用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 召集1B班的媽咪功課討論
樓主: maysim88
go

召集1B班的媽咪功課討論 [複製鏈接]

原帖由 maysim88 於 10-12-4 10:37 發表
前天女教兒做英文WB, 佢亦都好比心機去做好份功課, 跟首做返上次改正改好後看見女兒D字寫得唔靚給我刷掉個字叫佢寫返好D字, 我冇理同佢check o下其他功課做成點............ 點知第ニ天放學回來女兒說: 媽媽老師在手 ...

原來咁都叫"欠交"架咩 ?  
下星期就考試啦, 我都唔知點同個女温書好, 好似無從入手咁, 真係C得啦 !

me too! 無從入手, Friday Eng Oral, 我叫佢讀吓d "read aloud" 範圍 lor....明天起串下生字, 默下中文字....都好鬼大壓力.....加油

原帖由 maysim88 於 10-12-4 10:37 發表
前天女教兒做英文WB, 佢亦都好比心機去做好份功課, 跟首做返上次改正改好後看見女兒D字寫得唔靚給我刷掉個字叫佢寫返好D字, 我冇理同佢check o下其他功課做成點............ 點知第ニ天放學回來女兒說: 媽媽老師在手 ...

唔緊要啦, 我自己都忘記簽通告都當欠交. 其實這一代的小朋友要面對下錯失先能夠長大嫁.
平穩的道路真係個個都識行. 日後, 他們面對的困難才多的是哦.
如果小小事情都唔開心, 日後的路點算好呢 ?

原帖由 natmama04 於 10-12-7 00:53 發表
me too! 無從入手, Friday Eng Oral, 我叫佢讀吓d "read aloud" 範圍 lor....明天起串下生字, 默下中文字....都好鬼大壓力.....加油

Fri Eng Oral~~~ C 啦, 點解我無印象架 !!!!!!

原帖由 Chincco 於 10-12-7 23:26 發表

Fri Eng Oral~~~ C 啦, 點解我無印象架 !!!!!!

上次派考試範圍已經知到要考oral,不過我諗都冇得溫啦,,,,,,,,靠平時對答希望ok啦.

原帖由 Chincco 於 10-12-6 10:48 發表

原來咁都叫"欠交"架咩 ?  
下星期就考試啦, 我都唔知點同個女温書好, 好似無從入手咁, 真係C得啦 !

其實我都唔知從何入手,不過盡力啦.....中文就寫吓d詞語,英文就串吓字咁囉.........

回復 1# cooltungtung 的帖子

有講範圍嫁, 你要讀番書中的文字, 和有日常的對話.

原帖由 jackie_lau2000 於 10-12-9 11:53 發表
有講範圍嫁, 你要讀番書中的文字, 和有日常的對話.

好彩見到你講有寫範圍咋,尋晚即刻攞返嚟睇,真係有講到明要考對話,text book 既reading aloud之類.......唔該晒.

12月13日星期一考試啦~所有同學仔你o地要努力加油呀!!!!!!!
媽咪辛苦哂你o地咯

原帖由 maysim88 於 10-12-11 14:05 發表
12月13日星期一考試啦~所有同學仔你o地要努力加油呀!!!!!!!
媽咪辛苦哂你o地咯

囡囡話今日響學校對咗 IT試卷,究竟幾分滿分架 點解咁低分架

[quote]原帖由 277177 於 10-12-20 13:35 發表
我女話 20分滿分 wor, 不過唔知堅唔堅架 [/quote

我囡囡話30滿分喎 !

原帖由 277177 於 10-12-20 17:15 發表
咁即係幾多先係滿分呀, 如果 30分滿分, 我個女米唔合格 ?!

我再問我嗰囡,佢話唔知喎......佢只係話大約有3條錯喎.

原帖由 cooltungtung 於 10-12-20 12:15 發表

囡囡話今日響學校對咗 IT試卷,究竟幾分滿分架 點解咁低分架

30分滿分哦

30分滿分

我呀女都係話30分滿分wor....

囡囡尋日話對左好多卷.
原來老師叫佢哋將d分數寫响手冊度.已知分數既有dictation,英文卷,數學卷,體育......最擔心既中文卷仲未派,唔知今次試卷深唔深呢

回覆 16# jackie_lau2000 的文章

今天又是英文科改正欠寫一個字又老師在手冊寫左欠交工課! 點解次次都係英文科???次次都為英文科鬧佢: censure: ...............其實澄澄一直好努力把英文進步中,點解好似有些針對感覺,可能我唸多左啦!.................冇食一排抗抑鬱藥又要食返控制o下自己情緒了..............

‹ 上一主題|下一主題