用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正幼稚園
樓主: kwboy
go

培正幼稚園 [複製鏈接]

原帖由 ricefamily 於 10-12-2 11:09 發表
NICOLE123...想你給予意見, 若果是囡囡, PC /GH 和協恩, 你會點選擇??

呢個係好問題. 我都為肚入面果個想過呢個問題 (係唔係傻左..咁早諗 )
1. 先問你介唔介意女校
2. 你有無校網 / 母校back up
3. 協恩幾時先會轉直資 (我都好想知)
4. 經濟係唔係考慮因素
5. 交通又會唔會係考慮因素
如果係我個女...如果協恩真係轉直資而學費合理我會先排協恩. 再排培正 (因為我仔係度嘛) 再排德望

原帖由 elbb 於 10-12-2 11:13 發表
Hi Nicole,
Do know when PC will have k2 application??
elbb

我唔知 不過我懷疑唔會有 因為今年k1已經超收生
每班多左2至3個學生...
最好你自己打電話去學校問下

yes they have extra students of the K1 now.. my girl's cousin is now in PC K1

原帖由 NICOLE123 於 10-12-2 11:15 發表

yes they have extra students of the K1 now.. my girl's cousin is now in PC K1

原帖由 NICOLE123 於 10-12-2 11:15 發表

[quote]原帖由 NICOLE123 於 10-12-2 11:13 發表

呢個係好問題. 我都為肚入面果個想過呢個問題 (係唔係傻左..咁早諗  <未雨綢繆, 好>
1. 先問你介唔介意女校 <無問題>
2. 你有無校網 / 母校back up <兩樣都無>
3. 協恩幾時先會轉直資 (我都好想知) <我都唔知, 好似協幼升小只有好少數, 協幼可以叩門罷了. 當然能夠確保直入協小, 我一定選協幼!!..>
4. 經濟係唔係考慮因素 <我都考慮, 但GH學費貴過PC大家都一條龍, 但GH英文平均優勝過PC, PC總體也很平均,....好難選擇. 當然能夠直入 >
5. 交通又會唔會係考慮 ... <路程大家都差不多>

原帖由 ricefamily 於 10-12-2 11:47 發表
[quote]原帖由 NICOLE123 於 10-12-2 11:13 發表

呢個係好問題. 我都為肚入面果個想過呢個問題 (係唔係傻左..咁早諗  
2. 你有無校 ...

聽聞協恩3年內會轉直資 不過唔sure係先轉中學再轉小學定點...如果唔sure我唔會博
都係考慮 德望 / 培正
培正100%上培小 不過好多人介意佢中中
德幼唔會係100%上德小 不過英文優勝過培正
我仔合唱團有2個同學都係德幼k1 番學都好開心
3間都係好學校. 你地家長自己決定喇
仲要考慮一樣野...會唔會有妹妹/弟弟先

原帖由 ricefamily 於 10-12-2 11:47 發表

呢個係好問題. 我都為肚入面果個想過呢個問題 (係唔係傻左..咁早諗  
2. 你有無校 ...

協恩係2011年2月會轉直資,11月時已經開左家長會通知.我朋友個女係入面讀緊中學,話幼稚園既學生可以全上小學,除非你自己放棄,而且學費應該不會太貴.

原帖由 sharkcaca 於 10-12-2 12:05 發表

協恩係2011年2月會轉直資,11月時已經開左家長會通知.我朋友個女係入面讀緊中學,話幼稚園既學生可以全上小學,除非你自己放棄,而且學費應該不會太貴. ...

即係黎緊2月 ? 點解會係2月轉既 ?

原帖由 NICOLE123 於 10-12-2 12:08 發表

sorry,我唔知內裡原因. 只係朋友知道我會報呢間幼稚園,佢就話我知呢個消息喇!

原帖由 NICOLE123 於 10-12-2 09:32 發表

可能你無追到我一直以來既post
我地一家人2年搬2次屋. 都係為左有機會搬近培正
我地一心係入培正 其他offer sc , kv , ms , tt, york... 都係我地既back up. 培正先係首選
家家有本難諗的經好難一一同外人講. 我地 ...

非常同意, 品格先決, 所以我也是培正首選, 不是其它學校不好, 而是培正有親友讀過, 眼見為憑 : ]
不過現在只可以等待結果, 也很心急啊...

原帖由 sharkcaca 於 10-12-2 12:05 發表

協恩係2011年2月會轉直資,11月時已經開左家長會通知.我朋友個女係入面讀緊中學,話幼稚園既學生可以全上小學,除非你自己放棄,而且學費應該不會太貴. ...

是中學先轉還是中小齊轉? 之前看過協恩專訪是說中學先轉, 看情況小學再跟進

聽聞培正與tt 的品德培養都好好,
這兩間又會點揀?

原帖由 ikyau 於 10-12-2 13:06 發表
聽聞培正與tt 的品德培養都好好,
這兩間又會點揀?

我個人覺得祟小學費貴 接既祟中唔夠好
當然祟幼都係一間好學校
不過地點好唔就腳.
講中學成績應該係培中比較好.

原帖由 MASAYA 於 10-12-2 13:00 發表

是中學先轉還是中小齊轉? 之前看過協恩專訪是說中學先轉, 看情況小學再跟進

我估中學先轉掛~~ 佢個女而家讀緊中學嘛,個家長會又係中學生既家長會,所以應該係中學!!!

很贊成你所說,你真是一個好媽媽,考慮全家人的感受和利益。
原帖由 NICOLE123 於 10-12-2 09:32 發表

可能你無追到我一直以來既post
我地一家人2年搬2次屋. 都係為左有機會搬近培正
我地一心係入培正 其他offer sc , kv , ms , tt, york... 都係我地既back up. 培正先係首選
家家有本難諗的經好難一一同外人講. 我地 ...

醒目開學勳章

原帖由 NICOLE123 於 10-12-2 12:08 發表

e…我都想知喎!唔該晒

回覆 4# NICOLE123 的文章

下我無報協恩呀.........gh又太貴呀.........我又like培正多d

照咁睇應該係小學都會轉,如果唔係點可能收晒d幼稚園學生

想知道培幼一星期有幾多英文同普通話堂 ? 同埋培小的中文係廣東話教定普通話教 ?

原帖由 Lqueenie 於 10-12-2 21:23 發表
想知道培幼一星期有幾多英文同普通話堂 ? 同埋培小的中文係廣東話教定普通話教 ?

培幼係無普通話堂.要上到小一就開始用普通話教中文.
‹ 上一主題|下一主題