用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培幼 vs St cat 英普班
樓主: athena@
go

培幼 vs St cat 英普班 [複製鏈接]

培幼100%升返自己栽培嘅小朋友,我就十分欣賞。
如中大許娜娜博士所講,幼稚園階段學習語言嘅黃金期,所講嘅係母語,唔係外語。

引用:培幼考私校同直資機會大嗎?有無過來人分享

原帖由 Chun_ng 於 13-08-23 發表
培幼考私校同直資機會大嗎?有無過來人分享一下呢?
我真想知

有人講培正又培道,請問培幼是培正定培道呢?而樓主想講邊間呢?

引用:有人講培正又培道,請問培幼是培正定培道呢

原帖由 Chun_ng 於 13-08-25 發表
有人講培正又培道,請問培幼是培正定培道呢?而樓主想講邊間呢?
培正

athena@ 發表於 13-8-25 14:58
我真想知
機會一定有,只不過大部分不傾向考,或非神校不考(心態是若非更上一層樓,一動不如一靜),並不等如考不到。

引用:Quote:athena@+發表於+13-8-25+14:58+我真

原帖由 pamelaywy 於 13-08-25 發表
機會一定有,只不過大部分不傾向考,或非神校不考(心態是若非更上一層樓,一動不如一靜),並不等如考不到 ...
我同意若非更上一層樓,一動不如一靜。更上一層樓是指?

回覆:培幼 vs St cat 英普班

不如等我呢個SC英普班2013畢業生比啲idea你

小女今年畢業,英文普通話在K1前係唔識嘅,3年內從未補過中英文,數學只係在K3下學期開始上enopi. 校內成績非常好,而家可以有流利普通話及英文,流利程度係我上海的朋友及外籍朋友評價嘅好,呢樣野係SC比佢嘅,自理能力很好,但呢個係要家校一齊教嘅。K3學術程度,以聖家小一暑假bridging course 功課為例,全本可自己識做,word bank內的字識晒,我估上小一應該可應付呱~

在SC3年全是在愉快輕鬆下渡過,我是十分滿意的。

以上係SC嘅情況。

不過在考小一嘅過程中,我有後悔過當年點解唔考龍校,考小一嘅成功因素太多,小朋友性格,當日面試狀態完全控制唔到,雖然小女都有考到私校,但不是心儀的。可幸小女叩門成功,呢樣又多得SC嘅貢獻。

考小一過程都幾艱辛,如果你想擺脫呢個過程,有一間top小學嘅龍校做backup係一個非常安穩嘅選擇。除非你非常不喜歡培正另計。
PS, SC學生最後都不少考培正小一

引用:不如等我呢個SC英普班2013畢業生比啲idea你

原帖由 hecabb 於 13-08-25 發表

小女今年畢業,英文普通話在K1前係唔識嘅,3年內從未補過中英 ...
多謝您的分享。非常有用。

小女今年畢業,英文普通話在K1前係唔識嘅,3年內從未補過中英 ...
Many thanks for your sharing. Please check pm

看見今年小一派位的慘況,雙非的入侵,我真的只會選PC!

St cat 生叩門成功率好像幾髙,培正一條龍又吸引

Hecabb: 想問問SC英粵班是否比起英普班沒那麼大優勢?

回覆:siumanma 的帖子

我唔識點答你,不過可以話你知SC 2x 班中得5班英普,而英普班中同學間只可講英文或普通話,語言環境應是較好。個人認為中文用普通話教,口到手到,閱讀理解會較好

一定係培幼

回復 chichiho 的帖子

我只是說一句左...就觸動某些人的神經~ 首先,  我沒有說過中文學校等於左校,  pls dont get me wrong!單純是身邊一堆親友+朋友, 就讀小學的, 中學的..大家都覺得 "親中" 感覺變得比以前強烈, 當然也有家長不
認為, 都是個人感覺吧! no offense!

回覆:培幼 vs St cat 英普班

happy problem

正路培幼

回復 GBS 的帖子

"雖不喜歡左校, if I were you, I will choose 培幼"

我對號入坐,你這句話不是已經間接講培幼是左校嗎?
起碼有三位家長睇得出

"親中" "左校" both from your words, we didn't get it wrong, if I were you, I would think twice before I post here.

chichiho 發表於 13-8-28 14:11
回復 GBS 的帖子

"雖不喜歡左校, if I were you, I will choose 培幼"

回覆:behappydad 的帖子

我較注重小朋友德育同正面思想培養,見到而家年青人抗逆能力咁低就驚。我會揀培幼,學術嘅嘢仲有幾廿年佢學,唔駛急吖。

引用:我較注重小朋友德育同正面思想培養,見到而

原帖由 abby0624 於 13-09-02 發表
我較注重小朋友德育同正面思想培養,見到而家年青人抗逆能力咁低就驚。我會揀培幼,學術嘅嘢仲有幾廿年佢學 ...
同意。

‹ 上一主題|下一主題