用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荊冕堂士德 - 2011 / k1
樓主: lamlam1234
go

荊冕堂士德 - 2011 / k1 [複製鏈接]

我del左少少關於面試內容,

為免影響幼稚園和其他家長,

如果對大家做成不便,很抱歉

只係想講,當日面試我+b都盡了力,

入到呢間幼稚園是緣份吧!

昐大家都入到心儀的幼稚園啦~~

阿仔當日都係由位男老師面試, 結果都係收到reject letter.

其實當天見到那位男老師已經知道一定唔收, 所以都無期望過... 因為他雖然樣貌裝作好友善, 但明顯覺得佢個人毫無耐性同無愛心, 係咁迫小朋友回答問題~~~~

有相同的感覺, 因為當時桌子邊有另一位女老師在面試另一個小朋友, 雖然那個小朋友反應不太好, 但這位老師表情豐富, 一直在引導他回答, 我當時都有想過, 與這位男老師差天共地(因為當時我的女兒已面試完畢, 我才留意到的, 並不是我在女兒面試時分心).

在這裡祗是發表真心的評論, 所以我是不會刪除內容的, 因為不需要.

我同老公阿女一行3人in完都有D失望, 因為當時in之前我地在課室玩玩具無人show我地. 個老師好似妹妹仔咁, 都無大解釋過係到做什麼.

in緊時, 老師都無同我地講過一d野就直接問阿女問題, 見阿女唔睬佢, 就叫我同阿女自己對答等佢講下野,咁in完其他人走哂, 我地唯有自己好似做戲咁,幫佢收好d玩具, 再同老師bye-bye. 當時, 我老公都好唔開心, 因為好似比人冷落左, 當然結果梗係唔收.其實佢選小朋友, 小朋友都會選學校, 我就無太所謂, 只是覺得學校要落實教學宗旨, interview比人第一印象好重要.

好彩, 之後我地去in另一間幼稚園,d老師全部make up著suit, 全程夾道歡迎, 唔駛十步就有一個老師say hi, 個氣氛當堂唔同哂.
當然阿女都無講過野, 不過果到d老師十級笑容, 同in嘅時間好短, 之後仲好多玩具任攞任玩, 直程唔捨得走, 臨走仲有老師講遲d見, 校長仲好好咁喵到阿女個直接叫佢xx, 同佢握手

結果收左仲有am offer. 我覺得無論做戲定點, 成間學校個感覺好唔同, 起碼會覺得學校好在乎家長同小朋友感受, 咁自己都會放心交個小朋友比學校.

希望我呢個incident唔會影響收左嘅人.基本上果度都有d好笑容嘅miss,不過只係我地唔好彩同無緣份姐.

醒目開學勳章

我女係11月細b,嗰日 in 得我帶亞女去,其他都係父母一齊in,入到課室亞女好奇周圍行,但最後都肯坐定定面試,答晒所有問題:名、幾多歲、同媽媽黎、圖晝,顏色、生果等等,但最後都唔收,當然有啲失望,但我覺得我女已表現唔錯,盡咗佢嘅能力...呢間學校唔收或且有其它學校收...而且我女今日第一日喺另一間KG返N1,老師話佢冇喊過, 真係好叻,我有啲意外,老師話佢仲好開心食茶點,放學接佢時坐定定喺到等我,仲好開心笑晒走過黎叫媽媽,我又突然諗學校唔收亞女係佢地嘅損失...
自己咁諗會舒服啲

我當時都係有位男老師來interview, 我也有同感在場女老師比較有耐性, 見那位男老師好快手in幾個,另一位女老師先開始in二個, 同埋那位男老師好似趕時間咁,好彩阿囡都跟得上速度回答, 係最後選貼紙時需要時間睇, 那位男老師就開始顯得有點不耐煩叫阿囡選貼紙, 阿囡仲指緊邊張,男老師就即刻撕出貼紙送比阿囡, 雖然仲有好多小朋友等緊interview, 但真係比人印象好公式, 欠缺少少愛心&耐性!
雖則我唔會比阿囡讀pm, 都好多謝學校比左阿囡pm offer都總算有點安慰!

另外有冇人收到offer (AM/PM ?)同埋係男老師interview呀?

原帖由 prinia 於 10-11-8 09:49 發表
阿仔當日都係由位男老師面試, 結果都係收到reject letter.

其實當天見到那位男老師已經知道一定唔收, 所以都無期望過... 因為他雖然樣貌裝作好友善, 但明顯覺得佢個人毫無耐性同無愛心, 係咁迫小朋友回答問題~~~~ ...

原帖由 ccycsy 於 10-11-8 10:07 發表
有相同的感覺, 因為當時桌子邊有另一位女老師在面試另一個小朋友, 雖然那個小朋友反應不太好, 但這位老師表情豐富, 一直在引導他回答, 我當時都有想過, 與這位男老師差天共地(因為當時我的女兒已面試完畢, 我才留意 ...

我當天不是男老師in,
可能你講果位男老師真係唔係甘好啦...
我都覺得d老師cool d..但係都冇果位男老師甘冷淡,

我del左某d面試內容,
因為避免影響左某d家長,
同埋身為基督徒的家長,
唔想比人一個感覺好似間學校淨係收~
有信仰的學生甘,其實事實都冇係,
見到媽媽你有不憤的感覺,我都理解,
如果我小朋友入唔到心儀學校我都會失望,
每個媽媽都會為小朋友的未來擔心^^

以信仰角度黎講,
我覺得係神想安排的小朋友讀呢間,
我小朋友比較文靜,maybe有朋友話,
荊冕堂的活動教學反而可以激發佢的能力,

祝你小朋友入選到岩佢的幼稚園:)

原帖由 SPL 於 10-11-8 23:56 發表
我當時都係有位男老師來interview, 我也有同感在場女老師比較有耐性, 見那位男老師好快手in幾個,另一位女老師先開始in二個, 同埋那位男老師好似趕時間咁,好彩阿囡都跟得上速度回答, 係最後選貼紙時需要時間睇, 那位 ...

我想問你地係邊層in,,
洗手間果層定..搭電梯上去架??

有搭電梯上去? 我諗應該係洗手間果層定, 行出去就係二樓大門~
請問你係返聖公會教會嗎?

原帖由 babybaby0802 於 10-11-9 00:09 發表

我想問你地係邊層in,,
洗手間果層定..搭電梯上去架??

原帖由 SPL 於 10-11-9 00:33 發表
有搭電梯上去? 我諗應該係洗手間果層定, 行出去就係二樓大門~
請問你係返聖公會教會嗎?

我的教會不是聖公會的^^

未in時我同b去洗手間要我下樓梯
我見到有2個課室,
d小朋友坐晒係門口等,(可能就係男老師果層)
但我b in就係搭lift上去~*

我的女兒在面試荊冕堂之前已有一間不錯的學校(沒有宗教信仰的)取錄上午班, 我們去荊冕堂面試是因為之前已報名, 而有多一個機會選擇, 所去才去參加面試, 亦是聽聞荊冕堂是一間不錯的學校.  我失望不是他們不取錄我的小孩, 而是看了各位家長的討論後, 覺得面試表現與結果相差太遠, 許多表現好的小朋友反而被拒, 真的很奇怪. 每間學校都是透過面試表現來決定收生的(不然安排面試來幹麼), 原來這間學校的確較特別, 與眾不同, 簡直不敢苟同.

之前所談及那位男老師看來是有點問題, 不然不會那麼多家長都有同感.  沒有愛心絕對不適合當老師!

幸運地, 荊冕堂沒有取錄我們小孩, 讓我們可以放棄這個選擇, 令我們亦看清楚這間學校的質素並不如坊間所傳.

回覆 5# SPL 的文章

我個仔都係pm offer, 亦係男老師in.  我個人感覺比較遲鈍, 所以唔覺得男老師有咩問題, 只應為佢in 得快過另一位女老師....
pm offer, 我應該唔會俾留位費

學校是如何取決學生上午 還是 下午? 各位家長點睇.

問過學校, 接聽有位小姐很有禮貌和耐心回答問題, 初步回覆係表現好些會取錄為上午班..., 今年都有六百人面試, 有offer係大約1/6機會, 所以收到offer既, 小朋友表現已經係好好的!!
不過有點疑惑就係, 點解學校政策, 家長講明會放棄pm offer都要先交留位費才可以排隊申請轉上午班呢? 這不是可早些讓出pm學位給其他waiting list家長選擇不是還好嗎?

我諗唔係某一男老師個人問題, 而係大多數男老師vs女老師係咁情況, 正如媽咪"通常"會比較細心照顧小朋友多過爸爸一樣~ :loveliness:  

davywm, 你小朋友有冇收到其他學校offer呢?

原帖由 davywm 於 10-11-9 10:12 發表
我個仔都係pm offer, 亦係男老師in.  我個人感覺比較遲鈍, 所以唔覺得男老師有咩問題, 只應為佢in 得快過另一位女老師....
pm offer, 我應該唔會俾留位費 ...

原帖由 ccling69 於 10-11-8 14:04 發表
我同老公阿女一行3人in完都有D失望, 因為當時in之前我地在課室玩玩具無人show我地. 個老師好似妹妹仔咁, 都無大解釋過係到做什麼.

in緊時, 老師都無同我地講過一d野就直接問阿女問題, 見阿女唔睬佢, 就叫我同阿女自 ...
.                              Which school offer yr daugther ? For me i will like teacher when they interview my son is care or not carethe kids   !and before i interview YYCS ! The feeling like go to 5 star hotel ga,,,my c6 sag good school ,at least all staff is smile with everyone

我贊同你的講法!!!不一定是基督徒就收,我都唔係基督徒都收左,以我上年的經驗,我可以肯定告知你,大細B確實有關係,我仔仔係07/12BB,上年慘敗收場,IN 10間得兩間收,但佢上年表現都好好10間KG都有問有答!!反而今年大個仔左有主見左,interview表現更冇上年咁好,我今年同樣報10間kg,但巳經有3個offer了!!!所以大B的確有關~~~

原帖由 babybaby0802 於 10-11-8 00:42 發表
其實大家唔好因為我1個係基督徒而我b入到,,就定左呢間學校唔公平,,,
我個仔當時係冇甘好表現,
但都唔代表老師觀察唔到佢的優點,,
我都丞認我當時in完對個仔冇咩信心..
我自己都有唔岩..
.仲有好多因素點揀都係學校自 ...

你祗看到是不是偏收基督徒這個討論, 而沒有看到被刪除的其它內容.....

原帖由 ccycsy 於 10-11-10 11:17 發表
你祗看到是不是偏收基督徒這個討論, 而沒有看到被刪除的其它內容.....

我del左的都只是:
bb咩問題都冇答老師內容~
但我保充佢係有反應,
但只冇答老師問題同埋咩都比媽媽唔比老師,
如果媽媽有興趣可以pm我,
我都會好樂意同你地討論~:)

我唔想post反出黎,
始終我又唔係講晒成個in的過程,
我只係說出我b冇表現的部份~
可能就係甘,令到有d媽媽看了覺得:
"點解甘都收架 ?"諗法,
但在媽媽立場就算點,自己bb都係叻叻乖乖.
反而唔想令人再質疑學校收生標準,

我相信每個小朋友係唔同學校讀書都會有好的表現~
如其討論學校唔收生的情況~
不如為收左小朋友的學校作更多的準備^^

原帖由 catcat0408 於 10-11-10 04:06 發表
我贊同你的講法!!!不一定是基督徒就收,我都唔係基督徒都收左,以我上年的經驗,我可以肯定告知你,大細B確實有關係,我仔仔係07/12BB,上年慘敗收場,IN 10間得兩間收,但佢上年表現都好好10間KG都有問有答!!反而今年大個仔 ...

公喜你bb成功取錄^^
我個b都有3間offer~~仲有2間未知~
但係就交左留位費比士德先@@
邊間收左你,??最終會揀邊間@@
‹ 上一主題|下一主題