用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 個個都話玩杜曼flash card好,相反有無人唔buy呢套? ...
樓主: puib
go

個個都話玩杜曼flash card好,相反有無人唔buy呢套? [複製鏈接]

我唔覺得miss左囉, 你同佢共讀已經學左好多野啦. 佢已經好鍾意看書咁咪買本abc 書俾佢囉. 有d cd一齊聽o個D都唔錯... 有一個例子很值得參考, 我有個朋友, 給1y8m大的仔買了由abc到phonics 書+DVD套裝系列, 教M的時候有M的發音, 以及ma & me 發音的字, 跟住佢個仔就將個M字讀成me, 直到2歲媽咪無俾DVD佢睇佢先讀返岩. 自此我深深認為, 可以學abc, 但phonics唔好太早教.

就算生活學習應該不會讀書也未學到ABC罷? 她才14M, US 係幾歲開始kindy的? NZ是4歲. 所以我可以慢慢來浸佢. 不過無所謂啦, 反正而家教識晒大小楷A-Z都只不過是皮毛, (不過真係學得好快), 中間有一個階段好似睇視覺圖咁--- 問佢見唔到美女就見到美女, 問佢見唔見到巫婆就見到巫婆, 咩都唔講問佢見到甚麼佢答你i see a picture.

原帖由 miumiu809 於 08-9-10 07:44 發表

多謝你的分享~!!!
你講得好啱, 我亦好同意.
可是如果我已miss了前14個月的時間, 因為一直覺得數字& 字母不必急於一時地教她. um...其實也不能說是 "miss": 她5個月開始,我只有教佢中文字-both閃card & 字card) 英 ...

"你給他的BOTTOMLINE肯定是建立SUPEREGO的基礎, 你又唔可以下下去到BOTTOMLINE咁盡, 講就係人都識講話唔可以完全壓抑(-->畏縮性人格)又唔可以完全放任(-->自我膨漲), 鬼唔知要持平咩, 但中庸個中位應該o係邊??"

就係呢樣野了, 真係好難定位.
好似我女女成日咩都咬咩都食.當然, 危險野我放好曬, 但佢連紙/紙巾都食餐飽....我No 佢 , 又怕影響佢口腔期, 唔阻止又怕佢食落肚.
圖書無理由收埋呀, 我要鼓勵佢睇; 我又俾佢自由出入廁所Kitchen, 佢有心食廁紙我都好難攪.我宜家唯有每次都同佢講: "d 紙/紙巾唔好味0架, 不如食星星餅啦", 但我又怕佢慣左以為"食紙=有星星餅食", 真係好苦惱呀.

醒目開學勳章

我都有咁嘅諗法~
其實我個小朋友對flash card有興趣架~ 唔flash嘅話, 佢好快走人! 不過, 我過唔到自己嗰關~~覺得咁閃好無聊!

我嘅諗/做法, 較接近Montessori~ 曾經聽過一個Montesorri幼稚園校長嘅talk, 佢話太多人問佢flash card, 所以佢都睇Glenn Doman 嘅書, 幾得都幾好, 不過教數就唔多同意, 都係Montessori好d~

七田真都有睇過, 主要係胎教, 對我~ 我覺得好啱~

原帖由 四隻貓 於 08-9-11 14:15 發表
好似我女女成日咩都咬咩都食.當然, 危險野我放好曬, 但佢連紙/紙巾都食餐飽....我No 佢 , 又怕影響佢口腔期, 唔阻止又怕佢食落肚.
圖書無理由收埋呀, 我要鼓勵佢睇; 我又俾佢自由出入所Kitchen, 佢有心食廁紙我都好難攪 ...

其實大家情況都好類似. 我都覺得女女口腔期好似特別耐?! 又好似每樣嘢都要放入口試好耐, 探索好耐先至安落, 有安全感. 因為細妹個仔唔係咁, 好早期, 8-9個月已經好明顯減少咬嘢, 過一歲都差唔多唔再亂放嘢入口了.
究竟口腔期其實last幾耐架?

一直以來, 好多人都覺得我太過放任女女, 真係只要冇毒清潔的任何東西都比佢咬...
我也是任由佢全屋/kitchen/房...咁自由出入.(除了toilet) 好彩我個女唔食厠紙, 不過就拉晒出來玩, 玩到一地都係時我都冇特別阻止佢. 只係坐在她旁看她撕貼巾.
有時都好迷惑, 究竟自己係咪做得啱?!
有時自由&放任/縱容真係只差一線!

原帖由 miumiu809 於 08-9-11 15:50 發表
...究竟口腔期其實last幾耐架...

It differs from baby to baby, mine started to do it less and less after 1 and stopped at around 2.

原帖由 miumiu809 於 08-9-11 15:50 發表
...我也是任由佢全屋/kitchen/房...咁自由出入.(除了toilet) ...

Letting your kid into the kitchen is not a very good idea.
While you want to let her 'explore' as freely as possible, you must still setup some boundaries out of safety concern.

關於食廁紙/拉紙出來玩,
我個仔約14個月時都有. 開頭我俾佢玩一兩張, 試食一兩啖. 跟住就話佢知呢樣叫廁紙, 同示範可以用黎做咩, e.g. 食完野抺咀, 去厠所後用來抹patpat(確實係同佢一齊去廁所然後抺俾佢睇),  地下有污糟野可以用黎抹左佢(但大範圍的污糟就教佢用布), 創意D既可以用來整廁紙花, 搵條鐵綫做骨幹外包廁紙又可以做人型, ....
一個禮拜不到佢就唔再食同拉出來玩, 反而關心食完野第一時間攞紙抺咀, 我去廁所即刻幫我拉廁紙遞俾我.
我自己覺得, 唔係話要阻止佢, 但都唔好一味由得佢拉d紙, 有D野唔係就咁自由探索就可以知道究竟係咩/有咩用. 俾佢自由探索一段時間, 都要由父母話佢知實際用途.

我都係任佢全屋自由出入, 我仲慘到連用菜刀切野都同佢一齊切. 佢未識行之前, 我係唔俾佢入廚房, 但識行+明白"唔可以"+naughty spot有效之後, 都俾佢入. 但之前手抱時都成日抱住入去同佢講廚房有煲/熱水壺/microwave oven, 有咩係危險+點解危險. (我同佢講熱水危險時真係裝一杯頗熱的水拉佢隻手摸下, 以後一講好熱佢就會縮手)
本來我唔係咁贊成俾佢入廚房, 但係由佢自己一個人在其他地方都唔見得安全, 雖然我有信心佢就算自己入廁所都唔會玩漂白水OR洗廁所水, 但係真係"萬一"走去玩都好大鑊. 有時俾佢在廚房外一路玩車車一路煮飯, 但玩到12-13分鐘就開始會走入來. 俾咩佢都唔要, 因為佢覺得同我煮飯好玩D... 好彩我屋企無火煮食, 得個微波爐, 電磁爐, 同熱水壺, 最危險都係把刀.... 我俾把切月餅O個D圓頭膠刀仔同塊膠砧板佢在地下切切切.
但其實有人幫手睇住的話, 唔入廚房係安樂D既...

miumiu809,
你女女14M 有無同你一齊煮飯? 我記得我個仔15個月開始識幫我洗米. 16個月幫我用掃把仔掃返佢倒出來的米(但掃唔乾淨).

其實大家情況都好類似. 我都覺得女女口腔期好似特別耐?! 又好似每樣嘢都要放入口試好耐, 探索好耐先至安落, 有安全感. 因為細妹個仔唔係咁, 好早期, 8-9個月已經好明顯減少咬嘢, 過一歲都差唔多唔再亂放嘢入口了.
...

原帖由 aknchan 於 08-9-12 10:33 發表

It differs from baby to baby, mine started to do it less and less after 1 and stopped at around 2.

Letting your kid into the kitchen is not a very good idea.
While you want to let her 'explore' as ...

thank you!!
我有盡量做好安全準備嘅.全部柜都有lock鎖住, 爐頭都用晒安全保護cover, 有一隔較short的放晒佢自己的食具比佢自己攞bib, 碗, 匙, 紗巾...
至於煮飯中都始終有機會發生意外, 婆婆就成日都叫要整個kitchen鎖/圍住, 我就仲考慮緊...

又講flash 卡勒....

其實咩係flash卡?? 我最初接觸 flash 唔係看杜曼, 唔係七田真, 亦唔係任何教學法, 係從嬰幼發展/階段性潛能開始, 嬰幼的記性超好,匆匆一瞥東西都可以立刻記住是這階段的特徵.

利用階段性潛能特徵教幼認字認圖, 可以唔杜曼唔七田.
你反轉五張字卡整齊地排在地上. 古古惑惑地笑住問BB, 你估呢度有咩?? 好快咁拿起第一張卡給他看了一下, 同時清楚地讀出來. 就只看一下仍然反轉放返地上.  跟住看2-5張. input過程, 搞掂.

配套認知, input完個字, 都要input個實物. 看完卡, 打開來字面朝上, 如在認body part既, 第一張係hand, 咁用筆在BB及自己手上寫上hand, 第二張係feet, 用筆在BB&自己腳上寫feet... 寫完, 一齊唱首body song. BB大D既, 用急口令同佢一齊做"摸摸你個頭, 郁下你對手, 掂下你膊頭, 睇下你肚臍, 擘大你對眼......." 一路唸一路摸...

配套記憶遊戲, 看完5張卡, 可以打開來字面朝上, 問BB XXX係邊張? advance既, 唔打開來問XXX係邊張? 再advance既, 第幾張係咩? 再advance既, 打亂次序再打開字面朝上問XXX係邊張?

脫出杜曼思維地活用"flash"概念, 很少會出現悶到你自己都唔想玩的情況.
按我的理解, 只要捉住了看一眼就記得的特點, 讓BB在開心時很快地看一下你想他認識的東西就已經達到"flash"的目的. 有關利用快速記憶來教導BB, 有本台灣出版的~~好似叫..新世代寶寶全方位學習...唔記得係咪呢個書名, 又有套嬰幼兒智能提昇基本概念(一套5冊)... 由講解大腦結構/身體發育開始, 教人自己制定適合的ECE PLAN俾自己個B.(連入廚房同點樣教佢入廚房唔危險都有講)
惟一唔好, 就係無講EQ.

原帖由 kerkermui 於 08-9-11 15:05 發表
我都有咁嘅諗法~
其實我個小朋友對flash card有興趣架~ 唔flash嘅話, 佢好快走人! 不過, 我過唔到自己嗰關~~覺得咁閃好無聊!

我嘅諗/做法, 較接近Montessori~ 曾經聽過一個Montesorri幼稚園校長嘅talk, 佢話太多人 ...

好煩惱個女出年小學,唔知考到咩學校 ,真係話咁快讀完幼稚園

原帖由 miumiu809 於 08-9-12 22:58 發表

thank you!!
我有盡量做好安全準備嘅.全部柜都有lock鎖住, 爐頭都用晒安全保護cover, 有一隔較short的放晒佢自己的食具比佢自己攞bib, 碗, 匙, 紗巾...
至於煮飯中都始終有機會發生意外, 婆婆就成日都叫要整個kitc ...

Both bathroom & kitchen are better off limits for kids, especially kids around your age (<3 yrs old).

For bathrooms, besides hygenic reason and chemicals, there are known cases where babies had literally drown in toilets. Because of their size, toilets could be a death trap for them. Please don't allow them to go to the bathroom alone.

For kitchens, I still think letting them in is a bad idea. You can teach/show/demonstrate whats dangerous in the kitchen, which is good, but they might not remember or trully understand the consequence of that danger.

Say your kid is used to going into the kitchen whenever he/she wants and one day he/she was so happy about something that he/she decide to RUN into the kitchen to tell you JUST WHEN you are handling a big pot of hot water and he/she bump right into you ....

Over confidence in these areas doesn't pay.

係升K3,我真係幾濫,咩方法都用,但佢宜家英文識串500幾個生字,中文就識寫200幾個字,+-乘數都識,直式橫式進位借位都ok,你比30題+-佢計1分鍾計哂,中英作句都得(我唔係哂野,千萬唔好誤會)我每日都會同佢溫書,我會不停換形式同佢讀書,其實最緊要小朋友專心<==呢樣野我個小朋友好難做到 ,我初初每日用幾分鍾同佢溫,一路加落去,我係當佢升K2時至開始教佢讀書,之前無,最多同佢唱下歌睇下書 ,不過可能我之前教幼稚園所以會了解多D點教小朋友
你好勁呀,識咁多教材名 ,你一定好比心機對小朋友

---->以你教幼園既經驗,我個仔好活躍坐唔定,呢類可以點搞呀!我覺得佢呢類係老師最唔喜歡,激到老師嘔血o個種,番左N1兩個week,老師講左佢好幾個奇怪行為,eg將水杯既水倒落茶點盒度,將毛巾仔放入人地隻鞋度,好多時同老師唱反調,eg老師話唔可以既,佢就話可以... 想佢坐定定聽大人教,真係好難,可否指教一下!

嘩!你個仔直情同我個女係一模一樣,之前成日比老師投訴,迫同學飲水,唔聽老師話,老師話唔比佢放學佢真係唔走,將D茶點放落毛巾盒.........太多,其實我真係慢慢教,花左一年時間,佢又係坐唔定,我都係初初幾分鐘慢慢加,同埋好多時我會用D活動D同佢溫,咁佢自己本身都鍾意讀書所以我唔太辛苦,佢只係品行上差D,不過宜家好左好多,如果我講左好多次都唔聽我有時都會打下佢手拍 ,你個仔都係N1姐,慢慢黎,佢重咁細係坐唔定,或者有時用獎勵方式叫佢做一樣野同多鼓勵下佢,好多時我都會讚佢(雖然有時唔係做得咁好,但佢有做到時我一定會話佢 ,咁佢就好開心,下次就會記住點做)你慢慢教,佢太細未必明,所以同佢多講多提.

原帖由 imchristy 於 08-9-15 01:10 發表
係升K3,我真係幾濫,咩方法都用,但佢宜家英文識串500幾個生字,中文就識寫200幾個字,+-乘數都識,直式橫式進位借位都ok,你比30題+-佢計1分鍾計哂,中英作句都得(我唔係哂野,千萬唔好誤會)我每日都會同佢溫書,我會不停換 ...

‹ 上一主題|下一主題