用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南幼稚園 家長分享
樓主: 法子
go

迦南幼稚園 家長分享 [複製鏈接]

Re: 迦南幼稚園(祈德尊分校)家長分享

法子:
    毛巾盒係Cannan的.買校服時買.算唔算"私伙"?Bovie係10月插班,讀上午or下午?我仔仔讀上午LKB班.聽仔仔話班上只有3個女仔.   
★☆★◇◆◇☆^o^☆★☆◇◆◇☆★☆◆◇☆
.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒‧°∴°☆...﹒‧°∴☆
   ╭╯╰╮﹒☆☆°.﹒☆‧°∴°﹒°☆.‧°∴°∴
︱☆★︱把這罐星砂送給你們☆.﹒☆°‧°∴°﹒☆°
︱★☆︱裝滿這滿滿的祝福‧°∴☆.‧°☆..°
  ╰-----╯.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒∴°﹒☆‧°∴☆

禧媽媽,
我住唔近MTR架~!你係咪住近MTR?
Cannan有school bus的

禧媽媽:  
    迦南幼稚園有校巴架.請放心.我仔仔在迦南讀上午架.

wendy
你記唔得我呀,我在早兩月前係第二個topic問過你迦南幼稚園(祈德尊分校)好唔好個位呀,你個仔仔讀成點,開唔開心,我想問你呢間有D畫畫班,"布袋故事"你仔仔有冇參加,係呢你個仔讀上午有幾多班??,我見佢課室唔係好多,點開咁多班呢,你係全職媽咪??,係呢你個仔仔布冇同你講過D茶點唔好食,我個囡間唔中有講,得閑交流吓,
法子
毛巾如WENDY所講是買校服一齊附上,有一條大,一條細,唔知毛巾係唔係一個學期買一次呢

法子
南豐個間叫"動活學XX",電話24152822要下午先有人聽電話
呢間除咗有畫班仲有其他野,有講故事班,教小朋友讀一篇150至300字的短篇故事可以增強邏輯思考和消化語文知識,訓練演說技巧,加強記憶力和改善寫作(這些都是章程所講)我朋友個囡都有讀佢話幾好,$260四堂1個鍾一堂
另畫班每月四堂每堂1個鍾,$200包材料(有顏色,手套,畫紙)每堂都是獨立題目
佢話此課程可以訓練耐性和專注力,增加創意告聯想力,增強英語能力(同畫畫有未關係呢    )剌激視覺發展和活用不同顏料,仲有其他如拼音班K1-K3$260四堂,小手工四堂$260,小小魔術師$280四堂,
我而家未決定,睇埋聽日YMC章程先,你呢??

法子, wendy
真多謝 !!  

emilylin, 法子,

想了解多d迦南, 請幫忙 !!
有冇外籍老師教英文 ?
k1 功課如何 ?
是否k1, k3 上am, k2 上 pm ?
05-06開始招生未 ?
有冇 open day ?

好多問題, 唔該兩位.

emilylin,
我都有興趣,不過學你咁話,等埋YMC 章程先~   

wendy_ ,
Bovie讀 PM class ( LK D ),因為Cannan K3 得PM class可選,我怕囡囡又要適應多次時間(又早又晏),所以K2 報PM class.
你仔仔個班好小girl 喎,我上次望過下Bovie 插班既 LK D, 應該有3份1 girl, boy 都係較多的.LK B 一班有幾人?你仔仔叫咩名呀?
多D上黎交流下K2 課程,講下湊仔湊囡經la~

somimi,
Cannan有外籍老師教英文架,K1功課...open day..要問emily mama清楚D.
K1,K2 有AM & PM class
K3 only PM class
05-06應該已開始招生

emilylin:
    我當然唔得你啦!我仔仔話好鍾意係迦南幼稚園讀,因為,"布袋故事"D畫畫班時間唔啱.沒有參加.我仔仔星期六上午在荃灣豪辉中心有畫畫班上.我唔係全職媽咪.我仔仔唔係好鍾意食啲流質的食物,因此迦南幼稚園啲茶點我仔仔唔鍾意食.

wendy_,
你仔仔叫咩名呀?反而Bovie 就好中意粥,湯類食物.
依家係咪寫到(中文"牙"字;英文 j k l ;Maths 11-20)? 拼音本書開始教未?
其實每日要帶邊D書?主題?普通話?song books?     

wendy
我都覺得D時間唔係好夾,多數係星期一至星期四多,仲要5至6點,個時間好監介,我奶奶要煮飯就唔到,我淨係參加咗"布袋故事"咋,所以而家搵緊D畫班同芭蕾舞比Emily學,係呢你囝囝係荃灣豪辉中心學畫畫幾錢呀,星期日有冇架,唔知收唔收3歲呢??你個仔工人湊??,我想問你翁老師同葉老師有冇教過你個仔,佢地點架??(好似好多問題呵,希望你唔好介意)

somimi

有外籍老師教英文,K1每天都有"小肌肉訓練"練習,到而家為止做過搓泥膠,摺手帕,疊積木,每星期一個主題,主要是促進手眼協調性,另逢星期五都有一張工作紙,如塗顏色,又有D學習卡紙派給你在家自行温習,一 星期派一次,其他多數唱吓歌,做吓運動咁,暫時都不是太多野做,遲D唔知啦,你小朋友幾大呀??想報呢間定第間??

法子
我攞咗章程啦,有一班是"芭蕾舞班",逢星期日下午2:05至2:50,另一班是"創意舞蹈班"逢星期日下午2:55至3:55$180四堂(用品自備)返三個月為一期,十月開班,但每班只收12人先到先得,25/9下午2:00開始接受報名,我都唔知趕唔趕得到報名,唉,畫班就逢星期六中午12:05至1:00,11:05至12:00,$240(自備用品)呢D時間又唔多啱,Emily12:45要返"布袋故事"更何況畫室ymc費過南豐個間,我可能比emily星期日返南豐畫室,由10月開始,但都會搵吓有冇其他,至於芭蕾舞,我要等我老公個堂妹覆佢教邊班同埋報唔報到,如果full咗再搵其他,總之10月要比佢開始學d野啦,你點呀,有決定未??

emilylin,法子,

多謝你地兩位報資, thankyou.
我仔仔e+快23個月, 迦南幼稚園(祈德尊)系我首選, 其次是浸會, 本來首選是祈德尊救世'君', 但遲入表....no chance, 但迦南k3要上pm另我唔知點好, 好頭痛.

又有位mami話我知, 迦南程度好過根德園, 你地有冇意見呢?

迦南係咪無幼兒班呀??
2002年12月6日 閃眼間issac仔已經29個月大啦 1/4/2004~~~11kg 1/6/2004~~~10kg 28/6/2004~~~11.5kg 14/7/2004~~~10.5kg 日出世

牛奶仔媽媽

海濱有.

somimi
係呀,迦南k3要上pm真係幾煩架,我鍾意小朋友讀am,精神好d,我係報咗名先從朋友口中得知k3要返pm,我朋友話佢為咗谷收生,因好多家長想報am,所以將k3全部轉pm,佢諗住d家長仲淨一年多數唔會轉,d小朋友又習慣咗,所以有咁嫁安排,我老公話到時睇情況,個囡如果讀得開心又學到野都唔會攪咁多野,咩救世軍截咗紙啦,咁快,佢唔係10月先開始報名咩,我記得舊年我好似10月先交表架??
我有個朋友個囝囝讀根德園K1,而家教個DK1課程同迦南差不多,但佢比個D K2功課同測驗卷我睇(佢問朋友攞)好深呀,有D寫咗一句英文句子跟住畫圖,寫咗英文字跟住要畫出來,中文有D要作文,迦南我就唔知K2D課程如何啦,係呢唔知係唔係得呢間先係K3讀PM呢??

Emilylin,
畫班/芭蕾舞我都未有決定,睇多幾間再決定.thanks 報料!
你張大頭相轉左喎~emily小畫家~~

Wendy , Emily,
我拿了書包等物品,你地知唔知黃色個索袋仔有咩用途?
透明的file 袋,係咪裝通告架?
依2個袋係咪唔駛寫名?因為個袋都冇寫名既地方.

somimi, Emily,
根德D課程好深,讀高人地一級.好跨張架..而迦南程度屬中上.
以前Bovie都有報名 2歲入救世軍nursey,亦都已收佢,但我都冇比佢去讀.我覺得救世軍只是麻麻地吧了....
Cannan 既K3係得PM class ,其實好多幼園K3 都係得PM class,(民生.培正...)所以我插班揀左PM.     
‹ 上一主題|下一主題