用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無讀德信小學的家長入來傾吓計 ...
樓主: catcatmom
go

有無讀德信小學的家長入來傾吓計 [複製鏈接]

Re: 有無讀德信小學的家長入來傾吓計

我都係望子成龍.  所以自己都有壓力.

你個仔個case, 我聽過好多次.  真係有呢d 情況.  
同意找一間適合的學校好難.

我都同大家分享一個侄仔的情況.  侄仔讀区内名小校, 但就比老師標簽為懶惰, 有問题case, 又記過, 考全班尾幾.  conduct得 B.
父母唯有選一間嚴的中學(Band 1), 侄仔投訴太嚴, 多次要求轉校.  第一年考尾4, 但常識攞100分, 老師要求佢獨立一人重考以防有炸, 结果一樣滿分.  係 F.2 時遇到一個好欣賞他的班主任,  多些支持及鼓勵下,  考頭3名.  今年全级英文最高分.  入英文拔尖班.  侄仔自己講番 話以前小學老師話佢唔得, 咪放棄囉.  也不相信自己某幾科原來口甘突出.   而家好自信, 又喜番學.  佢daddy mommy好開心 !

陳守仁是直資,所謂平價國際學校,學費$12,000 一年,舊年派1,900張表格,收生不足200人,大約5班, 陳守仁給予學生學習四種語言的機會,普通話,英文,法文,廣東話,除中文以外,大部份用英文, 我識得Mum個女讀緊陳守仁, 入去唔係luck,係悉心培養, 1.5歲YMCA playgroup, 2歲起個個禮拜去銅鑼灣鬼婆教英文.佢個女同我講,班房裹頭唔準講中文,每班有幾個差仔和架妹,安排坐前面.
以上係我係公園八番泥!
如果真係無準備,interview 比你過左關,入到去,頂唔順就係頂唔順.其實有好多Mum 對陳守仁有保留,因為新,無歷史,前校長好似去左"喇叭" (無記錯).
所以Tinkerbell 問我點解羅著20分唔入"喇叭"博吓,人地個個是Supermum, 人地 亞Mum 一隻手可以舉起一架ten-tonne大貨車, 勇猛無比, 自問無得比, "喇叭" 有分精英班,同羅底橙班,比你入去,要問自己以下問題:有幾多時間同個仔做project,學幾多course去keep 住 D standard.......
比你入到新小拔, 我老公話, 你渣"老平" ,定"老菱",定"BMdo"去接仔放學, 我渣架bike羅! 老公話 save a lot!
我不是妄自菲薄,但要 face to reality !
Tinkerbell 寫道:
Hi catcatmom,

我多數唔會楝沙田区, 希望第一round入到, 唔想大抽獎.

你朋友個小朋友係陳守仁P1 ?  點解唔堅持耐d ?  小朋友好易pick up.  我個仔唔知英文算係好唔好, 朝早個仔唔肯起身同bun bun講 :  Don't Play, no school.  I no like school.  I want to sleep...
:cry:  :cry:   :cry:   :cry:   :cry:   :cry:   :cry:   :cry:  :cry:  :cry:  :cry:

男仔起步慢d,類似故事,發生係我中學時期,BAND5中學年年考第尾一位男同學,F4發奮圖強,入HKU讀英文,以前得兩間U年代.

我都係望子成龍.  所以自己都有壓力.

你個仔個case, 我聽過好多次.  真係有呢d 情況.  
同意找一間適合的學校好難.

我都同大家分享一個侄仔的情況.  侄仔讀区内名小校, 但就比老師標簽為懶惰, 有問题case, 又記過, 考全班尾幾.  conduct得 B.
父母唯有選一間嚴的中學(Band 1), 侄仔投訴太嚴, 多次要求轉校.  第一年考尾4, 但常識攞100分, 老師要求佢獨立一人重考以防有炸, 结果一樣滿分.  係 F.2 時遇到一個好欣賞他的班主任,  多些支持及鼓勵下,  考頭3名.  今年全级英文最高分.  入英文拔尖班.  侄仔自己講番 話以前小學老師話佢唔得, 咪放棄囉.  也不相信自己某幾科原來口甘突出.   而家好自信, 又喜番學.  佢daddy mommy好開心 !

醒目開學勳章

hi catcatmom,

我嘅唸法同你一樣,自己都比唔到太多時間兩個仔,d仔嘅嘢我亦都唔係每樣會積極參與,總之學校校風好同成績不俗,我都會考類比個仔讀,我都有考過陳守仁,直資英小學費平,但身邊有d朋友就叫我唔好,話佢收幾多巴藉人仕wor,我都唔知係唔係,仲有大仔P.4啲英文教法幾好,唔係死背書,要佢哋活學活用,默書都係

catcatmom,

你話唔敢揀喇沙, 你老公又想揀Maryknoll ??
咪一樣要mom 死跟功課, 做project.

新小拔我諗真係要好有米, 我個揾10萬月薪frd個仔second in 都冇.  但另一個有old money嘅就收咗.   

陳瑞祺小學好似冇喇沙兩個字 -- 小學都係有喇沙兩個字,因為係喇沙會主辦. 不過小學男女校,中學男校
同埋新校舍唔再遲應2006完成
[quote]
catcatmom 寫道:
tinkerbell
陳瑞祺全名是陳瑞祺(喇沙)小學, 有喇沙的,不過加左右()羅!

我D學校網都好大喎
你預備誇區呀
***我都覺得德信D校車好......栗子K1,我住TSEUNG KWAN O,佢要我6:55上校車,我咪轉下午啦
我個仔番7:20, 放12:50,  所以個仔日日都扭計唔肯起身. 6:15就起身飲奶.

我就想係德信. 瑪利諾神父. 陳瑞祺之間揀, 保險d.  

其實學校之前都講過12點 / 放學後才打去會好D
我本人覺得幼稚園D老師好交帶喎
hidemode 寫道:
其實亞仔話先生唔惡,仲好喜歡返學,我只係聽上網d mum講, 所以我上kingdom's 網post吓問吓d德信家長, 我有小小感覺的原因是有一次打電話問亞仔老師一些問題, 她講2,3 句,收左線,或許太忙!
:  :  :
[/quote]

醒目開學勳章

Hi 栗子媽媽,

你又游咗過嚟ar,佢哋講緊德小,唔係德幼ar   

hidemode 寫道:
其實亞仔話先生唔惡,仲好喜歡返學,我只係聽上網d mum講, 所以我上kingdom's 網post吓問吓d德信家長, 我有小小感覺的原因是有一次打電話問亞仔老師一些問題, 她講2,3 句,收左線,或許太忙!

hidemode,
唇齒相依,見到有關德信d野咪入黎cc羅
同埋,耐d耐都要八下小學d料
其實我個人要求5高,頂級名校都5係我杯茶
我好大機會1st round陳端祺
因為油尖冇地址     
*** e+耐唔耐都吋我亞媽,為何當年校服都買埋,為左校車唔方便,冇讀油天,唉.....

我老公係傻的,睇佢講野都知啦!
而且我老公好鐘意女,養貓都鐘意養貓女,但佢話今次有備而戰,實行做superdad,首先計畫個女要1.5 歲ymca, 3歲 讀 st catherine or hk per  school ,每星期6銅鑼灣鬼婆學英文, 佢話heavy invest 喎!到時d功課, 佢跟羅!你知我個仔讀邊間幼稚園! 就係因為亞仔策略錯左,而加到個女有經驗啦!亞仔唔係讀私小, 慳好多.
Tinkerbell問過我點解唔讀返亞仔幼稚園果間小學,有20分 sure win, 你個仔都唔讀啦! 你醒過我無讀, 間學校行政好亂,我可以話唔好!中學係band 2,好傳統,幼稚園裹面老師教得好唔閞心,修女好麻煩.
Right!"新小拔我諗真係要好有米", 朋友個仔入左去,dad 係 醫生,Mom係護士, 幾個月前叫曬救命, 頭髮篷鬆,不以人形,最後請左個私人補習,佢同我講新小拔要d學生寫信比老師.
甘你請定補習都arm ! 你老公甘有米,dump 兩個証都係番到,無謂整到個樣甘殘啦! 今年寫信比老師,出年寫信比校長, 大後年寫信比特首.

catcatmom,

你話唔敢揀喇沙, 你老公又想揀Maryknoll ??
咪一樣要mom 死跟功課, 做project.

新小拔我諗真係要好有米, 我個揾10萬月薪frd個仔second in 都冇.  但另一個有old money嘅就收咗.   

查番正式名無喇沙兩個字,但d學生好鐘意講陳瑞祺(喇沙)小學,可能以前個名.

http://clubcampus.sina.com.hk/cgi-bin/bbs/talk/message.cgi?clubid=8&messageid=4467

栗子媽媽 寫道:
陳瑞祺小學好似冇喇沙兩個字 -- 小學都係有喇沙兩個字,因為係喇沙會主辦. 不過小學男女校,中學男校
同埋新校舍唔再遲應2006完成
[quote]
tinkerbell
陳瑞祺全名是陳瑞祺(喇沙)小學, 有喇沙的,不過加左右()羅!

好似以前係有喇沙架[quote]
查番正式名無喇沙兩個字,但d學生好鐘意講陳瑞祺(喇沙)小學,可能以前個名.

http://clubcampus.sina.com.hk/cgi-bin/bbs/talk/message.cgi?clubid=8&messageid=4467

[quote]

catcatmom,

我個男家曾有4個人讀你大仔學校集團, 我老公好唔like呢間校, 不過我地個区冇得揀.  我姑奶比個女讀完幼園都唔揀佢小學, 投訴多多.   所以我一早只當買保險, 考咗先算.
有得揀咪遠都去囉, 搭校車囉.   唔係我醒, 係有人衰過姐.
乜間中學唔係 Band 1 咩?   

你老公有毅力, 如果佢肯做superdad, let him la !  我老公真係唔會睇功課,  佢成日話d 仔女我理,  美其名就係"媽咪叻d" "媽咪發音準d".     

栗子媽媽,

我都係德幼,  都考慮亞仔係唔係需要轉下午.  今朝又喊到呕.
點解校車口甘死早 ??
下午班滿唔滿?  我仔個班有38人, 好滿 !
前兩日亞仔番家時, 校褸上掛咗全校籌款最高班的badge, 好奇怪幾十人, 做幾十個badge都得?  步行籌款我都冇去添, 晨口甘早上山頂, 好懐疑有幾多人出席 ??

Hi hidemode,

我唔歧視印巴籍, 尤其是有錢比學費嗰d !

栗子媽媽

我地都有去, 因為有75年歷史, 人都好多下,10點幾開始,一行6人,我同d親戚籌到過千, 點都去吓,做個交代.

栗子媽媽,

步行籌款我都冇去添, 晨口甘早上山頂, 好懐疑有幾多人出席 ??

Tinkerbell

我個仔幼稚園間小學, 公園mom話好以band1尾,band 2頭
而加同以前唔同曬, 沙田band 1係曾肇添中學,沙田官立中學, 浸信會呂明才中學 (唔肯定,小學比中學出名).
如果錯左,幫我修正番.

catcatmom,

我個男家曾有4個人讀你大仔學校集團, 我老公好唔like呢間校, 不過我地個区冇得揀.  我姑奶比個女讀完幼園都唔揀佢小學, 投訴多多.   所以我一早只當買保險, 考咗先算.
有得揀咪遠都去囉, 搭校車囉.   唔係我醒, 係有人衰過姐.
乜間中學唔係 Band 1 咩?   

你老公有毅力, 如果佢肯做superdad, let him la !  我老公真係唔會睇功課,  佢成日話d 仔女我理,  美其名就係"媽咪叻d" "媽咪發音準d".     

我一家三口都有去
我知HIDEMODE都有去架
栗子媽媽

我地都有去, 因為有75年歷史, 人都好多下,10點幾開始,一行6人,我同d親戚籌到過千, 點都去吓,做個交代.

[quote]
栗子媽媽,

步行籌款我都冇去添, 晨口甘早上山頂, 好懐疑有幾多人出席 ??
[/quote]

27人,2個老師
栗子媽媽,

我都係德幼,  都考慮亞仔係唔係需要轉下午.  今朝又喊到呕.
點解校車口甘死早 ??
下午班滿唔滿?  我仔個班有38人, 好滿 !
‹ 上一主題|下一主題