用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Good Hope Interview Questionnaire
樓主: mimame
go

Good Hope Interview Questionnaire [複製鏈接]

原帖由 tky9802 於 10-10-4 01:42 發表
如果收咗,會做三件事.....??

第一眼見到題目,都唔知寫乜....結果寫咗

1) 爭取加入 "家教會" ,以增加與學校溝通之機會。

2) 成為家長義工,成為學校一份子,為學校及其他同學出一分力。

3) 繼續用心教導女兒,因為教育小孩 ...

你同我答得好似呀! 不過POINT 1+2就答埋一齊, 而另外一個POINT係同老師好好溝通, 並盡力配合老師之要求。

另我果份都係問想女兒長大成為咩人囉。而唔係問職業。

睇完大家既回應,我真係好驚阿女面試失敗佐-----係因為我份問卷答得唔夠智慧。

原帖由 poison 於 10-10-3 06:57 發表
1. 問女兒上什麼興趣班。
- 比我感覺是用培育幼兒資源來收生。好像有錢才能入讀一樣。
2. 問將來想女兒做什麼職業?(有很多行業給你選擇)
- 感覺上,這條問題眼光很短淺及狹窄。似一個古板父母規限子女的發展一樣。
3.  ...

1.  這學校唔建議小朋友出外上興趣班的

Does it only mean those academic activites?  How about swimming, ice-skating, paiting etc?

Thanks.

原帖由 jackie_lau2000 於 10-10-4 16:36 發表

1.  這學校唔建議小朋友出外上興趣班的

原帖由 ABTreasures 於 10-10-4 16:58 發表
Does it only mean those academic activites?  How about swimming, ice-skating, paiting etc?

Thanks.

學校建議小朋友跟據學校的指引就足夠了.

i wonder what is the 學校的指引? would you mind explaining for that? many thanks!!

原帖由 jackie_lau2000 於 10-10-4 17:14 發表

學校建議小朋友跟據學校的指引就足夠了.

原帖由 joeyma 於 10-10-4 16:26 發表
睇完大家既回應,我真係好驚阿女面試失敗佐-----係因為我份問卷答得唔夠智慧。

我反而覺得學校唔會睇呢份野....成過千個人, 都唔會睇得哂掛...

BTW, 大家知唔知幾時通知2 ND IN? BY CALL? BY MAIL? FAIL又會唔會收到信呢?

原帖由 ChongChong28 於 10-10-3 22:52 發表
hahahaa..這兩天"案件重組"下~~~~我個女終於"爆下料",佢話佢張紙原先已有 dot dot dot.....

而隔鄰的小朋友果張紙是有梯級的.....

於是一切靠小朋友的想像力畫下去,兼要解釋一下!!! ...

我女那張都係DOT DOT呀! 佢話有D DOT DOT連埋可以做到一個三角形, 所以連起左佢做一個三角形頭喎...哈哈! 怪胎!

Good Hope以往一向一take過,冇2nd interview,到10月尾11月頭會發取錄通知。

原帖由 silvia_ng 於 10-10-5 00:01 發表

我反而覺得學校唔會睇呢份野....成過千個人, 都唔會睇得哂掛...

BTW, 大家知唔知幾時通知2 ND IN? BY CALL? BY MAIL? FAIL又會唔會收到信呢?

原帖由 chingchingb.ma 於 10-10-5 00:11 發表
Good Hope以往一向一take過,冇2nd interview,到10月尾11月頭會發取錄通知。

GOOD!!!! 但小朋友都好似冇考過D乜野, 家長又唔洗做D乜野, 就可以一TAKE過收小朋友, 真係唔知佢地會點收生呢! 而且今年少左好多位, 大部份都留比KG學生, 幾十個位真係多人爭呢!

My daughter said there are 2 types of paper (we are AM session).

1st type - with many small circles
2nd type - half of the paper is plain white, whereas the other half is full of tiny black dots

She is given type 2. She draw a robot on top of the black dots but cannot use all of them, so don't know whether this is acceptable? I am really worried.

On the other hand, if she is given type 1, she said she can draw many balloons hold by a boy.

It is not fair to have 2 types of paper !

原帖由 silvia_ng 於 10-10-5 00:01 發表

亞蕭你又唔聽書啦 ....11月20日校方會寄信通知各家長,得同唔得都會有信通知。

我亞女剛考完就一五一十話晒俾我知問/做咗d咩,中文英文都有問,1共問咗6條,畫就畫"火",之後就坐埋一邊睇圖書,老師問佢做咩火唔係紅色而係5顏6色,佢答:因為我鍾意咁多顏色囉~,有另一條題目失誤嘅係老師用中文問佢响邊間學校讀書佢用英文答,至於亞女點解記得咁清楚,之唔係為咗包糖囉~

my daughter also 坐埋一邊睇圖書

she said she read out the words in the book, page by page (Eng book) when she is told to read the book at her desk while waiting to see the teacher to discuss the drawing.

I am so scared after hearing this! Will it deduct marks??

另一方面睇,  由於現在有幼稚園, 如果大家真係想讀此間小學的時候, 就最好安排入讀埋幼稚園了. 那麼學校與家長的關係更加瞭解和緊密.

原帖由 silvia_ng 於 10-10-5 00:15 發表

GOOD!!!! 但小朋友都好似冇考過D乜野, 家長又唔洗做D乜野, 就可以一TAKE過收小朋友, 真係唔知佢地會點收生呢! 而且今年少左好多位, 大部份都留比KG學生, 幾十個位真係多人爭呢! ...

原帖由 ChongChong28 於 10-10-4 23:52 發表
i wonder what is the 學校的指引? would you mind explaining for that? many thanks!!

我朋友的小朋友係校內讀的, "指引" 都係校長給家長的訊息, 又或如果有2nd interview的時候, 校長會直接同家長見面, 從而知道有此理念. (因有朋友2nd interview時, 他安排了許多課外補習, 中/英/數...等....所以校長唔建議的, 因學校已經有足夠的資源, 小朋友還要有多方面的配合....

原帖由 chingchingb.ma 於 10-10-5 00:11 發表

過住有2nd interview安排係2011年6月時開始call waiting list.  不過今年就唔知道有沒有改變. 因要有位先可以call waiting

係呀!!幾乎唔記得咗.......以往如果有人放棄學位係會call d waitlist返去2nd interview見校長,試過今年3月call個同學仔返去2nd interview,然後收咗。

每個要註冊/交錢嘅階段如有學位放出嚟就會call waitlist,今年好似暑假都仲call緊人。不過,今年得幾十個位,學你咁講,唔知道有冇改變就真。

原帖由 jackie_lau2000 於 10-10-5 09:13 發表

過住有2nd interview安排係2011年6月時開始call waiting list.  不過今年就唔知道有沒有改變. 因要有位先可以call waiting

註冊/交錢  - how much roughly for last year?

THANKS

舊年11月中交註冊費$600,然後到暑假時再交一個月學費,咁如果有人唔註冊、中途放棄學位或暑假時決定放棄唔去讀,就會有位放出嚟。

我估佢哋waitlist有排次序,啱啱醒起有另一waitlist同學仔,舊年喺11月註冊當日deadline後,下晝隨即收到call話收佢,唔需要2nd interview。

原帖由 mimame 於 10-10-5 10:21 發表
註冊/交錢  - how much roughly for last year?

THANKS

係呀,舊年雖然話11月中出result,但我哋喺早咗2星期(即10月尾11月頭)已經收到acceptance letter。

原帖由 Chowsf 於 10-10-5 00:44 發表

亞蕭你又唔聽書啦 ....11月20日校方會寄信通知各家長,得同唔得都會有信通知。

我亞女剛考完就一五一十話晒俾我知問/做咗d咩,中文英文都有問,1共問咗6條,畫就畫"火",之後就坐埋一邊睇圖書,老師問佢做咩火 ...
‹ 上一主題|下一主題