用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 哀香港小學生
樓主: madscientist
go

哀香港小學生   [複製鏈接]

回復 madscientist 的帖子

冇辨法,入左間"賊鬥",又走唔番出黎,唔知間學校咁深,d野教快左半年,可能因為換左校長(亞仔入學果時),好彩自己仲有小小能力,未出去補習羅,

回復 miffy 的帖子

以前我読書個時、都係単向、40人一班、所以説無機会講野、以致表達能力差、我有保留。  現在個個都I PHONE,I PAD、功課有話上網找資料、這等等都減少用語言溝通機会。 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

miffy 發表於 12-2-22 12:16
你會不會對你女期望太高?? 如果你兩夫婦不是在讀書方面很出類拔萃, 在你地遺傳之下, 你女都未必在讀書方面 ...

我也想哭, 我地二人都有學歷, 女兒...學業一直不是問題, 但而家等直資放榜, 慘過自己等放榜. 入唔到好中學係唔係會死 ? 心情糟透 ! 香港教育制度真把人迫瘋 !

miffy  如果女兒成績好, 除了直資外, 都仲有好多好學校讀, 放心  發表於 12-2-22 14:28

發現一個現象, 好多人都對現在的教育制度非常非常的不滿....., 亦有不同的知名人士出聲...., 如表姐導演, 怪獸家長作者.  但無論點, 都是表達, 申訴, 吐苦水...., 而實際動作, 或改不變. 喺遙遙無期 !

見到現在的小朋友, 我真的很敬佩他們. 真的很苦 !!!! 而我就覺得很心痛.

ANChan59  自求多福  發表於 12-2-22 18:09

miffy 發表於 12-2-22 14:49
只可以講而家新一代用開iphone、ipad, 表達能力更差

但現在小學課程, 比以前已經多咗好多機會講野, 我見 ...

完全同意, 以前我地邊有得出聲, 有既都係叻既班長等等 !

DKiu 發表於 12-2-22 13:59
發現一個現象, 好多人都對現在的教育制度非常非常的不滿....., 亦有不同的知名人士出聲...., 如表姐導演,  ...

小朋友已變得麻目, 事關人人都係咁, 自己唔學反而覺得怪怪地 ! 只有家長知世界變了, 變得好現實 + 殘酷 !

引用:Quote:DKiu+發表於+12-2-22+13:59+發現一個

madscientist 發表於 12-2-22 20:46
是家長心態問題。

與其不斷怪教育制度,不如自己做點東西。
你自己做得到嗎, 說時容易, 做時難 !  EK 這平台就是給家長一個發言的平台, 留一點空間給別人, 既不傷人,又可讓人舒緩壓力, 何樂而不為 ??

回復 anna59 的帖子

絕對明白!  大家加油!! 我相信每個小朋友都各有潛能, 学業上, 運動上或其他方面, don't give up.  Who knows one day, your kid, my kid and other kids will all be the best.  Add oil

慶幸我女無需補習, 對自己學業也很關注, 只是為想進入心儀中學而緊守top 3 之位而比自己很大壓力, 還有運動操練.......作為家長的只有支持, 唔通叫佢唔好玩咩 !

引用:Quote:madscientist+發表於+12-2-22+20:46+

回復 anna59 的帖子

一年級,六七十分、有時八十,問她覺得低分嗎,只說無所謂,每次預默多次成績還是不佳,常說睡醒了就會忘記!老師偶然提醒加油,又不想兇她,壓力儘在我身…
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_67.gif[/img]

回復 madscientist 的帖子

"多點。。。少點。。。"說得好!

如果唔係讀書的材料 , 真係迫.打都無用 . 唯有盡量幫她. 我識有啲小朋友 , 真係唔駛點溫和零補習考第一 .

anna59  agree  發表於 12-2-23 13:16

madscientist 發表於 12-2-22 22:14
不怨天尤人,自已為孩子做有益的事,我自已當然做得到。怨怨怨,怨教育,怨學校,怨補習老師,怨幾歳童為什 ...

no wonder your name is MadScientist

回復 Zata 的帖子

默書可以知道一個人記性好唔好,如果長期都系六七十分,咁即系佢記性唔系咁好,算啦,接受左佢啦,佢始終都系你個女呀

引用:回復+Zata+的帖子 默書可以知道一個人記性

madscientist 發表於 12-2-22 22:14
不怨天尤人,自已為孩子做有益的事,我自已當然做得到。怨怨怨,怨教育,怨學校,怨補習老師,怨幾歳童為什 ...

經濟日報
學歷升收入跌 磨蝕青年鬥志

過去10年,本港出產副學士和文憑學生人數急升近5倍,但這批新世代大專生收入中位數卻沒隨經濟好轉而上升,反跌16%,跑輸通脹。與此同時,全港有5.2萬名15至29歲正值黃金歲月的青少年,要領綜援過活。

有大專畢業青年,捱足3年月入僅8,000元,等到加薪又要花錢進修,結果生活質素10年未提升過。社工擔心這批學歷增、收入跌的夾心「窮忙族」,會被磨蝕意志,甚至加入失業或綜援大軍,令本港步入「崩世代」。

「『窮忙族』這詞很貼切,真的只有一個『忙』字,我由16歲捱到26歲;由中五讀到高級文憑;由麥當勞做到青年機構,但生活質素是從未變過!」現職青協福利工作員的Anthony,捱過3年月入8,000元的日子,眼見清潔工月薪幾乎高過自己,坦言鬥志會被磨蝕,慨歎:「真的很攰了!」(見另文——「進修一身債 10年生活未改善」)

like_travel 發表於 12-2-23 14:54
經濟日報  
學歷升收入跌 磨蝕青年鬥志過去10年,本港出產副學士和文憑學生人數急升近5倍,但這批新世代大 ...

這就是香港小孩努力向上的主要原因, 作為父母, 永不在孩子面前說洩氣話, 多作正面鼓勵, 扶持她步向成功大道 !
‹ 上一主題|下一主題