用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我囝囝派了兼收位啦
樓主: garytai
go

我囝囝派了兼收位啦 [複製鏈接]

原文章由 mercysheep 於 07-8-24 17:50 硐表
各位媽媽,

我都想同呀仔轉學校 (2y9m),呀仔都未識講野,  因為而家讀緊呢間d野好深,同埋我覺得d老師麻麻地, 加上唔你好識take care佢. 而家都排緊政府做評估, 自己就去左私加做, 都話佢口肋有問題. 想問吓係唔係要等 ...

i位的學校唔可以自己收兼收學生, 你可以打去健康院問下你仔仔的情況, 睇下佢有咩建議俾你, 又或者睇下社工可唔可以幫到你, 因為真係要快, 你仔仔兩歲九個月應該同我囝囝參不多, 因為兼收位都要排一年以上, 所以你都要快快的攪, 聽校長話發展遲緩的學生如果在六歲之前攪得掂上到小學冇問題, 不過協康會都有d自費的早期訓練做, 學校未排到做住早期訓練先都好啦!

唔該哂各位, 我之前以為一年update一次, 我係排青衣區, 睇日期應該排到, 但又冇人通知過, 打電話去社工問, 又永遠冇回覆! 打電話去戶學校問下先!

garytai,
唔該晒你, 我都有排HipHong同政府, 兩邊都未有消息, 唉!!
我自己都搵左私加同仔仔做.
係呢,係咪搵社工幫手會快d排到學校架? 可唔可以比d社工資料我呀?唔該晒你!

原文章由 garytai 於 07-8-25 13:55 硐表

i位的學校唔可以自己收兼收學生, 你可以打去健康院問下你仔仔的情況, 睇下佢有咩建議俾你, 又或者睇下社工可唔可以幫到你, 因為真係要快, 你仔仔兩歲九個月應該同我囝囝參不多, 因為兼收位都要排一年以上, 所以你 ...

我有朋友話早期訓練相比下比較好, 我諗緊好唔好將i位轉早期

Any comment?
2005年9月1日出生的Ryan重2.95kg, 係飲全人奶到21個月大的。而家已經有29磅5安士重喇!
9月1日 2.95Kg / 9月 10日 3.12Kg / 9月 15日 3.3Kg / 9月 17日 3.46Kg / 9月 24日 3.75Kg / 10月7日 4.44Kg / 10月20日 4.99Kg /11月18日 6.50Kg / 12月03日 6.62Kg / 1月17日 7.31Kg / 9月12日 9.50Kg / 10月28日 10.00Kg / 1月2日 11.00Kg / 4月20日 12.00Kg

早期訓練好似係一星期半日,家長都要去,其實主要係 train 家長,教佢地係屋企點做練習 ~
:-)

hihi~~你地小朋友幾時開始有訓練呀?家訪係咪間間兼收位都有嘅呢?我間老師仲未同我講...不過我so far都覺得佢對仔仔幾好!

今早收到社工電話話有位比亞仔啦!
1516又唔係第1志願, 有冇媽媽知道路德會長青幼兒園好唔好呀?
第二個Topic d 媽媽返完Playgounp勁彈呀!

番playgroup果啲若果係無特別需要嘅小朋友家長,佢地啲要求可能同我地唔同喎.
原文章由 軒軒媽 於 07-9-7 23:40 硐表
今早收到社工電話話有位比亞仔啦!
1516又唔係第1志願, 有冇媽媽知道路德會長青幼兒園好唔好呀?
第二個Topic d 媽媽返完Playgounp勁彈呀!

小兒上星期在沙田尤德夫人兒童體能智力測驗中心被為有自閉傾向, 當天社工已幫我哋排咗兩條隊 (但現在手上無資料, 只記得社工話一條是排一個星期返5天全日, 另一條是排一個星期返一/兩次的補習班). 想問各位我現在該做什麼, 如何去做? 謝謝.

p.s. 小兒現在普通幼兒園讀n1, 返咗學2星期.
Happy

囝囝已在保良局彩明幼稚園讀了一個星期, 感覺一般, 感覺兼收老師粗心大意, 有次話俾書包我又搵極都搵唔到, 要第二個老師提佢先搵到, 又有一次口頭通知我星期二上言語治療, 佢話會有通告通知, 點知等到星期一都冇通告, 我問佢星期二幾點?佢話通告未俾我咩? 真係俾佢吹脹, 希望佢淨係行政混亂啦, 呢位兼收老師會跟到囝囝到畢業, 現在就知佢行政上比較粗心, 我好希望佢教我囝囝既時候唔好咁大意就得啦:-|

[ 本文章最後由 garytai 於 07-9-11 11:03 編輯 ]

我囝囝都係啱啱開始兼收位(之前讀左一年N1), 第一堂言語治療師做評估唔俾家長在場, 因為家長在場會影響小朋友的表現, 每2星期1次言語治療堂, 到時我就可以出席了, 我呢間唔係次次通知的, 係手冊度一次過出晒一年o既時間表, 如有特殊情況需要調堂先另外通知家長. 我下個星期就去睇上堂啦, 到時個姑娘會見我, 同我講翻囝囝o既情況, 有問題可以問翻佢.
有經驗o既媽咪, 你o地會同姑娘傾D咩呀?你o地會問D咩呀?

至於你話搵唔到書包, 好小事啫, 初初開學係會亂D, 你唔使擔心, 遲D會教你囝囝自己認自己書包o既.

原文章由 garytai 於 07-9-11 11:02 硐表
囝囝已在保良局彩明幼稚園讀了一個星期, 感覺一般, 感覺兼收老師粗心大意, 有次話俾書包我又搵極都搵唔到, 要第二個老師提佢先搵到, 又有一次口頭通知我星期二上言語治療, 佢話會有通告通知, 點知等到星期一都冇通告 ...
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

恭喜您,因本人兒子亦入了兼收位置

原文章由 garytai 於 07-8-9 15:46 硐表
06年9月入紙申請, 今年9月已經可以入讀兼收位的學位, 真係好高興, 希望囝囝用左兼收位後佢真係可以有進步啦!

其實呢一年黎囝囝都進步左好多, 排兼收位同時都有安排早期訓練俾佢(自費), 見佢理解力同埋表達都進步左, ...

我是LUCIA,我的三歲兒子今年九月入了兼收位,現在巳開始評估算
了,真是辛苦,等時間又長,因我的兒子是最後一個入此位,有一位
小朋友不要此位,我才有機會入的,真是好彩

我都知啱啱開學係亂d, 所以我都會觀察住老師的表現

囝囝啱啱做完言語治療評估, 評估佢理解比同齡慢幾個月, 表達只係得二歲頭:cry:  佢都有問我有冇問題問佢, 我就問未來的治療會針對邊方面, 同埋在家我應該怎樣教佢會更好, 其實上左九個月綜合訓練都知道點解train小朋友啦, 其實再俾多少少技巧同時間囝囝我相信佢會好快追到!:

各位媽咪
我仔仔3.5歲, 8月尾才評估要入i位, 點知4/10就話有位, 派左去九龍灣小童群益會, 這學校好不好?今年我仔仔剛讀左新的幼稚園, 現在又轉校, 好似轉得好密, 各位請給我一些意見!

兼收位

[quote]原文章由 雲雲 於 07-10-3 17:30 硐表

有兼收位請一定要入讀, 小兒明年升小一了, 最初入讀K1時, 是完全不懂說話及自理的, 現在就經常多多說話, 時時發表意見, 進步了很多呢。小兒入讀的是保良局的幼稚園, 有關方面會提供言語及職業治療, 又有社交小組的訓練, 對小朋友的幫助很大呢。不過你自己都要學習呀, 了解多一點, 才可以教導他們這群孩子的呀..比心機呀..

多謝提供意見,想知 i 位是否每天小朋友都有老師針對性命訓練,還是每星期, 是否全面性, 還是跟據評估, 家長可否參與?

我囝囝9月份開始讀 I 位, 每次個別言語治療堂我都有出席(上咗兩堂), 唔知係咪因為囝囝同個姑娘未太熟定係咩原因呢, 我硬係覺得比出面自己俾錢做嗰D差D, 首先我囝囝真係唔係坐得好定同埋專註係差D, I 位個別訓練半小時個姑娘都冇辦法令佢坐定定到上完堂, 一味話要走要返課室, 而係協康1小時姑娘都可以貪得到佢乖乖地上完堂, 我唔係怪個治療師, 但咁點算呢? 唉, 好頭痛, 係屋企又係咁, 有時我都係搞佢唔掂.

[ 本文章最後由 kikiboy 於 07-10-5 11:32 編輯 ]
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原文章由 雲雲 於 07-10-4 09:34 硐表
多謝提供意見,想知 i 位是否每天小朋友都有老師針對性命訓練,還是每星期, 是否全面性, 還是跟據評估, 家長可否參與?

Hi, 學校 i 位的老師, 每人 handle 6人 or 8人的小朋友, 每天有 30分鐘 - 40分鐘的訓練 (每一個小朋友), 如 語言, 口機, 體能,社交, 但家長不能參與。  家長可參與的是語言治療師到學校時, 就可以參與 (我仔仔是 一個月 2 次), 體能治療師 和心理治療師 就 3 個月一次, 家長都可以參與。

我仔仔 3 歲 9 個月 study k1,這是的他,是鸚鵡式對答。但現在巳 k3, 語言進步了很多。而且 i 位老師很 helpful, 班主任亦很樂意找其他同學teach 我的仔仔。另外, 學校會舉辦一些活動給 i 位小朋友, 如親子camp (2 days 1 night), 又去感觀室 for i 位, 又去花展, 又去親子旅行, 這樣小朋友接觸多些, 另他們可以社交多d, follow 其他小朋友, 學多d。

希望 information, 有用啦。

Angel

原文章由 雲雲 於 07-10-4 09:34 硐表

hello:

大部份的i位老師都受過特殊訓練,
一般都在小朋友入學首個月進行評估,
之後看看有那些較弱(如:社交/語言表達/小肌肉),
再set個人訓練計劃(即IEP),
部份更會安排近似程度的小朋友上小組活動.

至於你提及的[家長可否參與]?! 則視乎不同學校,
部份會請家長到校, 看看老師與小朋友上課,
學習技巧.  有d會派發家居訓練, 老師教左,
就借比家長與小朋友重溫.

希望會令你對i位更了解,
不如問下學校,每間的做法會有不同的.  

原文章由 Anntang88 於 07-10-3 23:28 硐表
[quote]原文章由 雲雲 於 07-10-3 17:30 硐表

有兼收位請一定要入讀, 小兒明年升小一了, 最初入讀K1時, 是完全不懂說話及自理的, 現在就經常多多說話, 時 ...

My son is taking the integrated programme too.  He
improved a look especially in language.

As you son will study the P1 next year.  What will you
consider in searching for the school. Do the primary has
intergrated programme as well
‹ 上一主題|下一主題