用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 同是天涯倫落人...IN 左爆多間都無間收的家長來分享下 ...
樓主: CHERRYJUMP
go

同是天涯倫落人...IN 左爆多間都無間收的家長來分享下 [複製鏈接]

so when go to register ar?

點解連唔收個間都收埋嘅?
原帖由 bbaudrey 於 10-12-15 15:37 發表
依我上年嘅, 各位真係唔洗咁灰心, 我in左4間, 3間waiting, 1間唔收, 但係最終4間都收左, 仲要4間都係上午班添, 所以依家實在言之過早喇, 到明年6, 7月先再講喇 ...

hi, 子豐媽媽.
伽敏讀緊國際班, 學校教的英文生字比其他學校k 1的學生還要多.  其他同學可以用簡易英語對答.  但我囡囡 仲係講好少字.(連自己名都唔講)  所以,明年轉中英文部.   因為國際班不教中文字. 否則將來上小一,會很麻煩.

我得又一村am offer. 所以,好大機會讀這間. (為左考私小) .身邊朋友的仔囡都好勁. 和老師對答如流,  有數個offer 在手.  伽敏唔識講/唔肯講. so 無offer 係正常.
原帖由 cwongkl 於 10-12-17 00:36 發表
點解連唔收個間都收埋嘅?

好明白你心情, 真係超DOWN...

伽敏媽媽,

你就好啦!我囡囡同你囡囡同一間學校,但現在仲未有其他學校offer................. 唉!好大機會要轉去中英文部。

有朋友在又一村讀. 而又考慮搬離青衣.先報果間.
中英文部都唔錯. (不過,要pm <-- 我真係好嬲law) 工人話阿囡流鼻水.. 乾左. 學校無人理.  
我in 又一村果陣,  老師主動幫囡囡抹鼻涕..
btw, 明早青衣球場見 ~~.  你見到有兩夫婿成碌竹咁高. 就係我地...

原帖由 gracekam912 於 10-12-17 14:00 發表
伽敏媽媽,

你就好啦!我囡囡同你囡囡同一間學校,但現在仲未有其他學校offer................. 唉!好大機會要轉去中英文部。

原帖由 kmmum 於 10-12-17 14:19 發表
有朋友在又一村讀. 而又考慮搬離青衣.先報果間.
中英文部都唔錯. (不過,要pm  

halo~ 你女女叫咩名呀? 我呀仔聽日都會表演呀, 扮elephant~ 我聽日都會見到你

簽名被屏蔽

係呀!我囡囡有時D鼻水都乾左,都唔知佢地點,抹都唔幫佢地抹,最少臨放學時都抹乾淨呀!

好呀!See u tomorrow.

我覺得只係小朋友玩面試遊戲較弱,但唔覺得能力比別人差。

原帖由 joeywongmy 於 10-12-17 14:43 發表
我IN左4間K都無間收喎
1. 民生
2. ST CAT
3. 啟思附小
4. 創價

第5間都預左唔收
5. 崇真

另外IN左兩間N
只係收左PM
啟思同迦南

可想而知我個仔真係……
未READY讀K ...

簽名被屏蔽

原帖由 momome 於 10-12-16 21:35 發表
係咪本來唔收嗰間你都入信去wait

唔係, 我都只係打電話比佢, 話比佢知我真係好想好想讀, 咁佢咪話盡量入waiting先囉~~ 其實跟住一直都冇消息架, 不過到左出年大約六月喇, 就收到信話收亞女入上午班~~~~

原帖由 CHERRYJUMP 於 10-12-15 22:26 發表
你個情況都好特別.......

我唔覺得有乜特別喎, 我相信有好多家長都有哩個經歷

好失望,點解會甘,In果陣,有問必答,2位老師輪住問他野,仲返来問多一次,阿仔都答到,點解甘都Reject,Watting都無???而他個同學仔連講野都没清楚,又答唔出問題反而有Watting???
我E+可以做d 咩?好失望

我都帶咗亞囡(0807) 去in 9 間幼稚園, 只有3間accept, 3間waiting list, 1間reject, 重有2間等result.
果3間accept 係2間村校, 1間係英兿(九龍塘), 但無比deposit

你係RAINBOW 班 ? 要扮動物 ?
我果班, 老師話著白色衫... 就OK WO
原帖由 coco513 於 10-12-17 14:33 發表

halo~ 你女女叫咩名呀? 我呀仔聽日都會表演呀, 扮elephant~ 我聽日都會見到你

囡囡0806.咪又係一樣唔講野. or 唔識講野. 連自己名都唔講.  有waiting letter 已經感恩.  傷心/痛心一樣會有.  仲有兩場interview ,初初唔想去. 不過,想清楚一點. 當PG 去一下. 小朋友現在才兩歲. 自己2歲/  12歲果陣, 咪又偶下偶下. 父母盡左力便行.  
贏不在起步點.
原帖由 joeywongmy 於 10-12-17 14:54 發表
我都唔覺阿仔能力差架
而且佢INTERVIEW表現好好添
起碼佢唔會大吵大鬧、又唔會嘈住要走

只能說話未得
暫時只有單字
仲要排緊期去專科睇
所以我同老公都預左K唔會收佢
我唔會比壓力自己同小朋友
反正我個 ...

原帖由 kmmum 於 10-12-17 17:01 發表
你係RAINBOW 班 ? 要扮動物 ?
我果班, 老師話著白色衫... 就OK WO

你就好啦, 咁簡單就得~ 我搵件動物衫搵死我地呀!

原帖由 jezzyuen 於 10-12-15 19:00 發表
以我上年經驗....
我個女IN左6間, 結果如下....
堅道真光AM
大坑真光PM
聖嘉勒 PM
聖心PM
聖保祿 WAITING
聖士提反女子中學附屬幼稚園 REJECT

我個女IN 聖士提反係最好, 最有表現的一間, 全程45分鐘, 2個老師, 2個 ...

大坑真光PM 有offer?  尋日d媽咪s 至打電話問過, 學校話20號先會寄出通知,  張收條都係咁寫, 莫非係早in早收通知?  咁即係未in咩哂所有小朋友, 就決定收唔收!

原帖由 迦迦媽爹 於 10-12-17 18:02 發表

大坑真光PM 有offer?  尋日d媽咪s 至打電話問過, 學校話20號先會寄出通知,  張收條都係咁寫, 莫非係早in早收通知?  咁即係未in咩哂所有小朋友, 就決定收唔收! ...
上年經驗ar~
‹ 上一主題|下一主題