用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 用咩方法可以引個仔講說話
樓主: 匿名
go

用咩方法可以引個仔講說話 [複製鏈接]

Re: 用咩方法可以引個仔講說話

稚言治語:

謝謝你的回覆,我的觀察如下:

1. 囝囝對聲音的大小都會有反應,例如電話響佢會望住電話;隔離屋有人開門聲佢會望住我哋自己的大門;樓上有人鑽嘢佢會驚揾人保護,至於吹風筒聲,佢會揾係度發出,因為家中只有我用,佢想知我係邊度。但如果睇緊電視,佢又未必會呢啲聲音,所以我覺得佢係視乎心情同情況而定。

2. 當佢拉我的手來幫他拿東西,佢有看著我的眼睛表示好渴望取得,其實因為我想佢多啲講嘢,所以我成日都會問佢:你想做咩呀?比佢多啲機會。

我最近曾經比佢參加協康會的playgroup,有8個小朋友,但佢就全堂只係周圍走,唔肯坐低聴miss指示,就算夾硬要佢坐低聴,佢就大哭表示不满,miss同我講佢的專注力差同埋係應該較少出街玩,所以有這表現,她提議囝囝可以上一啲人數再少啲的學前playgroup,等佢聴下指令,我有問需唔需要上一啲單對單的特別的training,個miss話最好等平核report出咗先較好,但我都想盡快比一啲training佢,可否給我一些意見呢?

BB頭maimimi:

孩子有這些反應也不錯。我上次這樣問你,是擔心孩子有自閉症傾向。雖然要三歲左右才能確診,但假如孩子有早期徵狀,能及早發現也是好事。照你的描述,孩子應該沒有大問題。不過因為他們的表現常有變化,有些孩子甚至有倒退現象(即一直發展正常,但突然倒退),所以應不時留意他們的表現。

孩子初上playgroup,其實是需要一段時間適應的。開頭數節也跟不上也應該繼續參加,除非導師表示認為孩子不合適。人數較少的playgroup當然會較好,但比較難找。而且協康會的同事對學習或語言遲緩的孩子較有經驗,如果可以的話,請再報名。

至於個別訓練,孩子現時仍太年幼,其實沒有急切性。不過如果你真的很想,你可以找言語治療師做3-4節治療,目的在教家長如何在家做訓練,然後每隔一段時間(如6-8個星期)再見1次,跟進進度作調整。如有需要,可以依上次pm給你的電話找我詳談。

稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

我囝囝同你囝囝表現一模一樣,囝囝而家22個月,仲未肯講嘢,我吔應該點樣引導佢吸?!

BB頭maimimi 寫道:
稚言治語:

當佢拉我的手來幫他拿東西,佢有看著我的眼睛表示好渴望取得,其實因為我想佢多啲講嘢,所以我成日都會問佢:你想做咩呀?比佢多啲機會。

我最近曾經比佢參加協康會的playgroup,有8個小朋友,但佢就全堂只係周圍走,唔肯坐低聴miss指示,就算夾硬要佢坐低聴,佢就大哭表示不满,

稚言治語,

謝謝你的回覆,我現在正等待協康安排給囝囝的幼兒訓練,但要排期。

ABCMAMA,

我聴姑娘講,唯一方法都係要不停咁同囝囝講野,但記住要吸引到佢注意先,因為佢唔望你,同佢講到天花亂墜都冇用,例如搖響啲嘢,等佢望你先做或講,姑娘話小朋友好似部computer咁,要入多啲information先至有得output,所以我都會多啲同囝囝傾計。大家都努力呀!
‹ 上一主題|下一主題