用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 講吓k2教數教到邊到
樓主: 多啦c夢
go

講吓k2教數教到邊到 [複製鏈接]

Hi 多啦c夢!恭喜你,囡囡的記性好好,你放到咁多心機時間去教佢唔同嘅嘢,亦好唔簡單!有無唸過將來想佢點?
記性好又底子打得好嘅小朋友,初小成績一定好;但上到高小甚至中學,當中一部份成績會下滑,因為課程一路上,要求會由背誦轉向思考。與其再教更深的課程,會考慮教她多應用嗎?

數學:我地鍾意玩遊戲,強調應用和邏輯思維
1. 計廿四:用四個數字,加減乘除任揀來砌 24。舉例,4,5,6,8 -- > (4+5-6)x8 =24 。可以抽啤牌玩,坐車時睇前面架車嘅車牌號碼玩,iPhone 都有 app 玩。同樣是練加減乘除,這遊戲比做算式更能鍛鍊頭腦。

2. 應用題 - 數學是用來解難的,e.g. 白雪公主做司機,揸架空車載朋友去 party, 第一站有 5 個公主上車,第二站上咗 3 個王子,不過有 2 個公主帶漏嘢所以落番車。白雪公主數一數,仲有 5 個位剩,佢架車其實有幾多個位?

3. 玩棋都得:過四關,Rummikub etc.

英文
囡囡識好多字呀!會考慮執吓 D 發音嗎?不是一定要追求外國人口音,不過如 r, l 等還是要分清的。學 phonics 和多睇英文 cartoons 都會幫到。

排咭/講故事
The Kidnappers 是有感情地讀的,要讚呀!對比下,那首詩,她肯定不明白自己在說甚麼。你想她這樣背,有你的深意嗎?
那個排咭,都是背的?用書面語?
如果係想練思維或創意,唔應該背。
如果為練習小一面試,要教佢用口語呀。

多口問句,囡囡平時鍾意玩咩?有 "空白"時間任佢自己決定做咩嗎?小朋友要學習,要做運動,還要有自主時間,發白日夢都係有益架!

and please check pm!  

A-Mum 自己寫
A-Mum  哈哈哈,佢得個英文見得人,數學仲係停係 20以內嘅加減,大把小朋友叻過佢。我地掩飾得好咋!   發表於 3 天前
A-mun以上不是你寫?
[url=http://www.edu-kingdom.com/forum ... 58344&extra=&page=2]http://www.edu-kingdom.com/forum ... 58344&extra=&page=2[/url]

你話這樣練腦四則運算未教都做到乘數,小弟真甘拜下風,可否教吓我或小女改去你到補習!!
小弟提提你係車上玩iPhone 好傷小朋友隻眼同埋咁細又無考慮轉ipad好多故事書不用錢不用苦了小朋友隻眼,不過都係唔好玩電子產品,不如係車上無聊玩cat's cradle 會好啲(記唔記得点玩)
2應用題我都有做中文文字題,英文做enopi你無睇數學video嗎?
3,咁你都知我教咁佢捉象棋現在記緊棋的行法,我教完又播俾你睇?
英詩這首屬於情痛我無理由教佢好開心,何況佢都係跟足cd的外國人發音隻碟有幾巴聲,由得佢聽吓唔同的發音,佢聽cd睇電視好奇怪就係喜歡一字不漏連語氣都模訪埋,你都睇到la讀oxford時,啊不過你可能未聽過該詩的cd,另外我有教埋中文解釋,你千其唔好混淆唔記得解釋同無解釋分別!佢會將正套copy ,所以睇cartoon都要好小心
講故事緊係用白話,你唔好玩我喇!!我排咭我懶不改教材,我只係用嚟操記憶,唔係不斷記新事物邊有好記憶!!可況佢都係讀咗5次!!!我都無叫佢背
講故事只要多講故事書其間問吓佢故事內容如係你會点等等問題,多俾小朋友聽不同句子、良好記性及多鼓勵佢自己表達自然有信心識講故事!!
小朋友空間一定要有但不是任佢自己做決定,a-mum你經常同佢玩iphone已佢話要玩你俾佢玩5yrs小朋友(咁細過)?
打机,咁如係我就會培養好的嗜好(睇書,拼砌圖畫畫),少接觸电子產品會好啲

a-mum 發表
發表於 昨天 17:04 |只看該作者
Hi 多啦c夢!恭喜你,囡囡的記性好好,你放到咁多心機時間去教佢唔同嘅嘢,亦好唔簡單!有無唸過將來想佢點?
記性好又底子打得好嘅小朋友,初小成績一定好;但上到高小甚至中學,當中一部份成績會下滑,因為課程一路上,要求會由背誦轉向思考。與其再教更深的課程,會考慮教她多應用嗎?

數學:我地鍾意玩遊戲,強調應用和邏輯思維
1. 計廿四:用四個數字,加減乘除任揀來砌 24。舉例,4,5,6,8 -- > (4+5-6)x8 =24 。可以抽啤牌玩,坐車時睇前面架車嘅車牌號碼玩,iPhone 都有 app 玩。同樣是練加減乘除,這遊戲比做算式更能鍛鍊頭腦。

2. 應用題 - 數學是用來解難的,e.g. 白雪公主做司機,揸架空車載朋友去 party, 第一站有 5 個公主上車,第二站上咗 3 個王子,不過有 2 個公主帶漏嘢所以落番車。白雪公主數一數,仲有 5 個位剩,佢架車其實有幾多個位?

3. 玩棋都得:過四關,Rummikub etc.

英文
囡囡識好多字呀!會考慮執吓 D 發音嗎?不是一定要追求外國人口音,不過如 r, l 等還是要分清的。
學 phonics 和多睇英文 cartoons 都會幫到。

排咭/講故事
The Kidnappers 是有感情地讀的,要讚呀!對比下,那首詩,她肯定不明白自己在說甚麼。你想她這樣背,有你的深意嗎?
那個排咭,都是背的?用書面語?
如果係想練思維或創意,唔應該背。
如果為練習小一面試,要教佢用口語呀。

多口問句,囡囡平時鍾意玩咩?有 "空白"時間任佢自己決定做咩嗎?小朋友要學習,要做運動,還要有自主時間,發白日夢都係有益架!

a-mum,5 yrs 四則運算勁!!!但話還停留 20以內嘅加減
!A-Mum 哈哈哈,佢得個英文見得人,
數學仲係停係 20以內嘅加減,大把小朋友叻過佢。我地掩飾得好咋! 發表於 3 天前
A-mun以上不是你寫?
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 58344&extra=&page=

咁樣咋

不好一再講天馬行空的嘢行動最實際,計24我當年去飲野時都有玩)

小曳人  睇故事書要重複,對幼稚嚟講,會多d安全感,同埋每次都會明多少少唔同嘅嘢~  發表於 12-1-9 09:08

計24,出4個數目去組合本身而对四則運算要好熟練先至可以諗到當年去酒吧玩都係玩這些,好熟當中運算就得我成人都要諗一段時間,何況得幾歲,你未免吹大咗(如阻到你揾食真不好意思),大量信息輸入才是教學的关鍵,當有一定分量材料小童朋友吸收到一段時間他們會自己組合及使用,故一定要車入輸入大量信息去刺激小童的神經特觸

我... 其實都覺得自己講得幾客氣... 你點解咁激動嘅...

1. 我補番咗你清咗而我回應嘅 posts, 我見你已經 delete 咗 D videos, 所以應該唔會影響你囡囡私穩,只是希望跟得番討論個 flow

2. 我很愛惜 A-Mum 的名声,雖然網名很易删去再申請過,我沒這個打算。A-Mum 這個名發表的都是實話。
我K3的細女只懂20以內的加減數是真的。那條公主文字題她會做,計廿四卻不是她會的遊戲,你誤會了。
我回你的帖是因應看了你囡囡那些短片後的想法,唸住跟你傾吓學習方向,點會變咗傾我個女呢?

3. 我全家人都沒有 iPhone 架, 車上睇車牌号碼玩啦... 如果想玩...

其實,我做錯咩呢?我唸住傾吓學習不應只求記憶,要活動腦筋,最好有埋創意... 係咁咋

A-mum究竟唔知大陸有否這些詩賣嗎,你有無得賣呀,究竟大陸是不是無enopi讀,enopi有解題,我播俾你睇videos係做enopi習作,咁我建議你還掂你的女女由大陸落嚟返開學不如上埋enopi會幫助到你個女係英文解題今年DGjs考乘數你個女咪唔識答enopi都幫到你,佢哋用英文教數你要俾心機唔係浪費咗你一番栽培!校長見你是問咗嘜問題,講嚟聽吓我都想知準備吓!

有興趣看看 DGJS 今年真正考咩嘅家長,可以睇呢到:

http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;extra=page%3D45

Mrs. Dai 只會同家長笑吓,+/- 打個招呼 ...

我識自己找。你唔分享吓你同個女面試心得?唔敢亂吹嗎?
這個題目你開15個循。 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2319341           点解你咁奇怪又話好用又一時全家無iphone 這些是不是你寫??????????????????????

a-mum 發表
1. 我補番咗你清咗而我回應嘅 posts, 我見你已經 delete 咗 D videos, 所以應該唔會影響你囡囡私穩,只是希望跟得番討論個 flow2. 我很愛惜 A-Mum 的名声,雖然網名很易删去再申請過,我沒這個打算。A-Mum 這個名發表的都是實話。我K3的細女只懂20以內的加減數是真的。那條公主文字題她會做,計廿四卻不是她會的遊戲,你誤會了。我回你的帖是因應看了你囡囡那些短片後的想法,唸住跟你傾吓學習方向,點會變咗傾我個女呢?3. 我全家人都沒有 iPhone 架, 車上睇車牌号碼玩啦... 如果想玩...其實,我做錯咩呢?我唸住傾吓學習不應只求記憶,要活動腦筋,最好有埋創意... 係咁咋

全家無iphone....唉!你都好叻(吹水能力)小弟咁拜下風,不過你吹還吹唔去當秘級!還是套個人資料app有錢賺?不好再亂吹令到啲家長兜圈!!

同埋你又知唔知点领到有創意?唔好只寫,寫嘜都得,你要寫埋方法先得!但我上文已經寫咗方法你有無睇?係大量輸入信息刺激神經特觸,當小朋友有一定吸入後會自己發揮,這咪創做力(你是否只顧讀英文書,咁我提提你咁係唔得!)好得家長都知有時未必曾經做過小朋友都識咪因為小朋友自己識發揮,你只要做好輸入就得,不好要考佢識唔識,到一段時間佢就會表演你睇(如未到,我哋都係等,只好等,一得就你就驚!唔好再問点解輸入吧!
‹ 上一主題|下一主題