用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 英中用普通話教中文
樓主: pl125828
go

英中用普通話教中文 [複製鏈接]

Re: 英中用普通話教中文

pl125828 寫道:
又話鼓勵用普通話,但是全港百多間英中真的得幾間用普通話教中文? 仲有冇呀?     

作為家長當然希望小朋友能學好普通話,但是現時的小學所能學到的都是很皮毛,另外老師的資源有限,所以都唔係太多間中學能用普通話教中文科,唯有家長自己想辨法啦.
其實升中後用普通話教中文科,真係有好有唔好的,以我個仔及姪仔為例,佢

同意。小學所學到的普通話真是很皮毛,一星期2堂小學的普通話課,還要三十多四十人一起上,連英語天天有課上,小學生也未必能說流利的英語,更可況普通話!所以又怎可能應付中學的全普通話授課呢?如孩子沒有小學時在外參加普通話班,到中學選全普通話授課的學校,只會容易為孩子帶來挫敗感。可是普通話的重要性是不能否定的,連外國人為了工作也要學普通話,到了中學才學習普通話是比較遲了,唯有多說多聽。但中學的課程比小學的深和多,時間分配不來,要學好普通話真是談何容易的事情。

其實好多直資小學,由小一已開始用普通話教中文,
我囡囡中文課文用普通話教,默書及課外讀默講普通話,耹聽,拼音,發音等都係.
因為資源關係,直資學校可以自己決定請老師,
不過質數就睇學校要求高唔高啦!!
amy625 寫道:
[quote]
pl125828 寫道:
又話鼓勵用普通話,但是全港百多間英中真的得幾間用普通話教中文? 仲有冇呀?     

作為家長當然希望小朋友能學好普通話,但是現時的小學所能學到的都是很皮毛,另外老師的資源有限,所以都唔係太多間中學能用普通話教中文科,唯有家長自己想辨法啦.
其實升中後用普通話教中文科,真係有好有唔好的,以我個仔及姪仔為例,佢

深水埗祟真小學係用普通話教中文,我相信基督教祟真中學,應該都係啦!!!

據我所知不是。

sfcc f.1會有一班用普通話教
詳情唔清楚

作為家長,我很贊成用普通話教中文,最理想是由幼稚園開始,我在替兒子找中學時,這一點成為考慮的誘因,他在普通話的運用問題不大,因他在小四時己有補習普通話,而他的同學祗是最初適應時有因難,現在大多已對普通話教中文沒有抗拒,無疑普通話的水平比一般沒有用普通話教學的學校高.
學習普通話已成國際氣候,已經移民朋友的子女,在課餘普通話是必修料,聽他們說近年來'老番'學習普通話越來越多.

I want to know which school use 普通話教中文 too, can somebody help?

Charlotte_mom 寫道:
hkuga college, 小一已經全普通話, 中學當然都係

Hi,

請問 hkuga college 全名是甚麼學校 ?

Cheers

:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

德望?

醒目開學勳章 王國長老

港大同學會中學
norakyng 寫道:
[quote]
Charlotte_mom 寫道:
hkuga college, 小一已經全普通話, 中學當然都係

Hi,

請問 hkuga college 全名是甚麼學校 ?

Cheers

[/quote]
‹ 上一主題|下一主題