用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小西灣邊間中學好?
樓主: chun203
go

小西灣邊間中學好? [複製鏈接]

Re: 小西灣邊間中學好?

我fd都叫我揀福建,佢話ok喎,仲會越黎越好tim呀~~但佢叫我一定唔可以揀劉永生,佢話好雜喎~~我都好驚我仔到時會派到馬登/伊斯/同埋李福慶~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!我的Blog

醒目開學勳章

以我所知劉永生都好嚴, 不準學生出外午餐, 我表弟在那裡讀f.6, 曾經校長叫晒所有學生出操場, 當時還有CID, 原來校長叫CID看看有没有學生有黑社會成員, 然後全部踢出校.

In terms of discipline, I think 劉永生也不錯
I live nearby. Every morning, there are teachers standing in front of the school to check for students uniform etc.

我有朋友既女女係福建讀,話壓力好大喔。

[quote]
牛奶仔 寫道:
福建有好多制服團隊, 成日都要留

[quote]
chun203 寫道:
我有朋友既女女係福建讀,話壓力好大喔。

[quote]
牛奶仔 寫道:
福建有好多制服團隊, 成日都要留
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

死火,越睇越多疑問!
睇黎大家都覺得福建同漢華校風嚴,兩間都好似揀得過。
但係呢,我本來又想揀埋劉永生,唸住博下,但係大家對佢的評價又好參差,有人話嚴,有人話雜,心大心細!

check下yahoo,d人講呢三間學校的banding,又係死火,參差好大。福建有人話band2,有人話band3,一半半,漢華比較平均,大多數話band2,同我聽番來的差不多,劉永生,就最參差,由band1尾至band3頭都有人講,聽番來的係band1尾喎,點解差咁遠架?家下真係唔知點算好...

我覺得每間學校都一定有曳人架喇,就算你自己去現場睇都未必會知呢,分分鐘你咁岩個日見到d係好學生,你又覺得係好,見到壞,你又覺得佢差,我覺得最好都係問下老師意見~~我以前讀個間中學都一樣唔俾出街食晏,亦差不多每一日有警察企係門口,但我唔覺得間中學嚴,我間中學亦係出晒名既band 5中學~~其實東區都好多學枚揀呀,唔一定要係小西灣架,北角都有架,當然都會係d band2-3既中學當中,有d比較好~~我fd個細佬,band2,佢最後入左聖貞德~~
我自己到時會揀返我仔間直屬中學行先,跟住會係福建~~福建唔係band3,最衰都係band2中~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!我的Blog

如果我住柴灣都會揀小西灣,福建我都放左係前。

係啊,我都住柴灣,我會揀小西灣。柴灣有幾間學校既校風出名唔好,我驚阿仔容易學壞啊。小西灣果幾間整體都好似幾好。

nfl421421 寫道:

band 1尾?佢早兩年扣門都收band3頭喎......

aq1029 寫道:
劉永生,就最參差,由band1尾至band3頭都有人講,聽番來的係band1尾喎,點解差咁遠架?家下真係唔知點算好...

nfl421421 寫道:

我都會把漢華和褔建放係前,因街坊講他們的老師很有愛心。   

就算係皇仁、st. paul......等等都會有壞學生﹐只不過係多定少啫 學唔學壞真係好睇佢識甚麼朋友的

同意呀,幾好的學校也有壞學生,名校都有,可況係普通學校!

唸唸下,又真係唔駛咁執著,整體校風好已經ok,要完全無壞學生真係無乜可能,唸得太多添!

我都同意你看法,都緊要係校風要好,老師盡職,仔仔讀得開心......   
aq1029 寫道:
同意呀,幾好的學校也有壞學生,名校都有,可況係普通學校!

唸唸下,又真係唔駛咁執著,整體校風好已經ok,要完全無壞學生真係無乜可能,唸得太多添!

Sindy 寫道:
band 1尾?佢早兩年扣門都收band3頭喎......

[quote]
aq1029 寫道:
劉永生,就最參差,由band1尾至band3頭都有人講,聽番來的係band1尾喎,點解差咁遠架?家下真係唔知點算好...
[/quote]
劉永生一定唔會係band 3, 上年己經係band 2 頭, 而家就唔知

你唔敢講我敢講 :-x 你敢講時我敢聽 8-)

福建校長好好人,有遠見, 有能力, 一間學校, 最高的領導者好, 自然唔會差!!!!   
‹ 上一主題|下一主題