用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 非常困擾
樓主: ming1119
go

非常困擾 [複製鏈接]

樓主有冇諗過同小朋友轉校? 我覺得等佢改不如自己搵定後路走好D喎。剛開學,睇下其他K3有冇插班位,可能有學生去升國際小學,K3會有位剩。

smallb2011 發表於 13-8-23 22:06
樓主有冇諗過同小朋友轉校? 我覺得等佢改不如自己搵定後路走好D喎。剛開學,睇下其他K3有冇插班位,可能有 ...
當然有啦,但係阿仔而家呢間係國際學校,唔想轉返主流,而且我之前打過幾間問過都無位;另外,阿仔由playgroup到而家讀左3年半,佢好唔想轉校,所以先咁煩

引用:+本帖最後由+ming1119+於+13-8-22+01:09+編

原帖由 ming1119 於 13-08-22 發表

小兒就讀英藝,由N班到LK(K2),一直都無問題,小兒非常喜歡 ...
好怪

阿仔同我講上堂唔同左,我以為改善左,點知都係失望,佢只係下午分開左班房(因為下午班無就多人),上午一樣係一齊上課,都仲係只係分開隔離枱,我問佢嘈唔嘈,佢答我少少但無之前咁嘈,因為老師好惡,嘈就比老師鬧(之前幾年D老師都好好的),所以小朋友唔敢講嘢、亦唔敢問嘢,唉.............

ming1119 發表於 13-8-26 11:13
阿仔同我講上堂唔同左,我以為改善左,點知都係失望,佢只係下午分開左班房(因為下午班無就多人),上午一 ...
so disappointed to hear that

我囡今年讀N, 本身好仲意英藝課程, 老實講唔想轉 ! 但始終新校又擔心成日有問題, 變數多 ! K1 又要而家開始報, 無時間睇佢N 返成點先再決定 ! 好心煩 ! 報晒其他, 到時又留英藝, 老公實話我揾黎攪, 浪費時間 ! 唔報又怕到時有問題先揾就太遲 !

sysy474 發表於 13-8-26 19:02
我囡今年讀N, 本身好仲意英藝課程, 老實講唔想轉 ! 但始終新校又擔心成日有問題, 變數多 ! K1 又要而家開始 ...
其實英藝大部份老師都很好的,其實今年最影響的是LK(K2)&UK(K3),N1&NC(K1)應該無乜影響,不過就開多左好多班;問心而論我覺得佢N班是幾好的,小朋友鍾意返學,除學到知識亦學到自理,所以之前先會繼續比阿仔讀,點之最後一年先攪成咁,而且之前學校亦無通知家長;坦白講,照現時情況而言,行政混亂,如果無改善,我嚾妳還是好好想清楚係咪繼續比妳囡囡讀上去

我地分校都好多班N ! 我問校長小朋友一直升上去人數有無問題, 佢話預算緊, 又話要睇教董會決定......唉.....難得揾啱仲意既課程, 又怕佢唔知讀上去會唔會有變數, 到時先揾好難入到好既 !!! 本來諗住只係試下報名幼only, 無好offer就留底都唔壞, 因都好仲意佢程度 ! 但而家好似孌左一定要揾到第間 , 老實講無乜邊幾間係噤既課程 ! 又算係近屋企 !! 我而家真好困擾 ! 似英藝英普仲有邊間好架? 本身好仲意LH, 但無間近, 迫住放棄 !

我都係英普班,附近差唔多課程嘅學校唔多,仲要開左學,已經係最後一年,想轉仲要係即刻有位,機會係零,而家學校為$$濫收生,我地都無佢辦法,如果早兩年係咁,我一定轉,就算係遠少少的我都一定轉,我係妳會搵定一間打底,如果出年仲係咁亂,就要轉,因為真係好影響學習

真的低算未算低,原來之前有一點攪錯左,一班是25(上午)+5(全日)+2(下午)夾LK是正確,我原以為阿仔嗰班是18(UK)+10(LK),但原來仲要分,一班10(UK)+10(LK),另外一班是8(UK)+NC(即K1),夾K1都得?咁我更加唔明,明明可以20個一班,點解唔將18個UK擺埋一班呢??重要小朋友一日不停轉班房,有時去電腦房(但唔係上電腦課),有時去遊戲房上課,小朋友話成日走來走去好攰,這間學校真係...................

咁樣比6000幾一個月,真係好離譜!

引用:+本帖最後由+ming1119+於+13-8-23+11:58+編

原帖由 ming1119 於 13-08-23 發表
樓主,你地同教署只係用電話溝通嗎?政府部門,最有效的溝通方法係用written, 即係不斷send email同寫信,一定好快有人跟進。

Jane1983 發表於 13-8-27 23:57
咁樣比6000幾一個月,真係好離譜!
真係離哂譜

jjess 發表於 13-8-28 00:46
樓主,你地同教署只係用電話溝通嗎?政府部門,最有效的溝通方法係用written, 即係不斷send email同寫信, ...
係呀,我打了好多次,電話都快爛了,得到的回覆就是不停重覆佢地只能夠反影同做唔到D乜嘢,send email同寫信就未試過,真的有用嗎?我試下先,多謝提點,因為我無哂辦法啦

mimwing 發表於 13-8-22 13:15
其實讀得英藝, 咩事都會發生..
讀英藝真係咩事都會發生,原來之前都試過有LK係夾N班上堂的,因為N班小朋友太細成日喊,太嘈攪到LK的小朋友唔能夠專心上堂,所以D家長勁投訴,因為唔係我個仔嗰班,收唔到風,所以懵然不知,我只能夠說,真的低處未算低

回復 ming1119 的帖子

點夾都吾可以夾 N 班啦 !  N 班 小朋友太細啦!英藝仲要出名肯收細b, 無論係學習和安全上都好有問題!

引用:Quote:jjess+發表於+13-8-28+00:46+樓主,

原帖由 ming1119 於 13-08-28 發表
係呀,我打了好多次,電話都快爛了,得到的回覆就是不停重覆佢地只能夠反影同做唔到D乜嘢,send email同寫 ...
政府部門最怕是black and white send email or 寫信,因為可以trace 到究竟有無人follow up, 電話trace back唔到,都係是旦搵個人覆你,要不停寫信email向上report, 先會真係有follow up action。我曾經聽過,政府部門最怕唔係惡人罵佢地,最怕就係識寫字投訴既人。

kl2010 發表於 13-8-28 12:26
回復 ming1119 的帖子

點夾都吾可以夾 N 班啦 !  N 班 小朋友太細啦!英藝仲要出名肯收細b, 無論係學習和 ...
財迷心智,咁都做得出,瘋了
‹ 上一主題|下一主題