用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31網大抽獎點排?
樓主: kkhon
go

31網大抽獎點排? [複製鏈接]

原帖由 金不換 於 10-11-26 22:02 發表
但系佢點知你自行系唔系揀佢?

到時要show返張黃色妣紙比佢地睇啦!

原帖由 sandy_ng 於 10-11-26 20:11 發表

我上次去新油天個簡介會, 校長話你自行有選佢, 而大抽獎甲,乙部都選佢第一, 仲要有去佢個簡介會登記個人資料, 便會考慮比你叩門......

乙部選新油天第一 即一定住31網居民先可以有門叩?

我覺得31網叫做2線o既有基道同羅裕積, 雖然o係好多家長心目中可能覺得呢兩間2線都唔算係, 但係以31網o黎講, 唯有係咁揀囉

唔... 我又咁睇, 如果基道或羅裕耫你想排頭, 覺得OK, 咁為何不放名校係頭?  好似之前咁講, 名校唔中, 就會去X, 你橫掂都去X, 咁不如放油天或聖瑪利在頭, 唔中自然會去X.

註: 基道會較熱門, 頭位唔中想去基道便要放基道前少少

原帖由 蘇樂B 於 10-11-27 00:40 發表
我覺得31網叫做2線o既有基道同羅裕積, 雖然o係好多家長心目中可能覺得呢兩間2線都唔算係, 但係以31網o黎講, 唯有係咁揀囉

唔係用羅裕積同基道o黎放頭, 意思係放乙2/乙3之後o既排位o者, 乙1/乙2梗係擺熱門位啦~

想進取o既可以1 + 2放熱門, 3開始放2線 (e.g. 1=st mary, 2=舊油天, 3=基道)

如果保守d o既可以1放熱門, 2,3放2線 (e.g. 1=st mary, 2=基道, 3=羅裕積)

因為基本上, 乙1抽唔到, 乙2其他熱門都冇乜機會喇~

因為要知道所謂2線打後o既學校仲有d未公報第2區o既小學, 31網現知o既學校大概係咁排先~運氣o既野真係控制唔到, 都好睇小朋友隨機no., 我建議有私校就進取d, 冇o既就保守d啦, 熱門學校你乙一冇揀佢多數都叩唔到門, 放乙二都未必有叩門誠意分~

我有朋友舊年放乙1新油天, 乙2舊油天, 乙3基道, 乙4羅裕積.....最尾派左去方樹泉囉

咁我想問德信又點呀?係唔係都屬於2線既小學. 如果我放循道第一, 德信/基道/羅裕積第2,3...是不是保守d, (因為我無私校,仲有個細佬跟住上....

但佢自行好小位,比世襲攞晒.自行揀佢好浪費個機會.
原帖由 r34 於 10-11-26 23:37 發表

乙部選新油天第一 即一定住31網居民先可以有門叩?

A very bad example

Sandy_ng,

Today, I met a parent.  He has 1 daughter (p.6) and 1 son (p.1)
Six years before, he filled the form for his daughter like that
1) St mary
2) YCPS
3) YCPS (new)
4) X
The result was X then, her dauhter went to X.
Last year, he filled the form like that (he doesn't want to go to X)
1)YCPS
2)YCPS (new)
3) Methodist sch
4) X
The result was X again.
His daughter now is a band 1B-C student in X.

原帖由 sandy_ng 於 10-11-27 08:14 發表
咁我想問德信又點呀?係唔係都屬於2線既小學. 如果我放循道第一, 德信/基道/羅裕積第2,3...是不是保守d, (因為我無私校,仲有個細佬跟住上....
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

好多謝你的分享

原帖由 panbaby 於 10-11-26 12:28 發表
我有時想起舊年的小一選校, 講真的還有點驚, 所講的cry cry cry, 我諗大部分31網的媽咪大抽獎後如果唔係第一志願的必然反應...

點解31網咁痛苦, 我個人來說, 我鍾意兩間油天, St. Mary, 循道, 其中St. Mary當然好好 ...

我已經有一間私校(GH)響手, 係咪可以搏d?我打算以下咁填:

1: st. mary
2: Methodist sch
3. YCPS
4. YCPS (new)

仲有我想問下st.mary係咪冇叩門位?

就快要填表la, 超級擔心, 有無家長可以講下德信學校???

其實德信唔錯嫁,派位亦唔差,但我無考慮過,因我比較鍾意個仔讀男女校。

原帖由 sandy_ng 於 10-12-26 00:06 發表
就快要填表la, 超級擔心, 有無家長可以講下德信學校???
wbmom

我姪仔讀咗德信6年了, E家讀緊中一, 中學派咗去聖方濟 (佢屬BAND 1成績); 德信有分精英班(姪仔講的), 而我姪仔都好乖, 好有禮, 會自動自覺型的, 所以我睇德信應該係OK的... 幫唔到你好多, 只係分享少少咁...

原帖由 sandy_ng 於 10-12-26 00:06 發表

回復 50# dwklau 的帖子

If you have GH in hand and only single child, I highly recommend more aggressive.
Last year, I put St. Mary for my second daughter one time in Section A and two times in Section B.  Finally, she got the seat in St. Mary.
However,  GH is a very very good private primary school for girls.  A lot better than some elite aided schools.

咁舊油天好D 定新油天呢?

回復 54# parentslove2 的帖子

What is the meaning of two times in Section B?  Tks

2次 section b 填 st. mary 有用嗎 ?

我上年 section a 填 st. mary, section b第一也是. 不過, 抽了 x校.

原帖由 parentslove2 於 10-12-29 21:38 發表
If you have GH in hand and only single child, I highly recommend more aggressive.
Last year, I put St. Mary for my second daughter one time in Section A and two times in Section B.  Finally, she got t ...

2次 section b 填 st. mary 梗係無用啦﹐可能佢係甲部/乙部第一已抽中。

原帖由 MaggieHei 於 10-12-30 11:53 發表
2次 section b 填 st. mary 有用嗎 ?

我上年 section a 填 st. mary, section b第一也是. 不過, 抽了 x校.

Dear all,

It's doesn't matter, they've thirty column in Section B,  I just put St. Mary on it.

That's what I call aggressive.  It's work for me because I had a good back-up GH in hand.

District 31 has not so many good schools to pick.  It's a disaster.

I've two years experience on this district.

parentslove

想問定,油天同St Mary 叩門位係咪會派表,要唔要一放榜就去拿表,佢地網頁會唔會講
‹ 上一主題|下一主題