用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 6月7日小一派位有結果, 叩門問題
樓主: lamlamama
go

6月7日小一派位有結果, 叩門問題 [複製鏈接]

熱門學位理論上不會有人放棄...............但一般學校要預留"留班位",到六/七月便知留班位有無用,有多的留班位便可轉為叩門位!

原文章由 898998 於 08-4-9 15:15 發表

是否每年一定有叩門位?? 熱門學位有誰會放棄?? 不是所有學位已給政府……試問何來叩門位??.... 請指教...

你可6月7日前幾天,致電心儀學校查詢叩門程序,因不同學校不同手續e.g.拔萃小學交profile便可,油天要取表格及、表格有指定時間派發及交回等!........所以,之前要問清楚。

原文章由 一休 於 08-4-9 11:45 發表
我想問如Maryknoll, 協恩, St. Mary, 油天, St. Rose, 拔萃小學呢o的名校會唔會o係6月7日接受叩門o架?

原文章由 BoBoCute 於 08-4-6 00:00 發表

For the 4 schools that I knock door, I only prepared a cover letter, 2 page profile + ID copies + kinder reports, etc.  I put them all in an evelope and take them to the schools.
I think that it mak ...

Dear BoBocute

Would you send me a copy of the cover letter, please?

Email:  [email protected]

Thank you in advance.
4歲7個月K2考試中英數常識全部優良並得到禮貌獎和復活蛋設計獎
4歲6個月會用普通話背誦駱賓王的「詠鵝」
4歲5個月K2測驗英文數學常識成績優良(中文仍需努力)
4歲4個月識彈John Thompson's Modern Course 首四頁(不用看譜)
Celine在2003年12月23日在聖保祿醫院出世
出生體重3.35kg身高53cm頭圍36.5cm

原文章由 mcheung 於 08-4-9 18:28 發表
熱門學位理論上不會有人放棄...............但一般學校要預留"留班位",到六/七月便知留班位有無用,有多的留班位便可轉為叩門位!

不是只中學才有留班位…. 小學也有的嗎?

從未聽聞小一, 小二班留班呢….

正常來說……. 每校也有位.....

請指教.......

回覆 #44 898998 的文章

Thanks a lot for your useful information.
:idea:

原文章由 一休 於 08-4-10 10:35 發表
Thanks a lot for your useful information.

Thanks for what............

i only keep on asking "HELP".............???

Do not clear about the policy of Gov't...???

if those HOT SCHOOL學校要  NO 預留"留班位",

THEN there is NO SEAT FOR CHILD........

IS IT CORRECT...???

[ 本文章最後由 898998 於 08-4-10 11:02 編輯 ]

攪錯咗, 我係想多謝mcheung既.

原文章由 grace_xian 於 08-4-9 15:34 發表
ttma:
想問白痴問題, 註冊證係咪六月七日攞結果時派比我哋??
謝謝~

係,到時睇結果就會派埋張註冊証俾我地呀!

我大囝所讀的學校,是去年叩門成功的學位,這都是預留作留班位,所以,得3-5個位.........而去年亦有人P1留班!

原文章由 898998 於 08-4-10 10:23 發表
不是只中學才有留班位…. 小學也有的嗎?

從未聽聞小一, 小二班留班呢….

正常來說……. 每校也有位.....

請指教.......

囡囡在我媽媽到住, 是住將軍澳, 所以車程都好怏

ttma

原文章由 HelloKitty 於 08-4-9 09:42 發表
Thanks for your information.

btw, 你住34網去跑馬地返學咪好遠囉.

ttma,

你住34網, 甘你應該幾了解該網的學校, 其實我住45網, 如果派唔岩, 我都會去34網叩門, 你有咩意見呀.

原文章由 TTMA 於 08-4-11 00:58 發表
囡囡在我媽媽到住, 是住將軍澳, 所以車程都好怏

ttma

係咪即日知結果就要去叩門架 好擔心呀

原文章由 HelloKitty 於 08-4-11 13:53 發表
ttma,

你住34網, 甘你應該幾了解該網的學校, 其實我住45網, 如果派唔岩, 我都會去34網叩門, 你有咩意見呀.

HelloKitty:

hi 妳好! 我都係45網, 而家好緊張呀, 妳會去34網叩門咁係唔係選了誇區第一位, 本區妳邊間第一呀, 我選了cannossa呀, 大家交流下好嗎?

我甲部同乙部都係填嘉諾撒, 只不過擔心派唔到, 要準備下四維去叩門者.

原文章由 Bone-Bone 於 08-4-12 08:12 發表

HelloKitty:

hi 妳好! 我都係45網, 而家好緊張呀, 妳會去34網叩門咁係唔係選了誇區第一位, 本區妳邊間第一呀, 我選了cannossa呀, 大家交流下好嗎? ...

我曾經try 叩門的學校如下:

1)恊恩會rejected收profile 及沒有form填,完全無機會叩門, 學校說沒有叩門位, 如有位都會給自己幼稚園生
2)chan sui ki 即日填 form 及交 profile, 沒有任何消息, 及無 interview機會, 曾問過學校, 說沒有叩門位
3)farm road gov. 即日交 profile 及 填表, 約2wk後 interview (2個 hrs), 成功叩門, 但放棄了, 後來我有一個朋友, 差不多8月才去叩門, 後來都收
4)ma tau chung gov. 即日交profile及填 form, 沒有任何消息, 及無機會 interview (這是我的第一志願)
5)獻主會, 即日交 profile 及 填 form, 約2wks 後 interview (十分簡單, 只是傾下計, 問下小朋友鍾唔鍾意呢間學校),  成功叩門, 但放棄了, 我相信收咗好多人

以上5間是我心水的學校
我個人意見, 1), 2), 4) 叩門機會太少, 不過是我 1st choice (不過不要放棄, 要try)
3)老師都不錯, 不過門口個校工十分惡, 每次都見到惡劣態度
5)我去咗學校的 welcome day 後及 interview 後, 我不考慮了 (只是個人意見, 不便太多自己 command)

45區 :
1)我曾叩過新蒲崗嘉諾撤, 叩門成功, 學校各方面都好好, 好多人叩門, 值得考慮, 差點買了校服, 書本了
2)慈雲山天主教仲好笑, mon 去學校交 profile, 沒想任何interview 便叫我即時註冊
3)保良局 kam tai, interview 後成功, 後來放棄, 之後學校call 我 問有什麼問題, 為何放棄 ???

ttma

原文章由 HelloKitty 於 08-4-11 13:53 發表
ttma,

原文章由 TTMA 於 08-4-12 23:41 發表

1)恊恩會rejected收profile 及沒有form填,完全無機會叩門, 學校說沒有叩門位, 如有位都會給自己幼稚園生
2)chan sui ki 即日填 form 及交 profile, 沒有任何消息, 及無 interview機會,  ...

May I ask which school u choose at last....................???

i am still in the wood...about it...........

TTMA,

真的非常多謝您的資料, 對我十分有用, 原來連34網的都去嘉諾撒(新蒲崗)叩門, 想必有佢過人之處.

原文章由 TTMA 於 08-4-12 23:41 發表

2)chan sui ki 即日填 form 及交 profile, 沒有任何消息, 及無 interview機會,  ...

多謝恩禧媽媽~
原文章由 恩禧媽 於 08-4-10 19:03 發表

係,到時睇結果就會派埋張註冊証俾我地呀!
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

St. Paul  Cath

TTMA

原文章由 898998 於 08-4-13 14:01 發表

May I ask which school u choose at last....................???

i am still in the wood...about it...........

出名既學校好難叩門成功, 有無o的唔係咁出名但又好既學校可以揀, 因為叩門成功既機會會大好多, 有冇媽咪可以提供到一o的唔係太受到注意既好學校名單呀? 因為我淨係聽過o的勁出名既學校, 其他既就一無所知, 我知道一定有o的學校係默默耕耘, 好俾心機咁去教導學生, 但末被家長所留意到。
‹ 上一主題|下一主題