用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40 網 家長分享派位結果
樓主: chy
go

40 網 家長分享派位結果 [複製鏈接]

我都想知

原文章由 yuiyuibb 於 08-6-11 14:34 發表
瑪小同荔天你地點睇呀? 比d意見我呀

原文章由 yy13 於 08-6-10 17:29 發表
我有朋友個仔讀緊p5
之前都有同佢仔傾過話老師都ok
學校有分精英班
課程都算谷 (我諗津校大致都係咁上下)
不過坦白講校舍真係細同舊
...

yy13, thanks for yr reply.

原文章由 saui 於 08-6-11 16:42 發表
請問有冇人知道荔天及開平既校風好唔好呀?

好 係呢區數一數二的
荔天最多人想入 開平最近幾年好好 所以好多人都想入 呢2間入到都唔洗煩呀

原文章由 doctor0419 於 08-6-11 18:50 發表
我個仔仔就派左去基福, 唔知黎間學校點呢?

好校呀
荔天 開平 嘉靈 基福 聖紀文 瑪小 <==以我所知都好多人去爭ga
升中派位good 唔會差得去邊

其實四邑都好似幾好, 又聯繫黃棣珊中學, 每年都預留足夠學額, 聽講好多學生都入到 Band 1,  又唔係好谷.   不過佢校舍就嗎嗎.   

原文章由 doctor0419 於 08-6-12 18:46 發表
thanks!

嘉靈 vs 四邑

原本統一派到四邑, 自己覺得Ok, 因為有聯繫中學做 backup, 但都有去嘉靈叩門 (因為老公喜歡嘉靈, 校舍距離屋企很近及校風不錯), 今天接到嘉靈通知, 可收囡囡讀小一, 請問bk家長對以上兩間小學有任何意見?? 謝謝

原文章由 pollyyiuyiu 於 08-6-13 23:11 發表
原本統一派到四邑, 自己覺得Ok, 因為有聯繫中學做 backup, 但都有去嘉靈叩門 (因為老公喜歡嘉靈, 校舍距離屋企很近及校風不錯), 今天接到嘉靈通知, 可收囡囡讀小一, 請問bk家長對以上兩間小學有任何意見?? 謝謝 ...

老實說我對四邑就不太清楚,嘉靈okga
其實我覺得你要在你女女去想 那間比較合她才對喔
因為本人應為 我們做家長的 都是為兒女去找學校
不是為方便去找學校 有D小朋友唔谷佢就唔得 所以就幫佢找D谷的學校 但係有D你谷佢佢就采你都傻 呢D就要活動教學
你不如上佢地的校網睇下 再問多D人的意見 又或者你都可以問下
你女女現在的班主任意見 起碼佢都清楚你女女丫

我會prefer嘉靈, 我知佢地academic唔錯, 對女仔黎講仲好d, 因為同寶血會中學有d聯系.

原文章由 ~QQ~ 於 08-6-13 23:26 發表

老實說我對四邑就不太清楚,嘉靈okga
其實我覺得你要在你女女去想 那間比較合她才對喔
因為本人應為 我們做家長的 都是為兒女去找學校
不是為方便去找學校 有D小朋友唔谷佢就唔得 所以就幫佢找D谷的學校 但係有D你 ...

原文章由 pollyyiuyiu 於 08-6-13 23:11 發表
原本統一派到四邑, 自己覺得Ok, 因為有聯繫中學做 backup, 但都有去嘉靈叩門 (因為老公喜歡嘉靈, 校舍距離屋企很近及校風不錯), 今天接到嘉靈通知, 可收囡囡讀小一, 請問bk家長對以上兩間小學有任何意見?? 謝謝 ...

我親戚的子女因之前的學校被殺, 在前年轉讀四邑, 當初被安排去讀, 都覺得有英中做聯繫好正。他們最奇怪學校的體育堂是由三位50多歲的女老師任教 。而對學校的一些主任級老師失望。當中有人教學馬虎, 有人會言語傷害學生自尊心。

學校的課外活動小組很少。而見到有些其他學校學生有得參加的課餘活動, 他們學校就無份(例如星願小王子, 都市日報閱報計劃), 都幾失望。聽其他有參加都市閱報的學校處知, 可能因為要學校付款參加, 所以一些細學校會不參加, 而之前星願小王子都是收費, 其後免費而學校又未update, 所以無參加都唔奇。

現在很多學校的老師會負責一些課外活動小組, 令學生的課外活動多姿多采。不知嘉靈是否呢。

原文章由 abk 於 08-6-14 16:58 發表

我親戚的子女因之前的學校被殺, 在前年轉讀四邑, 當初被安排去讀, 都覺得有英中做聯繫好正。他們最奇怪學校的體育堂是由三位50多歲的女老師任教 。而對學校的一些主任級老師失望。當中有人教學馬虎, 有人會言語傷 ...

我個女今年都被派去四邑, 雖然佢有聯系英中, 但我都唔打算比我個女讀, 因為跟教育處資料, 佢地舊年和前年都係只開一班小一, 唔知會唔會被刹校, 另外佢地有$4000津貼每一位小一生, 點解會咁著數呢? 而且位置實在太遠了, 又無校車到我屋企.  基於各種原因,我不會選擇四邑.

有無40網媽咪叩門成功!大家分享下呀!我只係叩咗一間碼利諾神父小學,我仲未收倒消息覺得無希望嫁啦!e兩晚又再失眠!
你地有無人成功叩門大家分享下呀!

fion113549

不要担心, 今天看看信箱吧.
因我今天收到瑪小的信約24/6去interview.
希望在人間.

祝妳收到信及成功!

kkmama

收到信啦!me tooooooooooo

Me too......
原文章由 fion113549 於 08-6-19 19:14 發表
收到信啦!me tooooooooooo

我地星期四見呀!希望我地大家都順利過度做倒同學仔!good luck!

[ 本文章最後由 fion113549 於 08-6-20 13:55 編輯 ]

可唔可以分享下, 點解你地簡"瑪小"?

原文章由 yuiyuibb 於 08-6-20 13:52 發表
可唔可以分享下, 點解你地簡"瑪小"?

我pick 佢最大原因係佢有直屬中學!同D校風都好好!

原文章由 fion113549 於 08-6-20 13:54 發表

我pick 佢最大原因係佢有直屬中學!同D校風都好好!

我都想搵間校風好既, 嚴D都唔怕, 小朋友學壞容易, 好學難麻
你有無見過"瑪小"D學生呀? 校風好係你真係見過?
唔好意思, 我唔係懷疑你, 只係我真係好想知清楚D
有無其他MAMI比D意見呀?
‹ 上一主題|下一主題