用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一日未收到封取錄信,個心都唔自在
樓主: puilingchung
go

一日未收到封取錄信,個心都唔自在 [複製鏈接]

回覆:Cathy.Leung 的帖子

如果佢收左你個正又唔俾信你,到最後冇左個位2/7后,你打去教署投訴佢地都得!不過絶對冇甘既機會!我就寧願hold 個正到六月尾!拎來拎去好麻煩!

引用:如果佢收左你個正又唔俾信你,到最後冇左個

原帖由 cautionchan 於 13-06-20 發表
如果佢收左你個正又唔俾信你,到最後冇左個位2/7后,你打去教署投訴佢地都得!不過絶對冇甘既機會!我就寧 ...
但係取錄間學校話唔交註冊証就當棄權!所以都無得hold住唔比喎!

回覆:Cathy.Leung 的帖子

My one just say hand it before 2/7 and register before 18/6 by fill in the form and letter !

引用:死啦!我一直以為係原先間學校攞返張註冊証

原帖由 Cathy.Leung 於 13-06-20 發表
死啦!我一直以為係原先間學校攞返張註冊証去叩門取錄個間,佢收左就算係註左冊添!乜原來要收到封取錄信先係 ...
唔係!你擺咗張註冊証喺邊間學校,嗰間學校就要收你架喇!我而家呢間係佢打咗俾你話取錄咗你先,但要收咗信先跟指定日期去註冊,所以我張註冊証佢哋仲未收。

引用:如果佢收左你個正又唔俾信你,到最後冇左個

原帖由 cautionchan 於 13-06-20 發表
如果佢收左你個正又唔俾信你,到最後冇左個位2/7后,你打去教署投訴佢地都得!不過絶對冇甘既機會!我就寧 ...
我要收到信先可以註冊。佢叫我去派到嗰間學校攞返張註冊証先。我就係諗緊到收咗信先去攞返張註冊証好唔好。因為未收到信就去攞返張註冊証,個感覺好唔實在,萬一你臨時唔出信俾我,我咪大檸樂?

引用:Quote:puilingchung+發表於+13-6-20+16:30+

原帖由 little_yolky 於 13-06-20 發表
我幫緊你說話喎。不過, 我好明白你0既心情, hold多一兩日啫, 收到信你都即刻放位啦。其 ...
可能我多顧慮啦!我未安樂架!要真真正正擺低咗張註冊証喺第一志願先安樂!

扣門位咁少,好多人等緊後備既call,唔放心可以打去問清楚係咪confirm收你,好等未有著落既人也開心下吧!

回覆:一日未收到封取錄信,個心都唔自在

做人謹慎認真絕對係好事,但一過咗份,鑽咗牛角尖,本來開心事,都變咗悲劇一樣,您話係唔係無謂呢,不過性格很難一兩天轉變,您自己想想啦。

引用:Quote:原帖由+Cathy.Leung+於+13-06-20+發

原帖由 puilingchung 於 13-06-21 發表
唔係!你擺咗張註冊証喺邊間學校,嗰間學校就要收你架喇!我而家呢間係佢打咗俾你話取錄咗你先,但要收咗信 ...
唔該晒,我真是誤會左

我收到電話通知叫七月二日註冊,連信都無

咪就係好多人連取錄電話都未收到呢,有咩意思咁難明?
另同意dlee_ca的說法

引用:做人謹慎認真絕對係好事,但一過咗份,鑽咗

原帖由 dlee_ca 於 13-06-21 發表
做人謹慎認真絕對係好事,但一過咗份,鑽咗牛角尖,本來開心事,都變咗悲劇一樣,您話係唔係無謂呢,不過性 ...
丶丶

剛剛路過睇到呢個帖。樓主不用介懷大家嘅評論,大家身為父母好明白做爸媽的擔憂,我深信你係怕叩門嗰間學校中途有任何變掛,是嗎?祝你早日收信,放下心頭大石,上嚟EK報喜!係我眼中真正自私的,是那些仲hold住幾個私校位嘅人。

Lovely_BB 發表於 13-6-21 09:27
其實係咪收到電話就=取錄, 不取錄的根本沒有收到電話?

梗係收到電話都代表取錄啦, 學校無會搵呢d野黎玩卦!!
希望每天開心渡過 ;-)

引用:剛剛路過睇到呢個帖。樓主不用介懷大家嘅評

原帖由 Stinkypig 於 13-06-21 發表
剛剛路過睇到呢個帖。樓主不用介懷大家嘅評論,大家身為父母好明白做爸媽的擔憂,我深信你係怕叩門嗰間學校 ...
多謝你明白。睇到有啲想喊tim!

回復 Cathy.Leung 的帖子

我都想知係點,叩入個間打電話叫我拎張註冊証比佢,
比左佢啦,唔係已經叫註冊左咩?

引用:回復+Cathy.Leung+的帖子 我都想知係點,叩

原帖由 cake05 於 13-06-21 發表

聽樓主意思係邊間學校收左註冊証就已經算正式取錄了

謝謝,thanks

引用:回復+Cathy.Leung+的帖子 我都想知係點,叩

原帖由 cake05 於 13-06-21 發表

俾咗佢就係註咗册

‹ 上一主題|下一主題