student ID, ID套。但係ID套係PN-K3都適用。買咗又讀到K3咪唔使再買。因為學校每年開學都列出所有供應物品,家長睇自己需要去買。

茶點係另收費。好多小朋友都自己帶,冇join學校供應嘅茶點。

我絕對冇認同過校長或管理層做嘅嘢係正確,亦絕不認同校長做過嘅貪婪的行為,但校長教育上的取向如鼓勵親子閱讀,語文教育(尤其英文文法和發音,用Phonics學習英文),考公開試增強考小一競爭力,給小朋友exposure,我係認同。例如學校活動Halloween 俾小朋友去攞糖,舉辦畫展,老師們演繹文化話劇木偶劇,聖誕舞會(係要小朋友dress up,男仔學有禮貌invite女仔跳舞),同外國學校進行視像交流等等。

囝囝番咗兩個月學,其實校長嘅嘢我唔太清楚,亦冇見過佢。我覺得學校老師很努力,編排教學好用心,對小朋友有耐性有愛心。兩個月幫囝囝改變很多壞習慣。但往往因為校長嘅新聞,就對整間學校批評得體無原膚,我只係覺得對老師們好唔公平。佢地用咗好多心機去教,去創造。

重新我冇認同過校長做啲錯事嘢係正確,亦唔係打手。我亦未決定K1是否繼續番York。只係替學校老師們不值。

引用:從來無聽過呀,係自己去準備的,當然有家長

引用:$19xx雜費都係每個item俾錢。如sakura顏色

‹ 上一主題|下一主題