用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 五年班d男仔系米咁不知所謂呀?
樓主: par3186
go

五年班d男仔系米咁不知所謂呀? [複製鏈接]

Re: 五年班d男仔系米咁不知所謂呀?

MMMi 寫道:
我同c6覺得亞囝瞓覺時最可愛   

Me 2!!

我同c6成日都想呀仔快d訓, 然後偷偷地鍚佢塊臉!!! 欣賞最可愛的一刻!!

PS : 佢而家先系 P.2,  到P.5 時  真不可想像呀   
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

200012 寫道:
par3186  你講好攪笑,此終男仔真係差D

系咖
我成日聽到人地d媽咪講自己d仔女我都覺得好搞野咖
但系自己身在其中呢
真系苦過dd ga

你知嗎
我兩個仔又有新野啦
最近愛上看課外書 [好鬼認真果d wor, 即系安徒生, 中國名人傳果d wor, 十萬個為什麼, 貓貓教你找別字]
本應系一件好事
但系佢地永遠都系錯既時間做有益既野呀
明唔明呀
即系有功課又唔做 [睇課外書]
明天測驗唔溫書  [睇課外書]
有覺唔0訓  [睇課外書]

真系吹漲.....如果佢地系打機睇卡通0y
我0米可以理直氣壯 佢地law
咁....咁你叫我而加可以點0y

唉....個天系米有d程序出錯左
點解要安排一隻都唔夠要開雙
咁厚愛我     
:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

par3186   我都知不可將人地既痛苦建於自已快樂身上,但今次仲好笑     我恨有個女一定要長頭髮,每日諗下扎咩辨返學,得閒讚下你(媽咪你今日好靚)幾開心,奈何生左果無麥頭髮既仔

200012 寫道:
par3186   我都知不可將人地既痛苦建於自已快樂身上,但今次仲好笑     我恨有個女一定要長頭髮,每日諗下扎咩辨返學,得閒讚下你(媽咪你今日好靚)幾開心,奈何生左果無麥頭髮既仔

我都系好恨女咖
所以我响d仔細細個時
屋企無人時
都幫佢地著晒裙仔夾鬚夾狂影相咖
就算大仔果時等左佢成9個月個頭都系得幾條毛
我都幫佢邦條粉紅絲帶著晒裙仔影相咖

無真既都有張相頂下0y馬
:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

我囝p1...但都有你地講d問題...教佢做功課望天望地講廢話 書包入面廢紙多...有時重會有d餅向入面 家課手冊勁殘 d字有心寫就寫得好靚無心寫拎放大鏡都唔知佢寫咩

雖然返學d野好勞氣...但如果唔提返學d野...佢真係好乖好關心我...一見我唔出聲就會問我係咪唔開心...重成日同我講記得要食野...唔好餓親...所以我都好擔心成日鬧佢會影響母子感情架 :-|

par3186   你到好有頭髮比你扮,我個仔細時無頭髮,所以我會買粉紅色比佢著(BB),D人成日話我變態 我家姐仲慘(我們全家上下都恨女)生個仔已夠慘,仲要生個似女仔既仔   

par3186及各位媽咪,

我全職照顧兩個仔十多年, 所以一定明白各位媽媽的辛苦.

但係再提提大家, 我們最重要的仍然是要注意小朋友的身心健康, 小朋友快快樂樂, 健健康康其他成績有得搞, 如果小朋友無信心, 又不開心, 心中有不快又不敢說出來, 好難提升成績.  

所以, 最緊要是維繫感情, 媽媽跟子女有商有量.  子女知道媽媽好愛錫他們, 又體諒他們, 他們就會盡力做好. 因為他們自己都唔想差的. (如果子女的確盡了力, 都好似有些問題, 找社工或專家看一看, 最緊要想辨法解決問題, 唔好自己收埋唔求助. 來這裡叫出來都係好方法.)

都係那一句: 如果可以, 弄些美味小食給他們, 實知媽媽錫晒佢地, 大家的感情就在此增進啦.

祝大家的子女學業進步! (係, 加多句 - 我的朋友醒的)

祝大家的子女學業猛進!

錫仔媽咪

par3186 寫道:
[quote]
錫仔媽咪 寫道:
是真的.

我們要有多些愛心和耐性. 慢慢訓練他們, 大些真係又會懂事些的. 放心啦!

錫仔媽咪

我都想
但系[愛心和耐性]都無晒貨啦
[慢慢訓練] 5年啦..仲唔夠慢,
[大些真係又會懂事些的] 10歲啦...基礎唔好再大d仲死
[ 放心啦!]....我直頭想放埋手tim ar

以上系我真心話
你有心啦
鬼叫我系佢呀媽咩
好在命硬...撑到幾耐就頂住先啦

[/quote]
錫仔媽咪錫自己的BB! 也錫大家的BB!:-P :-P 兩個寶貝已進中學. 喜愛與家長交流哺乳,親子,子女入學部 署及學習方面的心德. 祝大家快樂! :-P :-P

[D人成日話我變態 ] 我果時都系成日比人話
                                    所以我就會等無人先同佢變身law

[我家姐仲慘(我們全家上下都恨女)生個仔已夠慘,仲要生個似女仔既仔 ]

今次到你笑死我啦
    上天都算一次過滿足兩個願望 啦           

200012 寫道:

)0笑死我啦!好有同感
今天啊仔派成绩表,要见家长,啊仔话(妈咪,你吾化妆靓女D)        
愿全天下的人都幸福快乐http://photos.yahoo.com/yan.yan_1688澔b [20/8月出世3.6kg ]  [满月4.72kg]  [两个月5.94kg]    [三个月6.67kg]  [四个月7kg] :-D晞彤[29/12/07出世3.55KG][满月4.59KG][两个月5.55][四个月6.5]

啊仔又是P5那些缺点几乎全中(还有更多,数之不尽),由P1-P5这漫漫长日每日同他斗争,我已经认输    宜家由他自由发挥,不过最后一点安慰的是成绩一直保持全级10名内
愿全天下的人都幸福快乐http://photos.yahoo.com/yan.yan_1688澔b [20/8月出世3.6kg ]  [满月4.72kg]  [两个月5.94kg]    [三个月6.67kg]  [四个月7kg] :-D晞彤[29/12/07出世3.55KG][满月4.59KG][两个月5.55][四个月6.5]

par3186 望住個仔,心就會諗點解你吾係女呀????我要一個女就夠啦!我吾會再追啦,一來無$養多個,二來我再生都是仔啊!(真係阿門羅)話說我有個年近90歲的親友,生了10個仔女,我9個月時佢用手摸,按我個肚,佢話一定係仔,後來我個仔3個月大時佢見我個仔個頭蓋頂有條印(像腦順位未生埋口)佢話根住都係仔,(即同今胎同性)吾知真假啦,至今我個仔都仲有條印(摸到)   

想問下大家你們仔仔6歲前是否很正常,沒料有始一天?

我個仔都係 p.5 ,功課方面就唔駛我擔心 ,因為佢日日返黎都話已經係學校做曬功課 (星期五除外) ,因為學校有功課堂 ,但星期五就係課外活動

但係佢唔肯溫書就係一個好嚴重o既問題 ,只係test之前幾日先溫 ,明明考試個時有o的進步 ,o岩o岩4月個test又退番步 ,而且又係電視迷 ,日日都要睇電視 ,咩都睇一餐 (劇集 ,卡通片)

200012 寫道:
想問下大家你們仔仔6歲前是否很正常,沒料有始一天?

Your question is very strange, it is very normal for kids to behave like that when they grow up as they know what they like and become more independent.  It is very normal if they like reading story books more than text books, which are toooooooooo boring.

200012 寫道:

par3186 望住個仔,心就會諗點解你吾係女呀????我要一個女就夠啦!我吾會再追啦,一來無$養多個,二來我再生都是仔啊!(真係阿門羅)話說我有個年近90歲的親友,生了10個仔女,我9個月時佢用手摸,按我個肚,佢話一定係仔,後來我個仔3個月大時佢見我個仔個頭蓋頂有條印(像腦順位未生埋口)佢話根住都係仔,(即同今胎同性)吾知真假啦,至今我個仔都仲有條印(摸到)   

果條可能系bar code 0黎咖   (講笑咋)
都系寧可信其有啦
我就系唔信黃大仙個解簽佬講:tongue:
我系奶奶命
結果屋企米多支水槍仔law :wink:  

nataliewing

你都好佢日日返黎都話已經係學校做曬功課wor
咁都系勞佢溫書0者

我唔系wor....d功課好似系我咁咖
就好似每日求佢幫我做咁咖
溫書....仲衰0徒晒我d sun 同佢溫呀
我先    火 滾咋

我決定左 "的" 佢去補習社啦
0岩0岩個sat 我仲要佢一齊周圍去搵tim ar
佢幾無奈呀    我就好心涼啦   

老實講,有人幫佢緊,自己仲駛乜咁緊o者!

反正緊左咁多年都冇乜好結果,就不如嘗試豁出去,慢慢放手啦!

但記住放手=/=放棄,只係選擇1d跌佢唔屎既'乙水'畀佢踩,當然首先自己一定要夠忍得

yantsoi 寫道:
啊仔又是P5那些缺点几乎全中(还有更多,数之不尽),由P1-P5这漫漫长日每日同他斗争,我已经认输    宜家由他自由发挥,不过最后一点安慰的是成绩一直保持全级10名内

如果我個仔成绩一直保持全级10名内
咁我講既全部都會變成佢優點啦
應該响度晒下...表揚佢tim
一定邀請佢親自"贊寫"
"又曳又好成績必殺技" 供諸大家啦

丸媽媽

你系米都贊成我"的"佢去補習社呀
其實我真系十五十六左好耐咖
因為系佢成日叫我比d時間佢咋
不過呈分試在即
就系唔等得佢啦
而且我比佢傷晒我d感情同耐性
系時候要隔離大家休下戰療下傷先
     希望真系幫到佢啦
‹ 上一主題|下一主題