用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B3的學生,選九龍城校網好,還是官塘校網好??? ...
樓主: cmvfamily
go

B3的學生,選九龍城校網好,還是官塘校網好??? [複製鏈接]

我在九龍城大,五旬節、鄧鏡波我覺得不錯,一間基督教學校,一間天主教學校,可以比基督教老師或神父睇住。我提議你在返學時間,在學校門口"相"吓D同學,feel 吓佢哋。

我都打算在學校門口看看,勞工子弟是B3嗎?

原帖由 joeiu1965 於 11-12-8 21:43 發表
我有個朋友的囝囝在這裏讀,有時见面佢囝囝同我打招呼都好有礼貌。感覺上小朋友讀得開心,沒有太大壓力。如果你真的有興趣,到學校門口看看,不用考如果你是九龍城網,在 luck draw 時揀就得,因為唔係太多人揀佢。希望幫到你。 ...

謝謝你的回覆~
五旬節、鄧鏡波未必會收我個仔,他們是 B2學校嗎?
勞工子弟校風好嗎? 是 Band 幾的學校呢?

原帖由 GoodGrief 於 11-12-9 17:01 發表
我在九龍城大,五旬節、鄧鏡波我覺得不錯,一間基督教學校,一間天主教學校,可以比基督教老師或神父睇住。我提議你在返學時間,在學校門口"相"吓D同學,feel 吓佢哋。 ...

[quote]原帖由 cmvfamily 於 11-12-10 10:59 發表

勞工子弟係band 3學校

請問大家是如何知道學校的 band呢?

原帖由 joeiu1965 於 11-12-10 19:21 發表

勞工子弟係band 3學校

原帖由 cmvfamily 於 11-12-10 22:36 發表
請問大家是如何知道學校的 band呢?

khmama 提供了一份中學排位表 , 可看到2010年中學排位 , 九龍城勞工子弟中學應是 2A .

我都有睇過,是提供 2010派位中學會考成績排位那表嗎?

原帖由 k_0530_a 於 11-12-10 23:04 發表

khmama 提供了一份中學排位表 , 可看到2010年中學排位 , 九龍城勞工子弟中學應是 2A .

鄧鏡波是B2尾B3頭,舊年1班英文班,博下都可以.

勞工子弟:我相信會收B3學生,因好多左派學校收生時成績都不好,但因為學校曾直,所以會考成績提升,加上是直資,小好多人爭.見過有學生在旺角拍拖.

我家住土瓜灣 ,都會見到 鄧鏡波 和 五旬節 D 學生 , 覺得都好乖
本來看到 khmama 的分析和排名 勞工子弟 比這 2 間都好 , 也想明年我兒子選中學可以選 勞工子弟 , 但剛好今年兒子補習的地方 近 勞工子弟 , 看到d 學生放學 , 感覺不是太好 , 所以我決定放棄 這校

謝回覆~
還有其他中學的校風可提供意見呢??

原帖由 lucia6119 於 11-12-13 04:18 發表
我家住土瓜灣 ,都會見到 鄧鏡波 和 五旬節 D 學生 , 覺得都好乖
本來看到 khmama 的分析和排名 勞工子弟 比這 2 間都好 , 也想明年我兒子選中學可以選 勞工子弟 , 但剛好今年兒子補習的地方 近 勞工子弟 , 看到d 學 ...

早兩年阿仔抽獎抽到勞工子弟,去咗考分班事,見到d學生麻麻地!好彩有其它學校收咗阿仔。同埋排位表係根據 HKCEE & A-level 成績,好多都係外來自F.5 repeater or F.5後由其它學校14分轉嚟,所以排2A。需知道已經無會考,即係原班人馬讀到F.6,你可想像是真實情形。

回復 50# cmvfamily 的帖子

哈哈..好似最差那 1 ,2 間 被禁了 不可以 PO 上來 , 否則會被刪貼

唉~我們就少了知情權了。

原帖由 lucia6119 於 11-12-14 02:40 發表
哈哈..好似最差那 1 ,2 間 被禁了 不可以 PO 上來 , 否則會被刪貼

HI,各位我囝又係b3頭都吾知點算好?我地係觀塘區,請問有冇好建議?

‹ 上一主題|下一主題