用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 可否講下小一填表遊遊戲心得?
樓主: 亞薛
go

可否講下小一填表遊遊戲心得? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 可否講下小一填表遊遊戲心得?

3b
其實無得查,要自己留意.
所以你成日見有家長問大家該網派位情況,
就係由此知道有關資料.
我自己係由2年前開始留意62網心儀個幾間入表率.
加上問下d前幼稚園家長,佢地當年點填表.
而今年資料係問返現在d同學仔家長.

其實你都可以問下你小朋友幼稚園的校長.
因為有d幼稚園每年會自己做統計.
佢地會有大概資料係手.
再唔係問下今年K3家長,佢地多數好願意話你知點填嫁.

但到係估計.年年唔同,就好似根據以往幾年入表率
我自己估馬基第二都入到,
所以我一直認為我決意跨區,
咁選佢甲二乙一都填佢一定入到(校長都係咁諗)
但結果佢今年轉為大熱,有家長排佢第一都入唔到.
確實係估不到嫁.

醒目開學勳章

candy9996
第一輪自行分配學位係可以跨區
任何家長可替小朋友選港九新界任何一間學校
(記著只可選一間,多選一間會被取消資格嫁).

無論你有無分都可以選佢,
但問題係大部分熱門學校都一定要有20分先有機會抽.
所以有得入表(15分or 20分)都唔係一定入梗,
好似我今年替仔仔(佢有20分)跨區,
都係同好多位20分小朋友一齊抽,
結果有好多20分小朋友都抽唔到!
而15分小朋友根本係無機會抽.即陪跑,
不過家長為左將來叩門,無20分都一定照填-熱門學校
因為唔係叩門時就無左誠意分.

也有家長唔想陪跑,選擇官小或次熱學校.
咁佢地就有機會係15分情況下入到啦
(今年馬基係首輪自選都有~3位小朋友15分入到,
,但荃浸就有小朋友20分都唔入.好在係次輪大抽奬入到)

Two of the child's classmates chose as follows this year:

1. Marymount
2. St. Francis
3. St. Paul

Both of them failed Marymount but one got entry to St. Francis and the other only the 4th choice, St. James.  So it really depends on how lucky you are.

popuimami 寫道:
請問如果在12網, 我只喜歡3間女校 (st. francis, marymount, st. paul) 咁又應該點填呢, 謝謝 ![/quote]

Hi, 010
你解釋得非常清楚,我明白曬啦
Thank you!!!!!!!
Charles Chan

Hi 010,

你真的解釋得很長細, 但我想問如果我咁填,又如何呢:
甲123 & 乙1 - 都係同一間(本區大熱), 即係將誇區當埋自己區填. 有無唔好處?

August07 : 乙部係唔可以填跨區,只可填自己所屬區

010 : 你估我可唔可以咁填,甲1、2都大熱,乙都係填1、2......你估甲2成數有無,

August07,

無錯呀!乙部無得填跨區,只可以填自己區的學校,你咁填,到時查表的職員會比過份表你再填過一次。

August07 寫道:
Hi 010,

你真的解釋得很長細, 但我想問如果我咁填,又如何呢:
甲123 & 乙1 - 都係同一間(本區大熱), 即係將誇區當埋自己區填. 有無唔好處?

我其實係想將跨區(甲部)填埋(本區)個間. 之前1.2頁教只填1,2 個位, 咁填埋第3位有無大分別

簽名被屏蔽

請問乙部那30個志願,say本區共有25間,一般來說,要按心水填滿25間,但有些學校真的寫唔落手,可不可以唔填滿?

woodylam,

如果你唔填晒所有學校,比喻:你由到21間已經沒有再寫,而咁唔好彩,頭20位都派到比你時,當電腦派21間到你時,你並沒有填資料,電腦就會派下一位人士,再番轉頭22間時你都沒有填資料,電腦又會派下一位人士,如此類推,到所有人派晒,淨番既電腦會自動安排比你.

woodylam 寫道:
請問乙部那30個志願,say本區共有25間,一般來說,要按心水填滿25間,但有些學校真的寫唔落手,可不可以唔填滿?

010,

嘩!你好犀利呀!問嘜都知,我都係62網架,我心儀學校係跨區,但只得20分(用心儀學校

醒目開學勳章

August07
你咁填梗好
會有兩次機會入本區心儀個間!

但你只須
甲1填 本區心儀個間
乙1填 本區心儀個間
便可

因為甲1 有位�隨機no. 好-你便入到.
若入唔到即係己經無位,咁甲2 & 3都唔會有位.
填都無用

我咁填
甲1 跨區
甲2 本區心儀個間
乙1 本區心儀個間
只係想表誠意同想係好彩時盡快入到 本區心儀個間
我就可以全力叩門,唔使到時樸幾間.

呢點就係我多次提你地小心頭三志願的原因.
叩一間同叩二�三間,時間精神分別好大嫁.

醒目開學勳章

woodylam
可以唔填晒,但唔填若真係唔好彩就好似朱古力所講.
電腦會比間無人要的學校你.
但其實可能無分別,因為派左你都唔會讀.
我自己真係填左5-6間,因我計到我實入頭3志願,
而就算派其他我都唔會讀

但點填想清楚,因為人人決心不同
祝好運

醒目開學勳章

bbq71

我明白你所講,所以我一早決意跨區.
跨區只得20分-除非係LS/St Mary/YW/油天...
呢d大熱真係多人爭,但都有機會抽嫁,
呢個階段有分在手機會人人平等.
好唔中意62網當然應該要試.

但就要計埋真係唔入要叩返本區門條數.
即係唔好選最熱又叩門難個d囉.
而且甲1 2 3唔選佢,乙1都一定要選佢先好叩門
唔係叩門始終好似無咩誠意.
次熱個d就有無選佢都有機會叩門咯

石鍾山呢幾年都好多人爭,首輪無分都難入.
佢校舍好,設施好,教育理念好好,
但好似派位好似未係好好...,可能因為新校.
但依然好多家長選佢嫁.不過佢唔係基督教我無太留意.
好受家長歡迎有浸聯�馬基�荃基�石中山�荃官
次熱有伍上�下�柴天�天祐...
可能重有我唔記得晒

幼稚園迦南我唔係好識,終於有野我唔識答啦

醒目開學勳章

咁若我心儀的只有跨區小學,咁我係乙部漏空晒佢呀??? 因為派到本區那一間都應該唔會讀的??

AndyRain,

你咁講係岩,但你要知跨區只得10%機會,如果你自己區一間都無填,真係唔好彩,跨唔到區時要叩門,學校一定要求你出示自行分配表格和統一派位表格,因為你一間都無揀過,學校多數都唔收,到時就兩頭唔到岸!除非你報定私學或直資做後備啦!

AndyRain 寫道:
咁若我心儀的只有跨區小學,咁我係乙部漏空晒佢呀??? 因為派到本區那一間都應該唔會讀的??

醒目開學勳章

朱古力

我這個選擇是假設我已有心儀私校在手的安排.  我知道跨區中既機會同中六合彩頭獎一樣咁難.  但係我鐘意的2間學校都是跨區喎(其實都係鐘意一間, 會考慮另一間).   咁乙部又唔可以填唔同區的學校(其實若佢唔彈番黎叫我填過, 求其派一間我都無所謂, 反正派到都有私校既話就唔會讀的), 甲, 乙都填咪好有誠意攞hehe.......如果可以咁填既話.

講真, 其實有好多家長就算佢派第2志願都唔係好想讀但都可以考慮.  所以政府話頭3志願有80幾個%都係side鬼氣.  根本都無mug人鐘意第3志願的.  第2都唔想呀!!!

[quote]
朱古力 寫道:
AndyRain,

你咁講係岩,但你要知跨區只得10%機會,如果你自己區一間都無填,真係唔好彩,跨唔到區時要叩門,學校一定要求你出示自行分配表格和統一派位表格,因為你一間都無揀過,學校多數都唔收,到時就兩頭唔到岸!除非你報定私學或直資做後備啦!

AndyRain,

無錯,如果你唔填乙部,你一定要有私學或直資在手,否則好冒險.

can you tell me if I got 20分 & 同區, chance 有機大? because I can interview 私小 only for back up.
Do I  填表
甲一 華仁
甲二,甲三 唔填
乙一 華仁
乙二, 乙三   (other schools or for  叩門)
is it correct ?
thanks you so much
‹ 上一主題|下一主題