用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唉!一個學生佔幾個位...........
樓主: loved
go

唉!一個學生佔幾個位........... [複製鏈接]

請問有冇試過:  同直資簽咗放棄大抽獎, 亦比咗直資留位費. 到放榜日, 還可以去自行的學校叩門嗎? 成功率高嗎?

回覆:lucia6119 的帖子

Me too... I want to know ....

王子

我知道我囝囝學校上年同前年都各有一個師兄係咁做,而且最後入到King's添。當然他們的成績要好top同埋有其他獎項和音樂才能先得啦!

worldpeace 發表於 12-2-10 08:32
請問有冇試過:  同直資簽咗放棄大抽獎, 亦比咗直資留位費. 到放榜日, 還可以去自行的學校叩門嗎? 成功率高 ...

lucia6119 發表於 12-2-10 01:02
我唔係好明 . 自行的 2 間學校 , 結果不是都要等埋大抽獎 , 一切公佈的嗎 ?那怎會那麼快知道是否被取錄 ?
...

有無睇隔離個版?LS嘅2nd in即是通知會收你,即是已留咗位

男生學校真係好 !

自行收了也冇用,因根本不會知。這是最可惜的﹗

So an effective strategy is to get in a primary school with associated a good secondary school. As long as kids get an average result, the place in the associated secondary school is somewhat secured. Then, they are free to try even better ones.

But, I agree it isn't a good idea to hold several places at any one time for the good of others. Noone can take two places eventually. Having a place on hand while trying better one may be more reasonable.

hkangel89 發表於 12-2-10 22:12
自行收了也冇用,因根本不會知。這是最可惜的﹗
講得好!!!!

我的一個朋友曾以賣樓比喻在直資與津校作選擇的心情,有一個買家(直資)現在拿著八百萬的現金支票買你的單位,七天時間考慮,只要支票對現了,簽訂合約,必賣必買,但七天之後不簽訂合約便告吹。但另一買家(津校)考慮出九百萬來買,但要考慮五個月,也不保證一定成交,因他手上仍有不少荀盤可選擇。你會如何抉擇?

martie 發表於 12-2-18 00:09
So an effective strategy is to get in a primary school with associated a good secondary school. As l ...

沒有兩樣的,只不過將條戰線提前去小學入學。你睇睇st.mary就知,天神和st.mary小學不知幾難考得入。
:verycold: :verycold: :verycold:

worldpeace 發表於 12-2-10 08:32
請問有冇試過:  同直資簽咗放棄大抽獎, 亦比咗直資留位費. 到放榜日, 還可以去自行的學校叩門嗎? 成功率高 ...

有是有的,但看明報出版的指南,很多學校是超過一百人爭一至二個位。可怕﹗

huawei 發表於 12-2-18 01:01
我的一個朋友曾以賣樓比喻在直資與津校作選擇的心情,有一個買家(直資)現在拿著八百萬的現金支票買你的單位 ...

你這個譬諭唔夠鮮明。如果津校果個出到踏步,即係千六萬你就有排諗。而家爭一百萬,唔洗諗更係先收八百萬啦。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-2-18 01:10
你這個譬諭唔夠鮮明。如果津校果個出到踏步,即係千六萬你就有排諗。而家爭一百萬,唔洗諗更係先收八百萬 ...

其實這就是難題,因一般家長所選的直資和津校相距不會太遠,而且各有利弊,但如選了直資,心理上便會覺得,是否等耐D,更好的津校會在七月十日出現。

ohnono 發表於 12-2-18 01:02
沒有兩樣的,只不過將條戰線提前去小學入學。你睇睇st.mary就知,天神和st.mary小學不知幾難考得入。 ...

其實戰線已提前去幼稚園入學!

朋友只想報讀一間中文中學的附屬幼稚園,但竟有五千多人面試!!!

suggest KV / St Catherine !
‹ 上一主題|下一主題