用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家住灣仔區,會為高主教而放棄大抽獎ST.JOE嗎? ...
樓主: wttclh
go

家住灣仔區,會為高主教而放棄大抽獎ST.JOE嗎? [複製鏈接]

St Joe kinder 睇尼都吾系好sure入吾入番st joe primary,知吾知入吾到多數去左邊到讀?另st joe 小升st joe 中得六成機會,通常到小四到小六會吾會有逃亡潮,因讀吾上搵校轉?

回復 21# moremoremimi 的帖子

我覺得灣仔區女校多,男校不係太多選擇,請問你仲有咩心水學校呀?

i lived in wanchai district......it is very hard to get a seat in St Jo....even thru lucky job.
Thus, I go for DSS / private school

The choice via lucky job is slim.......you need to prepare to go to your 2nd or 3rd choice instead

原帖由 SCKnight 於 11-12-1 11:38 發表

咁要睇下有幾多家長同你有一樣嘅諗法。

同感

熟識灣仔形勢的家長, 都知個玩法, St. Joe Wah Yan, 兩間只能報一間做第一位, 唔會有人放事旦一間在甲乙部的"第二位", 因肯定冇可能排到

St. Joe為第一的家長, 就想其他人多填 Wah Yan 為第一 , 而Wah Yan 為第一的家長, 就想其他人多填 St. Joe為第一  

兩所天主教男校, 各有擁護者, 年年大抽獎時都係爭餐死

回復 44# lugano 的帖子

So what's the successful rate for lucky draw of St Joe and Wah Yan in net 12 over the past few years? Will it be 40%-60% chance?

醒目開學勳章 王國長老

你真係純! 我聽人地借12網地址, 淨係舊年都4個

我朋友俾教育局查, 個校長仲話"我地咁多學生借, 多年黎都未聽過有人俾人查", 教會幼稚園wor..........

原帖由 SCKnight 於 11-12-2 10:14 PM 發表
不過灣仔唔係一個人口老化區域,點解有咁多小朋友?

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 11-12-8 14:03 發表

我朋友俾教育局查, 個校長仲話"我地咁多學生借, 多年黎都未聽過有人俾人查", 教會幼稚園wor..........

...

WAKAAAA 我今年都有人問我借
還要想入我仔果間小學
我問佢, 會吾會同一間屋, 有兩個姓? 定係你想我改地址, 借我果個比你?

原帖由 Charlotte_mom 於 11-12-8 14:03 發表

...

唔,Charlotte_mom你都唔識我,你話我純,人地會面紅架!

原帖由 CrabPincers 於 11-12-8 14:52 發表

WAKAAAA 我今年都有人問我借
還要想入我仔果間小學
我問佢, 會吾會同一間屋, 有兩個姓? 定係你想我改地址, 借我果個比你?

不過最近種票搞到好大煲,教育局會唔會今年都check緊啲呢?

醒目開學勳章 王國長老

我覺得會............就奇!
政府做野, 幾時都係REACTIVE, 幾時見佢PRO-ACTIVE丫!

原帖由 SCKnight 於 11-12-8 06:00 PM 發表

不過最近種票搞到好大煲,教育局會唔會今年都check緊啲呢?:question:

原帖由 babybear 於 11-12-1 13:27 發表

我心目中, 喇沙同ST. JO(灣仔)係等級架~ 佢係英文小學。高錕博士都係出自此校。

佢另有直屬中學。

我朋友個仔在聖約瑟小學就讀,校內同學間競爭都不少, 功課壓力大, (但講真, 有邊間名校係唔谷吖….. 無奈)

講開英文小學如聖約瑟和高主教, 好多家長都當入到英文小學係高人一等, 中左頭獎, 朋友道出聖約瑟的另一面給我聽, 校內有部份學生家庭出身好好, 家長外國浸過咸水, 中環精英, 在家自然鬼佬鬼婆上身跟小朋友英語對答, 所以英文好叻, 但亦有部份學生來自普通香港家庭, 英語水平一般

而且, 校內除了有 NET 老師和幾個英文好的教師外, 其餘都係操著港式英語來教書, 英語水平真的普通, 有時教師上堂教教下, 都要用返中文講書

至於高主教的 "英語授課" 情況是否如聖約瑟差唔多, 有冇家長有分享?

所以朋友話不要錯覺以為英文小學必定能令小朋友的英文變竹升, 其實家長身教和自家培育才是最好的教育

講返中文小學, 有些家長總覺得好似冇英小咁好, 其實不少著名小學都係中文小學, 如喇沙, 華仁, 聖保羅等等都係中文小學, 但其實呢 D 學校一樣有 NET 教師教英文

我覺得有 D , 如數學科, 對於個 10 8 歲的小朋友來說, 用中文教更容易掌握個 concept, 舉個例, 好似"九因歌"呢 D 數學心法, 你點用英文教吖? 唔道真係 seven seven forty nine !!

據我所知,高主教同聖芳濟各既數學學科係有中英兩套作業,即係佢地要識(理解/及作答)中/英兩種語言既數學題。

原帖由 lugano 於 11-12-8 20:55 發表

.....我覺得有 D 野, 如數學科, 對於個 10 歲 8 歲的小朋友來說, 用中文教更容易掌握個 concept, 舉個例, 好似"九因歌"呢 D 數學心法, 你點用英文教吖? 唔道真係 seven seven forty nine !! ...

我去年真是識有家長填華仁下第一, st joe第二,軒小第三. 但她真是好運,抽到華仁下!

熟識灣仔形勢的家長, 都知個玩法, St. Joe和 Wah Yan, 兩間只能報一間做第一位, 唔會有人放事旦一間在甲乙部的"第二位", 因肯定冇可能排到

填 St. Joe為第一的家長, 就想其他人多填 Wah Yan 為第一 , 而 ...

嘩,這是什麼幼稚園?借地址都這麼公開?我真是接受不到,我都好純.

...

醒目開學勳章

回復 2# yuengooluk 的帖子

"我去年真是識有家長填華仁下第一, st joe第二,軒小第三. 但她真是好運,抽到華仁下!"

咁佢夠勇啫! 填St. Joe响第2根本浪費, 你放佢2nd 去叩 門, 佢啋你都傻la (大把St Joe Kid爭la!!).
反而2nd放軒官, 佢地今年6月个website講明根據你填佢第幾而排interview次序.

原帖由 yuengooluk 於 11-12-8 22:16 發表
我去年真是識有家長填華仁下第一, st joe第二,軒小第三. 但她真是好運,抽到華仁下!

華仁舊年大抽獎後在網頁公報有小一位淨,收扣門生(無了解過是上/下午),你朋友不算很好運;我甲部都是st joe,華下,華上

醒目開學勳章

原帖由 SCKnight 於 11-12-8 18:00 發表

不過最近種票搞到好大煲,教育局會唔會今年都check緊啲呢?:question:

我吾知, 但我第一時間REJECT 左我個FD
我同佢講, 我吾想有一日, 校長去搵我仔, 問佢, 點解屋企有兩個吾同姓氏的小朋友一齊住............

我叫佢, 自己係灣仔搵層平平地的樓租..............不過, 最後佢好似去讀直資, 還收埋

原帖由 hellojl 於 11-12-9 00:04 發表

咁佢夠勇啫! 填St. Joe响第2根本浪費, 你放佢2nd 去叩 門, 佢啋你都傻la (大把St Joe Kid爭la!!).

反而2nd放軒官, 佢地今年6月个website講明根據你填佢第幾而排interview次序. ...

同感

St Joe 和 Wah Yan, 你放佢 2nd, 然後走去叩門, 真係可以返歸

如果去到叩門位階段, 聽朋友話佢個仔升 St. Joe 小一那年, 叩門位 Interview 機會多留給

(1) St. Joe 幼稚園 K3 每班考頭三甲而又大抽獎唔中的
(2) 舊生的仔仔

除非純粹搞round 2派位既運氣。
如果唔係st jo 幼稚園畢業/ 舊生個仔,叩門位真係唔駛諗!

原帖由 lugano 於 11-12-9 18:37 發表

同感

St Joe 和 Wah Yan, 你放佢 2nd, 然後走去叩門, 真係可以返歸

如果去到叩門位階段, 聽朋友話佢個仔升 St. Joe 小一那年, 叩門位 Interview 機會多留給

(1) St. Joe 幼稚園 K3 每班考頭三甲而又大抽獎唔中 ...

唉,其實LUCKY DRAW簡ST.JOE, 個成功機會有幾多呀?
‹ 上一主題|下一主題