用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍嗚幼稚園
樓主: yuenmanwai
go

劍嗚幼稚園 [複製鏈接]

原帖由 Smallpigbb 於 10-3-9 11:01 發表

多謝你o既中肯言論,其實我個女都係讀緊KM o既PN,剛剛上年9月入學,我上年都係好似大家去interview,可能你o地係老鼠年人數比我o個年金豬仲要多,我都係成個過程到完參觀完學校大概2個小時啦,我老公反而覺得上年in4間學校 ...

可能我黑仔又可能我早已睇化,我為仔仔找n班學校,忙了7個月,當中有喜有氣又有淚~~最後領悟當中道理,出名的學校有邊間無比人投訴??只欠多與少,及受害者是不是你而已!!??如果我好似d家長甘有骨氣,面試時不滿就不讀間學校??甘我唸我仔仔只可以讀次次次等學校及不是我杯茶的學校了....甘又一定好嗎???所以家長們如果你手上有更好的學校,請不要讀KM囉(要講得出做得到先好)~~因為我知道好多小朋友還找不到理想的學校!!做下好心比人地讀啦!!!如果你地手上沒有更好的學校,只看人地"安排面試"當日的表現而比間學校死刑,甘真的好傻豬!!KM當日是亂七八糟,不過比起某些學校,我覺得過得去,起碼有幾位老師比分,小朋友輸都心報口報,有D學校只得一位老師比分??A又唱歌又跳舞都可以輸比一個唔識講野唔識行的B小朋友!!如果你係A家長你感受如何??又例如:你收某學校的面試通知時是收錯了人地個仔.你要請假去學校搗返件事.間學校一句SORRY都無!!甘你又點呢??所以算啦~~面試當日學校的表現大家睇開D,最重要的是過來人對學校的比分及小一派位的資料,如果都係好!!又何必放棄選擇該學校的機會呢???

醒目開學勳章

原帖由 Smallpigbb 於 10-3-9 11:01 發表

多謝你o既中肯言論,其實我個女都係讀緊KM o既PN,剛剛上年9月入學,我上年都係好似大家去interview,可能你o地係老鼠年人數比我o個年金豬仲要多,我都係成個過程到完參觀完學校大概2個小時啦,我老公反而覺得上年in4間學校 ...

但係混亂是事實,唔俾收據是事實,有小朋友因此生病是事實。而又不給我們一個解釋也是事實。

我相信唔關家長及老師事,而係行政人員的問題,他們到現在也不和我們家長來一個道歉,就証明他們覺得冇問題,起碼我看不見在他們的網頁有道歉,而我亦不相信他們不知道有很多家長不滿。

即係咁,佢地如果肯道歉,家長們會順氣D law!

原帖由 yywing 於 10-3-9 11:55 發表

但係混亂是事實,唔俾收據是事實,有小朋友因此生病是事實。而又不給我們一個解釋也是事實。

我相信唔關家長及老師事,而係行政人員的問題,他們到現在也不和我們家長來一個道歉,就証明他們覺得冇問題,起碼我看不見在他們的 ...

唉~~這是我永遠不明白的地方!!!幾間出名的N班學校都不會講一句SORRY!!!有時我都好想好有骨氣,比仔仔去讀屋村學校,起碼有人同我講SORRY,比起我可以大大聲當面表示我不滿....只是仔仔前途也可能會差一半!!!唉~~如果我地小朋友是沙士時出世,故事全改寫了!!

醒目開學勳章

原帖由 luiflora 於 10-3-9 11:49 發表

可能我黑仔又可能我早已睇化,我為仔仔找n班學校,忙了7個月,當中有喜有氣又有淚~~最後領悟當中道理,出名的學校有邊間無比人投訴??只欠多與少,及受害者是不是你而已!!??如果我好似d家長甘有骨氣,面試時不滿就不讀間 ...

咁又例如我真係唔理正識面試前所有混亂,剩係focus on在面試房裏面的事情,聽緊故事時有人嗌咪入嚟叫人揸走門口架車,仲要嚟兩次,小朋友被disturb了兩次,咁又點計,唔通這是一個測試嗎?這樣對那班小朋友公平嗎?唔通叫佢地安排過另外一次面試嗎?

這班小朋友已被不公平對待,他們就是被這個咪改變了命運。

醒目開學勳章

原帖由 luiflora 於 10-3-9 12:07 發表

唉~~這是我永遠不明白的地方!!!幾間出名的N班學校都不會講一句SORRY!!!有時我都好想好有骨氣,比仔仔去讀屋村學校,起碼有人同我講SORRY,比起我可以大大聲當面表示我不滿....只是仔仔前途也可能會差一半!!!唉~~如果 ...

肯道歉才是勇敢的表現,教小朋友做錯事都要講SORRY,點解D大人做唔到呢?唔通依間學校唔會教人講SORRY的?

其實interview完km既家長都係想舒發下心裹面既怒氣同不明, 係度講得冇預左會有任何人行出黎俾個答案解釋返個日點解安排甘差或要人出黎認錯。

我相信係度留得言既家長都只係想傾下, 唔係想同任何人confront任何事。

原帖由 kaboBB 於 10-3-9 11:22 發表
我bb都係細b,安排6月先in,想問下讀緊km既家長,班中是否真的有細b?定係其實hea我地,叫做比我地in下咋

我阿仔嗰班都有一兩個八月出生細仔,佢哋都有收細仔,不過唔多囉.

大家想一想,當日有大大話話過千人interview,劍鳴都係收得嗰百幾人,如果收左,其實都幾好彩.如果收左你小朋友,而你又真係因為面試當日安排不妥而放棄,咁好多只係waiting list嗰啲父母都會好多謝你.

我都好想分享一下自己既感受:
我係果日下午其中一個小小義工,不幸地我被安排係最前線既C位度,所以我好清楚了解到黎面試既家長同小朋友既苦況o個天時晴雨,又超多人,大人小朋友,義工同老師們都好辛苦...

我非常同意學校係流程安排上,有多方面既改善空間,我亦有信心學校可以做更好o因為之前既面試活動我都有做義工,同埋上年我個女in時都好正常,好流暢,好多家長都讚好架!

另外,我最想講既係你地係個日見吾到既野:
KM既校長,老師,工友們都超級好,我個女勁鍾意3位好好好老師,同好鍾意返學(有時佢病到cc下都話要返學),好主動做功課和溫書,勁主動學習,課程又豐富,呢D都係老師既栽培,學校既功勞o我地一家人都好欣賞KM既教育方法,同老師勁有愛心!

而且,平時學校既caring真係好正!老師成日打比家長,岩岩開學係日日打黎,之後,一星期打黎一次o
eg.有次,我個女係學校去花園賞花時,自己行得衰跌親,老師都即刻打比我,亞女返到屋企,我睇返只係小小擦到都無野,平時我同佢去遊樂場玩,跌到紅左,我都吾會打比老公啦...

另外,學校一D都吾commercial D課外活動參吾參加都得架,因為無校車坐,我都無參加過,除左岩岩個次旅行o

Anyway,我只係吾想有部份家長因為一次面試經驗而誤會左KM,希望大家可以從多D吾同角度去認識我地學校,尤其係我地既好老師們!

最後,希望大家既小朋友都入讀到你地心儀既學校啦!

My kid is currently studing KM N1 and is born in July 2007. As far as I know the youngest kids in his class are those born in Aug 2007 and there are 2-3 of them.

If you refer "small B" as those born in Sept to Dec 2007, I think there is none in current N1 class.

As KM is not 100% promotion from N1 to K1, the kids have to be assessed in Oct (i.e. the 2nd month after school starts) and in Nov parents will be informed whether their kid is offered a K1 seat or being put in waiting list.

If small B just started their school say in Oct, they are still in their accommodating period and I wonder how can they be assessed and how the teacher can determine to offer a K1 seat or not in Nov ?

So I think it is rare for them to take small B born between Sept to Dec. May be you can try next year N1 as big B .

我bb都係細b,安排6月先in,想問下讀緊km既家長,班中是否真的有細b?定係其實hea我地,叫做比我地in下咋

咁如果學校咁有愛心, 點解佢唔收番哂N1的學生上K1? 只係返了學個多月佢以什麼assess d 學生? 我覺得對那些唔收的小朋友好殘忍, 點樣繼續餘下的N1課程? (好像已被標籤為班中的蘿底橙敢)...學校會唔會有解釋點解唔收ar?

原帖由 chilokbb 於 10-3-9 15:45 發表
My kid is currently studing KM N1 and is born in July 2007. As far as I know the youngest kids in his class are those born in Aug 2007 and there are 2-3 of them.

If you refer "small B" as those born ...

想clarify其實係有9月打後既細仔, 不過係好少, 我知呢個學期係有插班生, 不過唔起我果班.

醒目開學勳章

希望他們至少可以對當日的老師們,職工們,義工家長們講聲唔好意思。

我們這些「外人」又算得D咩吖!

Oh, my boy is Dec 08 baby. I applied Keen Mind for him, so does that mean I dont get a chance to even conduct the interview? Or even they offer my boy to in, it is only waste of time, as they will not accept him anyway???

原帖由 chilokbb 於 10-3-9 15:45 發表

If you refer "small B" as those born ...

我個女係 0707 bb, 都係讀緊 N1 的學生, 當初其實唔係好識呢間學校, 係朋友報我又報, 今年亦有考其他 K1, 因為覺得 KM 好似唔夠 ST CAT , KV 個 D 出名.

我阿女開頭係好怕羞好怕陌生人又易發脾氣又 ATTENTION-SEEKING的小朋友, 我自己有時都搞佢唔 DIM, 但係番左 KM 後, 佢真係有好大轉變, 我覺得老師不單上無因為佢麻煩而 COMPLAIN 佢 OR LABEL 左佢係問題學生, 更教到我個女乖左好多, 識多左好多野, 仲睇得出佢非常鐘意番學, 非常鐘意 D 老師, 我自己都成日收到佢班主任的電話, 佢地了解我個女好似仲多過我, 對於佢地既細心, 我真係非常之感動, 可能因為我自己都係從事 EDUCATION 工作, 我覺得老師咁盡心盡力鍚佢地, 我真係好感激佢地 !

其實由開學到依家, 學校做好多野都令我好感動, 例如全校一齊開的 親子 X'MAS PARTY, 我記得我自己第一次睇到阿女上台表演, 做埋動作, 我真係感動及開心到喊左出黎 ! 另外新年搞的校內年宵, 一班老師可以搞到咁多個攤位出黎, 又有 GAME BOOTH 又有寫揮春又有包角仔, 真係嚇左我一跳及佩服一班老師的苦心, 仲有剛過去的 PICNIC, 老師唔係帶左佢地去就算, 仲有親子 WORKSHOP 及 集體遊戲 ! 真係好驚喜 !

不得不提, 就係平時我阿女有什麼撞親 (有時係我地自己唔小心), 老師都會立即打比我地了解, 怕我地唔知阿女整親, 又叫我地注意阿女著的鞋仔款式, 上星期六我老公同老師反映阿女係屋企好霸道及發 DADDY MAMMY 脾氣, 老師星期一已經即刻跟進, 阿女一落校車已經同我講 : 我激嬲 DADDY, 我激嬲 MAMMY, 我要 SAY SORRY, 我以後唔成日 CRYING, 我要 SAY THANK YOU... 聽到我真係好好多謝 D 老師, 佢地對小朋友真係好上心架 !

所以, 雖然我都有其他 OFFER, 但係最後都 GIVE UP 左, 我好大機會都會留番低 KM 升 K1

如果 N1 有好消息的 PARENTS , 唔好咁快 GIVE UP THE OFFER 呀 !

... As KM is not 100% promotion from N1 to K1, the kids have to be assessedin Oct (i.e. the 2nd month after school starts) and in Nov parents willbe informed whether their kid is offered a K1 seat or being put inwaiting list. ...

N1 8, 9 月才開始上學, 10 月就要做 assessment?! 11 要再放榜才知能否升上 K1? 只用頭兩個月就決定升 K1 與否, 不太公平吧! 父母的壓力亦很大呢.

原帖由 luiflora 於 10-3-9 11:49 發表

可能我黑仔又可能我早已睇化,我為仔仔找n班學校,忙了7個月,當中有喜有氣又有淚~~最後領悟當中道理,出名的學校有邊間無比人投訴??只欠多與少,及受害者是不是你而已!!??如果我好似d家長甘有骨氣,面試時不滿就不讀間 ...

其實你仔仔都好叻,Think都係一間好好o既學校,我都識有D朋友都係小朋友考好多間學校都唔收或者係waiting list.至于你話見過有人講學校admin寄錯interview信俾人我都有睇過呢D post,而且都知道係邊間學校,仲要家長自己寄返封信俾佢o添.

你都講得好,我其實都有3間學校收咗個女讀K1,但KM收返我就已經通知其他學校唔去讀,留返D位俾一D有需要o既人.

KM三個老師interview其實係每個老師mark 2個小朋友o既分數同表現,所以我唔記得好求其囉.

其實由金豬年開始後o個幾年個個做父母o既都辛苦為小朋友揾學校,家下揾幼兒園至係開始,仲有小學,中學同大學,所以大家一齊努力呀.

原帖由 Tabobo 於 10-3-9 18:06 發表
我個女係 0707 bb, 都係讀緊 N1 的學生, 當初其實唔係好識呢間學校, 係朋友報我又報, 今年亦有考其他 K1, 因為覺得 KM 好似唔夠 ST CAT , KV 個 D 出名.

我阿女開頭係好怕羞好怕陌生人又易發脾氣又 ATTENTION-SEEKI ...

同學仔明白你講咩,其實學校真係唔會逼我o地參加任何學校搞o既o野,係自願,我個女表演無喊我都好高興,覺得佢好似大個咗好多o甘,而且一日一日進步.

原帖由 ParrotCarrot 於 10-3-9 19:22 發表

N1 8, 9 月才開始上學, 10 月就要做 assessment?! 11 要再放榜才知能否升上 K1? 只用頭兩個月就決定升 K1 與否, 不太公平吧! 父母的壓力亦很大呢.

如果話做媽媽o既無壓力就係假o既,入得呢間學校就要預咗,我開頭都好緊張,但到最後覺得係無得緊張,學校係自己幫個小朋友簡o既,唯有做多D功夫囉.

你可以放心,我個女o個班都有好多細仔,7月同八月都有唔少.唔會叫你嚟面試hea你o地.
‹ 上一主題|下一主題