用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st.catherine唔收都唔好失望
樓主: Maibubuu
go

st.catherine唔收都唔好失望 [複製鏈接]

回復 Merical 的帖子

My girl is on the active side among girls...

回覆:st.catherine唔收都唔好失望

我都想講上年考n時咩都無 得兩個唔係心儀offer...仲要係call waiting嘅 今年k1都唔錯唔洗擔心 n就算唔讀都唔係咩咁大不了

回覆:happyprincess 的帖子

唔使咁緊張,我說學校比較想收乖學生,而唔係著重叻與否,因為我認識的,都是很乖,而唔係好叻嗰類型。

happyprincess  I am really frustrated... What's the problem with an active child?  This shows that they have confident in what they are doing... Anyway... Thanks for hearing my ventilation  發表於 13-4-5 13:36

引用:唔使咁緊張,我說學校比較想收乖學生,而唔

原帖由 Merical 於 13-04-05 發表
唔使咁緊張,我說學校比較想收乖學生,而唔係著重叻與否,因為我認識的,都是很乖,而唔係好叻嗰類型。

...
言下之意,考到st. cat 嘅學生全部都唔係叻,只是乖?果然吃不到的葡萄是酸的!

回覆:cforcash 的帖子

引用:Quote:原帖由+peko5+於+13-04-04+發表Besid

原帖由 cclemon2009 於 13-04-05 發表
SC係咪最好?!當你考k1offer時就明白SC未必最好,有好過SC,讀SC亦吾等於可入名小

...
完全同意,名幼總有學生不能入名小!

引用:Quote:原帖由+peko5+於+13-04-04+發表Besid

SC係咪最好?!當你考k1offer時就明白SC未必最好,有好過SC,讀SC亦吾等於可入名小

...
每個小朋友不同,每個父母要求也不同。
SC 當然唔可以說最好,只係有一部份家長覺得係!其實SC 有佢好嘅地方,亦有唔好地方!最緊要對自己小朋友有信心,就算考不到SC 有咩大不了!小朋友童年過得開心就得。當然最緊要身體健康,讀那一間幼稚園有咩所謂!最重要小朋友開心上學!

引用:Quote:原帖由+JAN-BOY+於+13-04-04+發表多

囝囝上年考SC KM HKPS都係waiting,只有另外兩個offer,我都有失落,吾開心,然後總結囝囝面試時的弱項,我 ...
你囝囝咁叻,相信您真係花左好多心機同時間去教佢,想請教您點樣訓練佢有耐性同坐定定呢?請指教,謝謝!

引用:Quote:原帖由+cclemon2009+於+13-04-05+發

原帖由 alex2305 於 13-04-05 發表
可具體的分享怎樣訓練耐性及膽小嗎?
首先父母必須有耐性!
其次究竟大家認為一個兩歳怎致兩歲未夠,要有㡬耐性先!我個人認為小朋友無耐性係百份百正常,之但係我們怎樣陪養(訓練) 小朋友更有耐性,我個人應為要令小朋友覺得那樣東西有趣味,而且多元化!
eg 一張白紙可以用來做咩?(比一個兩歳小朋友) 其實除了佢哋係度亂畫之外
1   可以摺飛機,摺船等等
2    包住啲盒,比佢哋撕開
3.   比將咭Visa佢哋用支筆印字
4    比佢哋撕唔同形狀
5     握埋一舊, 拋遠
       怎至貼上膠紙拋有咩不用
其實每一樣事物我們都要引度他們去玩,去思考!佢哋變得有求知就自然有興趣,有耐性!

引用:Quote:原帖由+alex2305+於+13-04-05+發表可

原帖由 Pekkle_bon 於 13-04-05 發表
首先父母必須有耐性!
其次究竟大家認為一個兩歳怎致兩歲未夠,要有㡬耐性先!我個人認為小朋友無耐性係百 ...
Very useful n inspiring. I'll try them with my bb. Thx

alicekeith 發表於 13-4-4 06:50
正能量!大家加油!

引用:Quote:原帖由+alex2305+於+13-04-05+發表可

原帖由 Pekkle_bon 於 13-04-05 發表
首先父母必須有耐性!
其次究竟大家認為一個兩歳怎致兩歲未夠,要有㡬耐性先!我個人認為小朋友無耐性係百 ...
多謝分享

看完另一post ,其實有啲小孩啲表現都都不太好,都有offer 所以唯有平常心,與這校冇緣

回覆:cclemon2009 的帖子

Thank you for sharing. We're on the same boat this year, wait listed everywhere for PN. Really frustrated because my boy did everything they asked for during interviews. May be they don't like working moms? I'm more upset about what's wrong with my son? He's equally qualified compare to others I know who got accepted. After hearing your story, I feel a bit more encouraged and will prepare again for next year!

The real competition is start from primary six, when every student will be ranked by a common SBA. So, don't give up! Cheers

引用:Quote:原帖由+cclemon2009+於+13-04-05+發

原帖由 alex2305 於 13-04-05 發表
可具體的分享怎樣訓練耐性及膽小嗎?
其實要小朋友在面試時有耐性對答,就要讓他享受與其他人交流時的樂趣,我無論和他講故事,玩玩具,問問題或讀字等,我都以不同方式令他產生興趣和思考,並加以故勵,令他對每項活動都產生興趣,包括面試,囝囝今年好享受各校面試。
至於膽量,我很早便讓他自己返不同的playgroup,帶他去不同地方接觸不同的人,漸漸地他不再怕接觸陌生人。

引用:Sc+通常收的都是乖的,而不是叻與否。 +

原帖由 Merical 於 13-04-04 發表
Sc 通常收的都是乖的,而不是叻與否。
十分同意

回覆:cclemon2009 的帖子

可不可分享多點,在講故事時怎樣提高小朋友的興趣?我都review緊自己同仔仔的長短處,未來再戰k1!thx so much!

cforcash 發表於 13-4-5 13:35
言下之意,考到st. cat 嘅學生全部都唔係叻,只是乖?果然吃不到的葡萄是酸的!

...
我都覺一股醋意湧埋黎!!!
3間分校過千名ST CAT學生都只係乖,無個叻???

引用:可不可分享多點,在講故事時怎樣提高小朋友

原帖由 kkcnine 於 13-04-05 發表
可不可分享多點,在講故事時怎樣提高小朋友的興趣?我都review緊自己同仔仔的長短處,未來再戰k1!thx so mu ...
講故事時可以加入角式扮演eg 例如爸爸係龜,媽媽扮兔。又或者搵兔公仔龜公仔!
又何加入小朋友最愛的玩具公仔參與故事。用手偶講故事!怎至小朋友大啲叫佢估下會點又或者創作他們自己故事!

‹ 上一主題|下一主題