用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 re: DGS Application
樓主: iamjoy
go

re: DGS Application [複製鏈接]

第一次面試考中英數+小組討論(用英文), 據囡囡(外校生)講難度分別係英>數>中, 小組討論係輪住講, 阿囡那組的題目好似係"有乜野原因令學生返學遲到", 第一個講著數啲, 最后一個講可能俾人講晒啲POINT, 不過, 英文好的即使最後講也會滔滔不絕. 同組人最好水平相近就最理想.

英文係讀一篇好深的文章及回答問題, 數學係幾分鐘(約3-5分鐘)心算2X題英數. 越後嘅題目越深. 囡囡數學一般, 佢做得17題咁上下, 仲唔知有冇錯. 但亦有人係做完, 仲有時間剩.

以上係舊年情況.

thx a lot.  your girl is very smart indeed!  what kind of practice would you suggest? i'm not quite confident to let my girl go without doing sth!  

SPCC is St Paul Coed.

回覆 1# pizzapan 的文章

想問下今年DGS 係唔係開多一班, 但係Briefing 時, 校長又話唔會開多一班.  究竟情況如何???

回復 43# specialapple 的帖子

我聽朋友話今年唔會開多班喎!即係今年只收多50幾人,還要包特異能士,可能只收到正常程序外校生廿零三十人喎!(只聽番來架!)

請問中文又點考?用甚麼語言考?

原帖由 candytl 於 11-2-10 16:51 發表
第一次面試考中英數+小組討論(用英文), 據囡囡(外校生)講難度分別係英>數>中, 小組討論係輪住講, 阿囡那組的題目好似係"有乜野原因令學生返學遲到", 第一個講著數啲, 最后一個講可能俾人講晒啲POINT, 不過, 英文好的 ...

原帖由 Sherryko9 於 11-2-11 17:03 發表
請問中文又點考?用甚麼語言考?

中文---是用粵語讀文章及小組討論, 討論的內容與文章無關.

英文----也是讀文章及小組討論.

回覆 1# candytl 的文章

very helpful. many thx

Dear Candytl

Please check pm.

Best regards
DJMAMI

醒目開學勳章

Thank you for all who shared their experience.

Good luck to all girls taking the interview this weekend.

Yes, good luck to all.

回覆 51# meimeimama1 的文章

Yes, 2nd interview will be conducted early March.  Successful applicants will receive acceptance letter few days after her interview.  Good Luck!

點解你知幾日後就會收到面試信(成功進入第2輪者)?八卦一問
我覺得第1次唔可以叫interview,係test,第2次才可以甘叫 祝各位好運!當然實力一定有.

原帖由 yildary 於 11-2-20 23:25 發表
Yes, 2nd interview will be conducted early March.  Successful applicants will receive acceptance letter few days after her interview.  Good Luck!

我阿囡話佢表演OK,不過我諗都係唔好咁大冀望,咁到時就唔會失望,佢就一啲都唔在乎,真係俾佢激死。佢話佢英文全部讀晒,不過有啲人就讀唔晒,我其實好懷疑佢可能讀到快到老師都聽唔到佢讀咪.數學佢就唔夠時間做晒,因為唔慣睇英文題目,所以要用多少少時間去理解。

希望你唔好介意我的見解,關於朗讀中/英文文章問題,可以在限時讀晒唔係main point,我覺得在朗讀文章中,讀音和感情(當然唔係指朗誦甘)是佢地想聽到的效果;另外,據BK友講,數學唔夠時間做晒,都唔一定差;祝各位好運

原帖由 hahe 於 11-2-21 11:21 發表
我阿囡話佢表演OK,不過我諗都係唔好咁大冀望,咁到時就唔會失望,佢就一啲都唔在乎,真係俾佢激死。佢話佢英文全部讀晒,不過有啲人就讀唔晒,我其實好懷疑佢可能讀到快到老師都聽唔到佢讀咪.數學佢就唔夠時間做晒,因為唔慣 ...

這個當然知,我囡囡都知,不過佢唔肯合作啫,佢有佢自己嘅主見,所以先俾佢激死。佢係school Eng & Chi speech festival 都攞過啲獎項,多數公開比賽speech or story telling,老師一定會揾佢代表學校參加, 所以佢係絶對明白啲要求。我都抱住平常心, 由佢自己自由發揮,費事勞氣。

希望你唔好誤會我criteria你,只想交流意見,作賽後檢討 ;攞得入場卷,實力一定有甘上下,呢點我從沒懷疑過各小朋友.
我覺得參予吓呢Dtest,幾好 ,起碼比D小朋友知其他小學學生表現如何,再從中學習,當作熱心,因為自行選校大多無甘快面試,呢個係起步,等大家見識見識;就算囡囡入唔到下次,我都係到祝福各位好運 .囡囡話佢"I've done my best",我已心滿已足,起碼可以好好預備下次自行面試,囡囡亦講得出英文那部份(4人小組),其他參加者讀英文比自己同班同學仔好,總之英/中小組見識到表現好者和沉默參賽者,2種語文無1個讀得晒全部內文(在囡囡那2組),之前我教囡囡一定要有停頓和投入+語氣轉接,所以她亦讀不晒,現在還是摸索朗讀問題中,都唔知邊種恰當?她說出自己唔一定係最好,但一定唔係最差,因為每種語言小組討論,實有1個比較沉默或不發表意見.

原帖由 hahe 於 11-2-21 12:48 發表
這個當然知,我囡囡都知,不過佢唔肯合作啫,佢有佢自己嘅主見,所以先俾佢激死。佢係school Eng & Chi speech festival 都攞過啲獎項,多數公開比賽speech or story telling,老師一定會揾佢代表學校參加, 所以佢係絶對明白 ...

回覆 1# hahe 的文章

我覺得老師係想考同學發音, 流暢度同感情, 唔係鬥快.  我個女數學答咗19題, 不知合唔合乎標準呢.

之前有果BK友都話小朋友答唔晒數學題,我諗無一定標準,囡囡都係答得十幾題,還有些skip,得啖笑 .
我最開心唔係結果(雖然未知),係過程,囡囡講得好清楚D人流點分和情況,起碼我知佢唔係瞓著覺 ,之前問親佢物都話唔記得,幾驚佢"人講佢瞓,瞓醒就問"!  

原帖由 specialapple 於 11-2-21 13:58 發表
我覺得老師係想考同學發音, 流暢度同感情, 唔係鬥快.  我個女數學答咗19題, 不知合唔合乎標準呢.

Sherryko09: 你不要放在心上啦,我哋係交流意見,我無覺得唔開心, 你諗多咗啦, 嚟緊仲要多啲多啲交流   。我同囡囡預習時,都不知幾勞氣,叫佢咁樣做,佢就要同你唱反調,仲要話係老師教,問你死未。其實我知佢唔係咁鐘意,佢想留返係學校,不過我同佢講見咗先, 到時起碼多個機會俾自己選擇,到時先再諗, 又或者根本唔駛諗(唔收)。其實我鐘意DGS係因為佢好近屋企,行到可以去到,咁佢第時自己返放學我都可以放心啲。
‹ 上一主題|下一主題