用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 被評有"自閉傾向"之兒童
樓主: 翁心怡
go

被評有"自閉傾向"之兒童 [複製鏈接]

原文章由 sjmama 於 07-8-16 11:45 發表
我不是想嚇你們, 只是想指出:自閉症的徵狀差異很大,不是一般的觀感可以評估. 醫生必須根據專業的評估工具來做.如果孩子年幼, 結論有可能出錯, 因為幼兒發展遲緩的徵狀跟自閉症很相像, 但前者大部分6歲前可以追回同齡程度; 如果是自閉症, 有些徵狀不容易改變(比如固執行為, 但不是不可以改, 只是需要更多的訓練), 所以許多醫生不願意太早診斷是自閉症.

如果中心的醫生現階段over-diagnosis, 父母當然不開心, 但也許不是壞事, 至少讓你們提高警覺, 加強訓練孩子, 務必讓他盡快趕上, 孩子結果會終生受益呢.

完全同意sjmama既講法

我都係呢度做評估, 應該係同一位張醫生, 我在仔仔2歲時擔心佢有自閉, 要求 C + 醫生寫紙比我去排期, 當時阿仔都未太懂說話, 24個月做評估時, 阿仔已開始很多詞彙, 見到麵包, 會不停叫麵包, 見到巴士, 會不停叫巴士, 要我地認同佢講得啱才肯走開, 我地當然好慶幸佢終於肯講野啦!

張醫生觀察完仔仔在外面玩後, 叫我們入房, 阿仔表現得相當好, 完全跟足醫生指示做, 玩倂圖, 拋波.... 跟醫生亦很有眼神交流, 最後醫生既結論係 擔心阿仔有自閉傾向”, 佢解釋比我聽佢既擔心係因為正常小朋友唔會不停同人講物件名, 因為呢D係無意義, 佢所見有自閉既小朋友亦會這樣, 聽到後, 雖然唔開心, 但我很認同醫生既判斷, 一年後再觀察!  佢亦好欣賞我地咁肯面對, 佢話感覺到我很努力地教仔, 我聽到後真係好想喊, 因為我真係將 D時間全部比哂個仔, 放工後99回家, 連電視都無睇, 相信呢度好多mama都一樣, 我亦聽過有d小朋友判錯症, 白白花左1年多既時間才評定有自閉傾向, 所以我個人覺得呢個醫生保留一年後再觀察係OK架 !

[ 本文章最後由 applenanas 於 07-8-23 17:46 編輯 ]

sjmama,
I want to know the details of the OT as well.  
Please pm me.  Thanks a lot!

我都好同意sjmama的說法,我仔仔兩歲四個月做評估係懷疑自閉傾向,我開始同佢做治療(咁多個治療師得一個話佢似係自閉傾向),兩歲十個月見心理醫生都話未能確定,於是我成日都有一絲希望佢只係遲緩.到而家三歲兩個月,識講野多左,我就愈覺得佢自閉傾向愈明顯,如果早啲肯定佢嘅問題,我會比佢讀全日制同有融合教育嘅幼兒園,多啲訓練社交機會.
原文章由 applenanas 於 07-8-23 17:43 發表

完全同意sjmama既講法

我都係呢度做評估, 應該係同一位張醫生, 我在仔仔2歲時擔心佢有自閉, 要求 C + 醫生寫紙比我去排期, 當時阿仔都未太懂說話, 到2歲4個月做評估時, 阿仔已開始很多詞彙, 見 ...

Hi sjmama,

I also want to have the info of your OT, please pm to me ar !!!

Hi harrison and applenanas,
Please check PM.

原文章由 harrison 於 07-8-25 01:40 硐表
Hi sjmama,

I also want to have the info of your OT, please pm to me ar !!!
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

sjmama

我都想要OT資料呀, 煩請 pm給我好嗎....

原文章由 彤彤媽咪 於 07-8-25 17:48 硐表
sjmama

我都想要OT資料呀, 煩請 pm給我好嗎....

sjmama,
可否PM那位OT的資料給我,我都想係屋企做訓練,唔該哂.
原文章由 sjmama 於 07-8-25 23:16 硐表

Hi,
原文章由 bigheadgirl 於 07-8-26 23:01 硐表
sjmama,
可否PM那位OT的資料給我,我都想係屋企做訓練,唔該哂.

sjmama,
已收到PM,非常感激,謝謝!
原文章由 sjmama 於 07-8-27 09:47 硐表
Hi,

sjmama,
Pls PM the info to me
thx

hi 各位媽咪:

其實自閉小朋友有好多不同的類別, 最容易分辨就係冇眼神接觸(不論是陌生人或是經常見到的人都一樣), 你叫佢時就算佢明佢知, 但眼睛沒有望人,就算冇眼神接觸, 第二就是很喜歡看一些轉的東西如:車輪, 第三就是經常發出嗚嗚聲以及生活環境不能很太變化否則他們的情緒會很大變化(eg:每日都在課室上堂, 但今日在戶外上堂他會覺得很不安以及有情緒變化

就算小朋友真係有自閉傾向只要及早發覺有合適的訓練一定會很快會好番

Hi

想請粉嶺媽咪幫幫忙.

我朋友的囡囡現讀k1,亦同大家一樣剛被評估有"自閉傾向",現要申請有"兼收位"的幼稚園,請問你們知唔知邊間口碑較好呢
?

因我朋友是要返工,待第二個bb出生後便做全職媽咪,如大家唔介意,可否pm我,留個e.mail or contact給她,大家住在粉嶺,方便日後大家交流吓心得,互相支持,(因為有時個topic搵唔返,亦無咁arm係同區)

謝謝!

原文章由 翁心怡 於 07-8-13 14:43 硐表
小兒剛被某醫生(粉嶺兒子體能智力測驗中心)評估有"自閉傾向", 而我對他的測試方式及評估方法有所質疑....
後來, 近日因小兒有皮膚我便順帶帶他看兒科醫生-陳醫生(一直看開的), 在電話順道預約做簡單之評估, 初時陳醫 ...

sjmama,
可否PM那位OT的資料給我,唔該.
Happy

sjmama,

sjmama,
我大仔星期一去左藍田果間評估中心,都係話佢有自閉傾向

原文章由 tackeyli 於 07-9-16 02:12 硐表
sjmama,

醒目開學勳章

Hello,
我既仔仔現在2歲9個月.
2.5yrs時在大口環評估有"自閉傾向",但是情況好margin.
因為與人眼神接觸有時有,有時無.
喜講說話但吾知道講乜, 冇耐性, 脾氣差一點, 選擇性回應.
喜主動與大一點之哥哥姐姐玩. 因為跑得快的.
怕吊扇,
講話也慢一點 (delay 1 yr).
我已經辭職 3個月照顧去仔仔.
煩惱怎樣去幫助小朋友, 目前仔仔讀K1, 老師好好.好努力協助我.
除政府之外, check 過協康會 & Benji's Centre, 但是都同樣好full, 等4-6個月, 快果口的太貴又驚afford吾起.
請問乜野係s位 & E位, 假如排到兼收位 or other政府位, 會labal左小朋友嗎?
可以比d意見嗎?

庭茵果度我排左一個月就有位喇,可能個仔仲未返學,anytime都可以去上堂,所以快d排到。

原文章由 Anpanmama 於 07-9-19 04:22 硐表
Hello,
我既仔仔現在2歲9個月.
2.5yrs時在大口環評估有"自閉傾向",但是情況好margin.
因為與人眼神接觸有時有,有時無.
喜講說話但吾知道講乜, 冇耐性, 脾氣差一點, 選擇性回應.
喜主動與大一點之哥哥姐姐玩. 因為跑 ...

sjmama :

謝謝你的分享 ! 可否將 "OT"資料PM 給我, 多謝你 !

原文章由 sjmama 於 07-8-25 23:16 硐表

sjmama,

可否PM那位OT的資料給我,我都想係屋企做訓練.

唔該哂.
2005年9月1日出生的Ryan重2.95kg, 係飲全人奶到21個月大的。而家已經有29磅5安士重喇!
9月1日 2.95Kg / 9月 10日 3.12Kg / 9月 15日 3.3Kg / 9月 17日 3.46Kg / 9月 24日 3.75Kg / 10月7日 4.44Kg / 10月20日 4.99Kg /11月18日 6.50Kg / 12月03日 6.62Kg / 1月17日 7.31Kg / 9月12日 9.50Kg / 10月28日 10.00Kg / 1月2日 11.00Kg / 4月20日 12.00Kg
‹ 上一主題|下一主題