用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我覺得我个仔会冇書讀
樓主: iamiris
go

我覺得我个仔会冇書讀 [複製鏈接]

雖然, 睇D POST 有D好好笑, 因為有D真係好似我個仔, 哈.  前幾日interview完, 我真係好擔心我個仔冇書讀.  因為佢in之前同之後都好活躍, 就係in個陣, 木口木面, miss叫ge野, 一問三不應.  但in完走出門口個陣, 居然去玩人地ge垃圾桶蓋, 仲倒泄埋.....真係比佢吹脹.  但又可以點呢, 因為選擇權唔係我地度.  依家唯有順其自然啦.......

回覆:我覺得我个仔会冇書讀

我都覺得要選間深幼稚園!現在幼稚園係深得來係開心學習,辛苦係大人覺得!到小學佢地真係知什麼叫辛苦啦!因為唔識課堂嘢而辛苦!連抄手冊都抄唔店果時真係痛苦囉!

我到依家IN左五間, 我都開始灰灰地, 亞囡好怕羞, 見到陌生人會無反應, 就算佢係大B (三月B)都唔等於有好大幫助, 依家個GAME RULE 係性格怕羞唔同老師玩就係"唔好" ... 香港就係咁, INTERVIEW 樣樣都唔做, 唔彩老師.

咁佢真係唔想同陌生人玩咁你想佢點, 係要識SOCIAL 先叫叻架咩? 我之前都有成日帶個女見人等佢無咁怕羞, 但都無咩用, 依家我覺得我個女文靜D唔好咩, 做咩要迫佢呢?

我星期六都同老公晌屋企附近四圍行, MARK低幼稚園名打算報呢D算 ... ... 有書讀就好喇.

回復 gisoleung 的帖子

都唔會咁極端既, 好多好普通幼稚園﹐入返D好普通既小學, 可能程度真係淺D, 但係都唔代表佢地連手刪都唔識寫, 基本既野我諗間間學校都差唔多, 只是學術上程度有唔同者, 我都識D朋友個仔女入到名小學, 但真係跟唔上, 讀得好辛苦, 真係唔識講係好定唔好...我自己覺得最緊要係搵到一間"適合"自己BB既學校。

引用:+本帖最後由+juneforgbb+於+12-11-5+13:19+

原帖由 juneforgbb 於 12-11-05 發表

回復 gisoleung 的帖子
其實間間都谷,因為怕殺校…

大家唔駛擔心,果日interview時老師問左2分鐘(佢只係做到一半指令),仔仔突然大便,自己企左起身扎馬,谷到面仔紅晒,老師沒有再問落去,我以為死硬,最後竟然得左! 我覺得大家只要不要心頭太高,總有學校收的。

vickychan0118  so cute  發表於 12-11-7 00:43
ashley-mama    發表於 12-11-6 10:19
ekhc    發表於 12-11-5 23:35
ekhc    發表於 12-11-5 23:35

引用:大家唔駛擔心,果日interview時老師問左2分

原帖由 歐文 於 12-11-05 發表
大家唔駛擔心,果日interview時老師問左2分鐘(佢只係做到一半指令),仔仔突然大便,自己企左起身扎馬,谷到 ...
咁攪笑?!

引用:Quote:原帖由+juneforgbb+於+12-11-05+發表

原帖由 iamiris 於 12-11-05 發表
其實間間都谷,因為怕殺校…
認同,不過有d谷唔起姐 無人揀就會被淘汰,好自然嘅事。 講返主題,如果真係無間出名小小嘅pn收,我都會比bb讀村校,起碼學下紀律,但會再加pg比佢囉,唔想下年k班黎真事仲一舊飯

回覆:我覺得我个仔会冇書讀

其實收唔收好似買六合彩

ekhc  agree  發表於 12-11-5 23:35

引用:其實收唔收好似買六合彩 +

原帖由 fafapot 於 12-11-05 發表
其實收唔收好似買六合彩
我都覺得係!

我只可以話香港的教育制度好怪, 點解咁細個要interview??
我同d外國客人講我女女要interview佢地都話"crazy"

djmix  同意!!! 其實呢個階段可以in到d咩quality? 都係印象分啫!  發表於 12-11-12 18:09

回復 marshmallowbon 的帖子

讚同你講法, 但學校對小朋友有要求, 父母又陪學校玩時, 我地個個都要跟住做其實咁樣真係好辛苦, 所以香港的小朋友好大壓力,,,,,,
做父母的又唔可以比佢咁hea怕佢第日輸蝕

回覆:kwan_0128 的帖子

所以做香港BB真係唔简單、由细開始要過5關、斬六將~

回覆:Fitfit_chan 的帖子

我都好怕攪到仔冇PN讀。佢係12B, interview 時完全冇望老師,淨係低頭玩玩具。

回覆:Pigmamapigmama 的帖子

我又唔知有乜村校可報,好似間間都話好多人報。

回覆:Pigmamapigmama 的帖子

阿仔星期六in兩間,今日發燒,睇來星期六都凍过水…

總會有下午班GE OFFER呱,唔好灰心﹗

我個仔暫時in疘間..我都好怕啊仔冇書讀..
佢平時係街3吾識7都hi同bye..但見到miss就好似睇佢吾到咁
次次in到一半就無耐性..係咁走黎走去...我叫佢又當聴吾到...
唉...我都吾明咁細過點解就要interview...

回復 markuskwok 的帖子

與你情況一樣, 平時係街經常聊人, interview時掛住玩玩具, 完全唔理老師, 一出班房就好多嘢講, 我都好擔心阿仔無書讀!

回覆:mc_pigpig 的帖子

‹ 上一主題|下一主題