用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網既家長, 一齊入黎傾吓啦...
樓主: 2chaima
go

48網既家長, 一齊入黎傾吓啦... [複製鏈接]

原文章由 billyyanst 於 07-11-26 21:30 硐表
我20分都派唔到藍田循道, 不過唔知會唔會係我之前已經簽左另一間直資的undertaking letter, 但係學校寄比我封信內容大致係咁寫:

"因為申請人數眾多, 經過教育局中央抽籤後未能被取錄"

我已經唔揀間至top, 唸 ...

Hi  billyyanst ,
妳唔試第二輪攪珠呀

唔知點算......

如果我無分.但想入李兆強同循道.我應該點寫表好呀!!!!!

如果要攪珠要放棄直資, 況且連第一輪咁少人都抽唔中, 到左第二輪咪仲難, 48net 好d果幾間都勁多人揀, 與其等運到, 不如都係碟埋心水讀直資/私校算把啦, 我真係等唔到出年6月, 真係人都癲

原文章由 LOKLOK89 於 07-11-27 00:38 硐表

Hi  billyyanst ,
妳唔試第二輪攪珠呀

原文章由 carmen.lam 於 07-11-27 00:59 硐表
如果我無分.但想入李兆強同循道.我應該點寫表好呀!!!!!

放心, 第二輪唔計分, 純粹講運氣 (即係等運到), 祝你好運

My daughter has been accepted by Lee Siu Keung (Ping Tin) with 20 marks.

原文章由 billyyanst 於 07-11-27 09:26 硐表

放心, 第二輪唔計分, 純粹講運氣 (即係等運到), 祝你好運

原文章由 billyyanst 於 07-11-26 21:30 發表
我20分都派唔到藍田循道, 不過唔知會唔會係我之前已經簽左另一間直資的undertaking letter, 但係學校寄比我封信內容大致係咁寫:

"因為申請人數眾多, 經過教育局中央抽籤後未能被取錄"

我已經唔揀間至top, 唸 ...

Hi billyyanst,
問收妳囝的直資同私校係唔係48網區果間.

私交係48net, 直資係TKO, 原本可以直升48net果間直資, 不過一早決定放棄

原文章由 LOKLOK89 於 07-11-28 10:53 發表

Hi billyyanst,
請 問收妳囝的直資同私校係唔係48網區果間.

大家知唔知第一輪自行唔得幾時先可以向官立or津校叩門及寄履歷表給校長

After the 2nd round. That means that early June 2007 this year.

原文章由 LOKLOK89 於 07-12-4 10:34 發表
大家知唔知第一輪自行唔得幾時先可以向官立or津校叩門及寄履歷表給校長

原文章由 馬媽媽 於 07-12-4 11:23 發表
After the 2nd round. That means that early June 2007 this year.

因為有傳聞第二區可於自行派位,唔知有沒有人試過

昨天收到統一派位表啦.又來緊張一次啦.今之統一派位中心是堅樂小學,大家有沒把握呀 ?  我有的緊張  

原文章由 LOKLOK89 於 07-11-26 14:22 發表
各位,

結果中唔中呀

我都收到"小一入學申請表"啦, 下星期就要決定, 好緊張呀, 我有d三心兩意, 唔知點排好, 仲要等到六月先知結果, 真係等到頸都長埋呀.

唔知樂華天主教好唔好呢? 如果同牛頭角基顯比較, 邊間好d呢?? 因為呢兩間較接近屋企.

原文章由 2chaima 於 08-1-19 16:18 發表
我都收到"小一入學申請表"啦, 下星期就要決定, 好緊張呀, 我有d三心兩意, 唔知點排好, 仲要等到六月先知結果, 真係等到頸都長埋呀.

唔知樂華天主教好唔好呢? 如果同牛頭角基顯比較, 邊間好d呢?? 因為呢兩 ...

樂華天主教-07去過學校Open Day,覺得設施比較舊D,聽聞新移  民多
牛頭角基顯-設施比較新,另有油塘基顯和它比對,成績一定要Keep
住,學生都算有禮貌,   
如果比我選牛頭角基顯比較好, 你可以去"小學概覽"睇吓,

http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

肥皂泡,
你除了去過樂華天主教外, 仲去過邊間學校參觀呀, 死啦, 我一間都無去過呀. 48網仲有咩好選擇呢?

油塘基顯/基法

基顯/基法, 各媽咪點選擇?

原文章由 2chaima 於 08-1-22 15:58 發表
肥皂泡,
你除了去過樂華天主教外, 仲去過邊間學校參觀呀, 死啦, 我一間都無去過呀. 48網仲有咩好選擇呢?  

以下都去過
油塘基顯-功課一般,上學校web可以查看到,學校web經常update
              小朋友都好有禮貌,
油塘基法-聽聞功課比基顯少,所有知信(包括查閱功課)都要到內  
             聯網查閱,小朋友比較有活力
聖愛德華-活動比較多(校內/校外),聽聞上午上課,下午參加活動,所
              以小朋友校園生活very free&開心,
兩間李兆強-注重學業成績,功課每日around 7-10樣,獲派英中機
                會率高,一定要小朋友自覺,如不是大人力小朋友都呻
                苦
陳呂重德-家校合作,放學後有功課輔導班till around 6pm or
              7pm,方便在識家長,
藍田循道衛理-全校以普通話學中文,聽聞學校經常改變教學方式,大人
         &小朋友都要識應能力高,

肥皂泡

how about 官官小 ?
am 定 pm 好

原文章由 jazzmama 於 08-1-23 12:55 發表
肥皂泡

how about 官官小 ?
am 定 pm 好

觀塘官立小學(am)-好少留意所以冇意見
觀塘官立小學(pm)-我都有留意吓(都是我的心意學校),08會轉去新校舍, 另外學校都有許多親子活動,校方都會聽取家長意見,(e.g新校舍改名),另校車每天都會在我家留下接小朋友,都會聽到一些家長對學校comment,如學生乖老師會有獎勵(言語/一些小禮物), 相反地學生唔乖,老師都會幾惡 ,

知唔知觀塘觀立小學既課程深唔深? 功課多唔多呀?

‹ 上一主題|下一主題