用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 失望的畢業禮
樓主: Tinong
go

失望的畢業禮 [複製鏈接]

不好意思, 我只是路過. 小女去年考該校K1, 她是12月出生, 所以在去年11月面試時還很小, 而在那階段大幾個月就有很大的差別, 所以根本不期望會收, 加上那是小女的第一個面試, 我亦未出席過任何面試, 但本着試試的心態. 去到後見老師很有愛心有公仔沿路逗小朋友入課室. 其後, 面試時小女不過不失, 跟着老師問我和我老婆問題, 這時小女拿了老師桌上的蘋果咬了一口, 我見到後忘記了正在面試而罵了她幾句, 小女出奇地轉向老師say sorry, 老師呆了, 面試亦完結. 離開時小女在校門外跌倒流血, 老婆帶她回校內, 由於面試情況很多人, 入到校內見到一位校方人士, 這校方人士不知小女受傷,她見老婆又帶小女回校, 初時有點不高興, 但老婆跟她說小女剛受傷流血, 該校方人士馬上指示老師幫小女治理, 對, 是"指示老師", 所以我們估是校長. 兩天後, 我們收到offer. 我們覺得很感動. 之後, 我們對該校印象很好. 長話短說, 我們最終去了另一間, 但是過程爭扎了很久. 我們之後亦一直留意該校, 得到的印象是該校作風低調, 家長亦低調, 但和睦,凝聚和不受現世那種難忍的爭逐之風所侵擾. 同一價值觀的人走在一起是樂事, 不同價值觀的人如一起走要明白自己的立足點之不同.

回復 Vlone778 的帖子

100% AGREE LA
樓主比學校方面.更想威

回復 chickenwing2006 的帖子

請問是那一間?

回復 jeff76916 的帖子

你都分析得幾好!我小朋友K1時對學校的感覺同你一樣!正如這個網站有某些人的價值觀和背景相同一樣。

回復 Parisienne 的帖子

point-見仁見智!
我係講出事實!
這個網站大都份嘅媽媽的小朋友都讀這間學校,當然唔喜歡見到劣評,影嚮形象,但每個人嘅際遇都唔同!
再者,我唔明白好多媽媽唔改過我咩意思?真係唔明?可能要問版主。

Parisienne  同意的確是見人見"'智'"。你話尊重中立意見,但自已一點也不中立。另外請唔好一見唔啱聽的意見就放大字體size回覆,這顯得你正正唔尊重不同意見,又一次不智的表現了。   發表於 12-7-20 07:58

回覆:Tinong 的帖子

其實呢個平台只係比大家唱所欲言,甚至比大家係呢度消氣發吓皮氣,未必對與錯,而且bk覆蓋面亦只係小數,未至於影響學校,至於獎項唔公平亦不是新事物,即使比升自己學校學生亦大家一早心照,我間學校舉行家長會會章設計比賽,冠軍就係比番家長會主席,你話無利益衝突我都唔信,大家唔駛咁認真,如果唔係呢都無人講嘢,無卜發曵就無乜八掛性娛樂性

回復 SmartCandy 的帖子

我很喜歡你這麼中立!你這樣的態度才可以使外界對啓思小學附屬幼稚園嘅媽媽有正面平價!事情沒有對錯,每個個案都唔同!看了便算!何必追擊!

Parisienne  我想外界對 '現任' 媽媽的評價還是不錯的,請你放心吧。同意你說個案大家唔同,看了便算,何必追擊。那麼請問你還會再追擊嗎?  發表於 12-7-20 08:20

我想問問小朋友在校有無演出機會?考小學時,校長會不會幫忙寫推薦信?

回復 Tinong 的帖子

我要澄清係我發表完後你一次又一次追擊,連字體大小都要講一餐!總知怎何一條thread講呢間學校你都大讚一番?哈哈!主任唔好再做宣傳啦!

Parisienne  係囉?點解係主任?咁你係咪隔離學校個主任大家討論吓啫,平常心啦。人人都知學校有好有唔好,希望下年安排多d獎,安慰一下好恨攞獎但又無的家長吧   發表於 12-7-24 08:49
shirleylee_0514  點解你會覺得人家是主任 ??  發表於 12-7-23 11:24

路過...純粹分享一下 !
我囝囝今年升小三( 傳統官小), 佢係CPSKG畢業, 我好欣賞成個教職員團隊 !
囝囝係CPSKG培養到濃厚既閱讀及學習興趣 , 對學習上有莫大既幫助 ,
所以唔應該單單評論學校好定唔好, 最緊要揀一間啱自己小朋友既,
因材施教....不過我就肯定CPSKG好適合我小朋友讀啦
多謝吳校長, 戴副校長, 李主任 , 梁主任 等等...
仲有一位就係囝囝K-1既校巴司機林叔, 多謝你日日放學既唐詩分享

查實樓主別無他意.!!!只不過想佢間幼稚園可以CARE其他無攞獎既小朋友..同埋係時間方面都希望校方安排得好d.....小朋友係張白紙...好多方面都會影響到佢日後既成長!

回復 MING6686 的帖子

你終於講到point! 我只係覺得學校安排有問題想家長alert!但有些家長(唔知係唔係)連小朋友都未完成三年課程就一面倒認定學校係完美嘅不停批判劣評!完全漠視事實!

世事無完美,老師校長都係普通人,一班幾十人,每個都是家長心中的寶貝,醒醒目目,要每班選3個做品學優良,實不容易,有睇漏絕不出奇。
有獎冇獎,並不重要,懂得體諒,學會欣賞才會快樂。

回復 Tinong 的帖子

我都想澄清 , 我囝囝係CPSKG三年都係攞品學優異生,
另外, 以我所知, 我囝囝畢業個屆都唔係全部升啟小,
我知既起碼一半唔係 !

本人路過,搭訕幾句,請各位包容!
樓主起thread時係有些酸味,但其實都係發表個人感想,讓家長認識CPSKG 其畢業典禮的一面,對於喜愛CPSKG 的家長,包括我,並不造成困擾,何以戰火越燒越烈實在非夷所思!
我也愛愉快學習,對這間學校的喜愛也不因知道樓主所言而動搖,但樓主所受批評也實在無厘頭,點解有不滿就一定要轉校?唔鍾意考cert咪唔好考,有乜好爭論?有些人喜歡將所有學校分成谷同唔谷,只有2種,一聼就明係好看不上非我族類,如果唔係點解用個負面的谷字?大家就自我審查,我1,2歲就去教子女abc,係咪谷緊佢?!教子女嘢,要被質疑,而家做人真難!
人人都想sell自己選的學校,本無可厚非,但有些人會排除他人聲音,攻擊他人,甚至無中生有,進而批評矮化其他學校(如用負面字眼,如谷),就令人反感。
我冇懷疑過CPSKG 這學校,但有些家長的行徑反而令我有隱憂,點解會有一班人會這樣壁壘分明像開戰,奇哉奇哉!
但樓主,文責自負,請你也澄清一下,你是暗示老師主任在當筆手嗎?這是很嚴重的事,如果學校有咁無聊上EK掃場,寫d咁嘢,我就真的很驚,也對這校的感覺大打折扣了,但不是的話請勿亂暗示!

kaman488  我都好有興趣知學校上黎掃場....  發表於 12-7-25 01:14

話時話,佢地個畢業禮又真係沉悶到極,似報告業績,多過似畢業禮。

我記得我細個時既graduation ceremony都係差不多,校長校監嘉賓輪住講一大輪野,上台領憑就叫done架啦

每個小朋友吸收能力唔一樣, 呢間幼稚園有啲小朋友啲普通話可以同人應對 ,佢哋喺教兩文三語嫁 ,唔差噃 .嗰樹讀小學冇一皮嘢唔使諗 ,活動教學行國際模式 ,睇自己點睇嘅唧 .

以我所知今年小一泒位唔錯 ,小拔 ,九龍塘 ,等...

回覆:失望的畢業禮

其實啟思賣點一向都唔係程度深

‹ 上一主題|下一主題