用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 那間直資好?
樓主: Irismammy
go

那間直資好? [複製鏈接]

引用:祗要自己有興趣報而收咗又有興趣入讀嘅直資

原帖由 科學 於 13-07-19 發表
祗要自己有興趣報而收咗又有興趣入讀嘅直資就係好㗎喇
agree

有邊間非神級,開心學習,學費平,語境好,老師有愛心,成績好的學校推介下

ACE2126 發表於 14-3-12 11:47
有都已經出哂名,勁多人報
如YW

出左YW個名,又會出事啦

回覆 teambuilder 的帖子

就算有齊以上幾點,有d家長又可能唔like個校長;有d又會認為"英文太淺囉";有d又唔鍾意普教中;有d又唔鍾意個校舍。。。

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+teambuilder+的帖子 就算有齊以上幾

原帖由 魚兒小寶貝 於 14-03-12 發表
回覆 teambuilder 的帖子

就算有齊以上幾點,有d家長又可能唔like個校長;有d又會認為"英文太淺囉";有d ...
咪係,答邊間都有人唔鐘意

引用:同意你的說法。 直資,私校或名津,在大人

原帖由 sampapa 於 13-07-19 發表
同意你的說法。
直資,私校或名津,在大人心中已有自己的排名或名氣。
當有朋友問你孩子讀那間學校時,家長 ...
totally agree with you!

引用:Quote:原帖由+魚兒小寶貝+於+14-03-12+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 14-03-12 發表
咪係,答邊間都有人唔鐘意
浦ek多就知大致情況如下:傳統式又話唔夠啟發,活動式又話小朋友會hea, 英文語境好時又話中文唔夠好,考DSE c梗,全部科都cher時又話無愛心,有愛心又話唔夠進取,升band 1 %低,學費貴嘅學校又話睇背景,學術超強乜都勁又話學生品格唔好。。。

rainbowcov  一目了然。  發表於 14-3-13 15:10
sze0203    發表於 14-3-13 12:09
whywhite22    發表於 14-3-13 11:29
Doray  中哂!!!  發表於 14-3-13 09:02
Doray  中哂!!!  發表於 14-3-13 09:01

ozoz 發表於 14-3-12 22:52
浦ek多就知大致情況如下:傳統式又話唔夠啟發,活動式又話小朋友會hea, 英文語境好時又話中文唔夠好 ...
Perfect conclusion  
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:那間直資好?

真心話,好多有心學校,真係放好多心機教小朋友。無一間係完美嘅學校,家長可以了解學校理念,做法,同自己家教能否配合,畢竟家教比學校更重要。經過小一interview ,我深明人揀你嘅道理,不過我無放棄堅持有我揀人嘅元素。入去學校區爬爬爬請教再請教,了解多d就知是否啱自己小朋友,唔好理人目光,仔女讀名校唔係比父母用黎威嘅。說到底,我女讀書無論幾叻都好,對屋企都無乜分別無乜幫助,反而佢分擔下家務,幫手拖下地湊下妹妹,呢d就真係對屋企有貢獻喇。

rainbowcov    發表於 14-3-13 15:17

回覆 ozoz 的帖子

講得好!!!

回覆:那間直資好?

其實每間學校都有特色,只係唔明收費點解可以相差這麼太,啲$用左去邊。有直資每月收到數百,就可以開到校!有啲收幾千元。

引用:其實每間學校都有特色,只係唔明收費點解可

原帖由 superccc 於 14-03-16 發表
其實每間學校都有特色,只係唔明收費點解可以相差這麼太,啲$用左去邊。有直資每月收到數百,就可以開到校 ...
我觀察所得,睇辦學團體財力,願意泵水多小,保記系列,中資背景辦嘅學校,收費都較平。至於YW等等男直g學校,我無研究,因為係男校,我個係女,無研究。

superccc 發表於 14-3-16 18:05
其實每間學校都有特色,只係唔明收費點解可以相差這麼太,啲$用左去邊。有直資每月收到數百,就可以開到校 ...
EK 討論過好多次 ;
1. 老師年資及退休福利
2. 古老歷史建築的維修費
3. 高比率的減免學費
4. 師生比例
.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題