用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 超攪笑 ! 去聖方濟各 SFA 面試無得借學校tiolet 用 ...
樓主: Iceskating
go

超攪笑 ! 去聖方濟各 SFA 面試無得借學校tiolet 用 [複製鏈接]

嘩嘩, 有好多意見 POSTING 咗....        

我剛剛先成功開咗個ACCOUNT, post 之前都有覺得個 SUBJECT 好似幾OUTDATED 架….  但係在最近個多月嘅面試經歷中, SFA面試搵洗手間係最想講出黎分享…..

唔使太多陰謀論了,  想得太多了….  

SFA 係一間好嘅學校, 但係一樣可以有地方可改善 … 我講出我嘅經歷, 這些是事實, 要知道SFA個面試要一個小時, 帶小朋友去定洗手間是需要的.  如果中途佢地要去, 有可能佢地小咗時間答份卷…… post呢個subject出黎, 如果SFA 校長老師見到, 希望留意吓, 如果下年肯改, 可以造福吓其他小朋友 ….. 始終衛生呢家嘢, 做多d小心d 好…. 我知有唔少家長係下幾年先作戰, 比人家知吓, 有心理準備亦唔係壞事….. 係唔係?!

佢年年都係禁安排啦, 又唔憂無學生, 唔會改善囉.

原帖由 Iceskating 於 10-11-18 00:43 發表

我剛剛先成功開咗個ACCOUNT, post 之前都有覺得個 SUBJECT 好似幾OUTDATED 架….  但係在最近個多月嘅面試經歷中, SFA面試搵洗手間係最想講出黎分享…..

唔使太多陰謀論了,   ...

佢年年都係禁安排, 又唔憂無學生, 點會改?

原帖由 Iceskating 於 10-11-18 00:43 發表

佢年年都係禁安排亦唔憂無學生, 點會改?

SFA 面試
與老師/學生接觸機會不多,佢地學術水平係咪風聞咁好,不便評論。

見微知萌 ..........
過門都係客,流動廁所的安排,就好似對第一次黎你屋企拜訪既朋友說,請你到樓下的公廁吧,我家的廁所暫不開放給客人.....

暨不重視考生及家長,更為他們帶來不必要的麻煩,囝囝企入流動廁所,左腳就踩到尿尿氹了

除非冇其他offer,否則....

不喜勿插....

又一个新注册的回复!

原帖由 newbaba 於 10-11-18 09:58 發表
SFA 面試
與老師/學生接觸機會不多,佢地學術水平係咪風聞咁好,不便評論。

過門都係客,流動廁所的安排,就好似對第一次黎你屋企拜訪既朋友說,請你到樓下的公廁吧,我家的廁所暫不開放給客人.....

暨不 ...

聖芳濟各洗手間一事. 不是重要大事, 卻也能少少反映了學校的一面. 家長可自行判斷及衡量.

我在禮堂等待接回孩子時, 在禮堂裡的課室門外, 也見聖芳濟各的老師呼喝幫手的學生. 我感到是呼喝. 可能老師只是大聲點吧.

原帖由 YimhYimh 於 10-11-18 10:06 發表
又一个新注册的回复!

小弟 註冊 06-3-21, 睇左呢道幾年,只係冇出聲吧了
主觀見解,不用太在意

家長可自行判斷及衡量。

原帖由 newbaba 於 10-11-18 10:16 發表

小弟 註冊 06-3-21, 睇左呢道幾年,只係冇出聲吧了
主觀見解,不用太在意

原帖由 newbaba 於 10-11-18 09:58 發表
SFA 面試

暨不 ...

去面試,最好帶個腦去,而唔係帶篤小便去。

回覆 27# meia 的文章

安排大肚婆丶小朋友看書這些都是基本啦。其他的安排差到由交表,應考,接送都沒反應到學校有關心家長丶考生的。很克薄!有太陽又要曬,下雨又要淋。這些都是日常生活常常發生。我覺得學校不一定能好好照顧我的子女。如果有得選,真希望不用在這裡上學。
其他人士都有一樣的不滿,又不是第一次招生,但毫無改善,反應學校對家長的意見有幾從善如流和重視。家校理念不一樣,將來定有排斥。就是sfa學術有很卓越成就,可能我會選tsl。一切都由interview開始,希望我們有得選擇啦!
All good luck,選擇入學的也不要有hard feeling啊!

原帖由 cranberry 於 10-11-17 09:43 發表
我都覺得很奇怪, 其實都過咗咁耐!

因為孩子有offer,可以不忍气吞聲??

原帖由 HelenHillary 於 10-11-18 10:29 發表
安排大肚婆丶小朋友看書這些都是基本啦。其他的安排差到由交表,應考,接送都沒反應到學校有關心家長丶考生的。很克薄!有太陽又要曬,下雨又要淋。這些都是日常生活常常發生。我覺得學校不一定能好好照顧我的子女。如果有得 ...

TSL, 有地利環境, 所以做到咁好, SFA唔好, 但其實都唔差, 你睇GH, 都係個個出晒馬路邊啦, 味又係咁...你都唔知, MARYKNOLL D校工有幾串 !  味一樣大把家長去仰慕, 於我個人而言, 我係帶仔女去求學, 而且係求分數的, 子女在校開心, 學校教到好成績就係大晒 !

*****藍藍天空掛著我的夢*****

It is easy for parents to say the school should do this and that to improve the arrangements.  If the school does not do so, it must be their fault because MANY parents said so.  

I wish to clarify that I am not a die hard fan of SFA and I agree that a lot can be done to improve the selection process.  

However, the school itself does have its own limitations. Manpower, resources, time......SFA is a private school, unlike other DSS, it is not "wealthy" at all and it is not fair to make comment like "mean (刻薄) to the parents / applicants".  I noted that a few teachers got all wet (It was raining on the interview day) and their voices were coarse.  I can imagine that they have been working very hard and I have nothing to complain.

In fact, I don't expect my child to be treated as a princess in a primary school.  She needs to learn how to take care of herself and the others.  First and foremost, she has to learn to  get used to the school environment and overcome any difficulties that may arise.  Old buildings, small campus, etc have never been my concerns.  What worries me about her school life is whether she will learn "how to learn" and whether she will "love to learn".

Just wanna share my views.  Perhaps we have different expectations on primary education.

原帖由 HelenHillary 於 10-11-18 10:29 發表
安排大肚婆丶小朋友看書這些都是基本啦。其他的安排差到由交表,應考,接送都沒反應到學校有關心家長丶考生的。很克薄!有太陽又要曬,下雨又要淋。這些都是日常生活常常發生。我覺得學校不一定能好好照顧我的子女。如果有得 ...

算啦, 每間學校安排都唔同, 家長感觀又唔同, 有人晌SMC為咗一粒燒賣而有意見, 你問我安排得最差, 我覺得係培正, 又係得一日報名, 排隊排成粒鐘, 面試當日成仟人迫晌禮堂, 又落雨, 入學校時又同第一批走的家長同考生撞個正著, 一D走又一D入, D傘海撞嚟撞去, 我同呀女都濕晒, 入到禮堂成仟人排隊, 又係迫到死, 上到課室放低阿女, 家長就要走人, 因為禮堂無乜椅比你坐, 要等成粒半鐘, 話12:45分可以接小朋友, 結果12:58分先開始放人, 我知攪到有部份家長趕唔切去SFA面試所以媽媽聲, 如果比起上嚟, 我覺得培正嚟安排咪仲差........

不過如果培正收我個女, 我都會去讀, 因為以我個女嘅資質, 係學校擇我, 唔係我擇學校

哈哈... 你個gag笑c我!

原帖由 Megarainbow 於 10-11-17 18:13 發表
可能toilet 有d野, 萬一嚇親你d小朋友就唔係己好啦.

I really believe that parents' perspective or observation on the application process and interview process is a "really good" indicator to see how the school treat kids, but not necessarily related to the "gradings and academic "achievement" of the schools

So, it all depends on the following factors:

1) your concerns on how the school culture is shaping your kid -

2) and how you and your kids will tune in the culture agree on the culture

3) and how you and your kid are able to counter part of the culture and accept the remaining culture

原帖由 crystalwsm 於 10-11-18 12:17 發表
算啦, 每間學校安排都唔同, 家長感觀又唔同, 有人晌SMC為咗一粒燒賣而有意見, 你問我安排得最差, 我覺得係培正, 又係得一日報名, 排隊排成粒鐘, 面試當日成仟人迫晌禮堂, 又落雨, 入學校時又同第一批走的家長同考生 ...

遲d, 如果你收到封offering letter時, 忘就會記個流廁經歷, 立即開心番。 因為信內會贊你小朋友經校方評估後, 好適合佢地既資優教育。梗係資優小朋友至可以接受資優教育啦, 重唔開心到飛起, 準時去學校門口排隊交留位費

原帖由 Iceskating 於 10-11-16 22:56 發表
超攪笑 !  去聖方濟各 SFA 面試無得借學校tiolet 用.....

學校好小家....
人家大大細細黎參加面試, 學校提供應有嘅支援是必然的.....  去聖方濟各 SFA 面試無得借學校tiolet 用.....佢地有d臨時tiolet (地盤用個d) ...

‹ 上一主題|下一主題