用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教書院小學
樓主: kmliu0107
go

高主教書院小學 [複製鏈接]

Dear All,

有傳聞話高主教有很多內地人入讀, 特別星內地高層或有錢人, 所以特別收三文兩語教學, 目的也是千就內地小朋友上課語言, 學校更成立英文大使for香港小朋友, 普通話大使for 內地小朋友, 有無家長同大使門溝通過呢?

TTJTmam

原文章由 martse 於 07-10-15 15:28 硐表

我607呀, 好們應該見到大家播~我地坐係近門口最後個2個位, 仲同個立使玩, 跟住叫個普通話大使教摺波嗰個媽咪

martse

原文章由 SUMMA2002 於 07-10-16 14:48 硐表
無左幼稚園咩, 幾時開始?
我以前幫個老板打電話去幼稚園問幾時可以報k2,
個老師話無得插班, 一定要k1開始讀起.

不過我個仔間幼稚園上年,第2多人讀高主教.

summa ...

Do they have special perference on your son's kinder?
Can you tell us which kinder it is?  St. Paul Church?

did you apply St. Paul Boys as well?
If both primary school accept, which one will you choose?

原文章由 mamay 於 07-10-17 10:46 硐表
did you apply St. Paul Boys as well?
If both primary school accept, which one will you choose?

如果真係咁叻, 當然係Paul Boy 啦

martse

1. 佢問我個仔有咩資優和特別叻. (答完)

2. 重有無. (答完)

3. 重有無. (答完)

得啦你可以出去先.:cry:

SUMMA

I saw you, Martse, we are in the same room (607) on that day!!
Actually, I found quite embarrassing that day. Learnt from BK that parents would not be interviewed, my hubby and I just dressed very casual, no suit and dress, ah... most parents were decently dressed. My hubby kept complaining me for not warning him to wear suit.

Your kid is so smart. I heard his spoken English very good, far better than my kid!!

原文章由 martse 於 07-10-15 15:28 硐表

我607呀, 好們應該見到大家播~我地坐係近門口最後個2個位, 仲同個英文大使玩, 跟住叫個普通話大使教摺波嗰個媽咪

martse

大家收到取錄信未?
:

原文章由 kmliu0107 於 07-10-21 00:08 硐表
大家收到取錄信未?

我記得佢地好似貼左張通告出黎話會係十一月中先出結果。
妹妹七個幾月,重21磅

psmama,
i'm just curious, why you transfer your son to another school?  which school is it?

deleted
deleted

[ 本文章最後由 i_am_mango 於 07-10-27 23:20 編輯 ]

deleted

[ 本文章最後由 i_am_mango 於 07-10-27 23:19 編輯 ]

Mango 姐,

我都係share我所見的和傳聞, 阿仔間幼稚園確實有家長把這個問題在選校會議中提出, 唔知你的兒子是否這校學生? 大家家長可作交流, 又何需取笑我呢!  香港地現在有很多有錢的內地小朋友家庭, 有權有勢的以入讀直資St. Paul Co-Education, 其餘的自然去私校, 加上高主教也屬老牌男校, 在二, 三十年更加出名, 但在這幾年開始下滑, 無mud 家長提及, 你都識話好多成績好的band one學生去了QC, 点解佢地唔留在自己中學而選擇其他中學? 我哋一班家長四處抓尋好小學, 目的也是希望小明友順利升讀一問小學和中學, 唔通幾年又揾學校好好玩咩!

TTJTmama

原文章由 i_am_mango 於 07-10-21 16:20 硐表

笑死我
你講緊英基定高主教呀?都議學
如果係真,高主教中文應該用簡體中文喇。
内地人點解要揀高主教?
問小等你覺得學校有主動制造語言環 ...

原文章由 BillieBug 於 07-10-18 00:34 硐表
I saw you, Martse, we are in the same room (607) on that day!!
Actually, I found quite embarrassing that day. Learnt from BK that parents would not be interviewed, my hubby and I just dressed very ca ...

BillieBug,

Hey, 你係邊個呢, 比d tips remind 我啦~

咁你地仲見咗邊間呀?

martse

我地就坐係近門口最頭個個位即係你前面, 我見到你個仔仔仲同個普通話大使摺波添, 你應該坐最後個位, 你先生一路同個仔傾計, 所以我留意到! 個普通話大使問我個仔叫咩名, 我個仔即刻怕羞到面紅,唔識答, 而你仔仔就好淡定咁樣, 所以我對此印象深刻, 仲罵我老公唔似得人地老豆咁識得教仔!!

我仲有同亞仔見左St Paul Boys & coed! 你呢?

原文章由 martse 於 07-10-22 14:47 硐表

BillieBug,

Hey, 你係邊個呢, 比d tips remind 我啦~

咁你地仲見咗邊間呀?

martse

原文章由 BillieBug 於 07-10-22 15:06 硐表
我地就坐係近門口最頭個個位即係你前面, 我見到你個仔仔仲同個普通話大使摺波添, 你應該坐最後個位, 你先生一路同個仔傾計, 所以我留意到! 個普通話大使問我個仔叫咩名, 我個仔即刻怕羞到面紅,唔識答, 而你仔仔就好 ...

Hey Hey, 我地都係競爭對手
係呢, 你個仔讀邊間幼稚園?

martse

係呀, 是競爭對手, 其實呢排D interviews 來來去去都係我地呢班客呢!!
小兒在中環鐵崗的KG,你估下!!
你仔仔呢??

原文章由 martse 於 07-10-22 15:33 硐表

Hey Hey, 我地都係競爭對手
係呢, 你個仔讀邊間幼稚園?

martse

原文章由 BillieBug 於 07-10-22 15:45 硐表
係呀, 是競爭對手, 其實呢排D interviews 來來去去都係我地呢班客呢!!
小兒在中環鐵崗的KG,你估下!!
你仔仔呢??

我估你係下面嗰間, 因為我阿仔讀上面嗰間, HEY HEY
無咁橋都係上面嗰間麻

martse

Wow, our kids may be classmates--我阿仔also 讀上面嗰間!!咁橋!!??: :

原文章由 martse 於 07-10-22 17:20 硐表

我估你係下面嗰間, 因為我阿仔讀上面嗰間, HEY HEY
無咁橋都係上面嗰間麻

martse

原文章由 BillieBug 於 07-10-22 23:44 硐表
Wow, our kids may be classmates--我阿仔also 讀上面嗰間!!咁橋!!??: :

點解佢地無打招乎既? 可能係唔同班, 我仔仔讀A班, 你呢?

martse
‹ 上一主題|下一主題