用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 我的兒子不是資優,但他這些能力有無用呢? ...
樓主: Gisele
go

我的兒子不是資優,但他這些能力有無用呢? [複製鏈接]

Re: 我的兒子不是資優,但他這些能力有無用呢?

Gisele,

如果能夠這樣有條理地唱出來. 我又覺得他非常聰明!
除了音樂叻之外, 還有沒有其他地方特別叻? 如沒有, 即是他的音樂天份特別高, 應好好培育!!!

蘿記

please check pm

Hi HIN2003

I don't think he is good at anything except he seems to sing quite well.

Gisele,

我的囝囝和你的囝囝差不多. 不喜歡說話時, 可以一聲不發, 非常情緒化. 幼稚園interview時, 整個過程不回答老師, 老師問我, 他是否懂得說話, 最後老師說可以走, 他第一句說話就是 bye bye.之後才補答老師的問題, 真是令人擔心, 好在這間活動教學的幼稚園 (waiting list) 也收了他. 現在k1 非常享受學校生活,並取得成績優異獎狀.情緒問題也少出現, 我非常認同活動教學對某些小朋友是有很大的作用.

HIN2003,

所以我都擇了間play school比我阿B,我都唔知佢返學學DЙ,字都唔識幾隻,但見佢返得開心我就放心啦。

G

Gisele,

聰明的小朋友, 是不須要強迫學習, 只要有適當的引導便足夠!

HIN2003,

謝謝你的美言,我相信他和現時大部份的小朋友一樣,有點小聰明,有D計。先幾曰帶佢去試小朋友choir,教的是一首他識得又鐘意的歌,點知成個鐘佢都沒唱過,只係係度走來走去,所以我都由得佢自由發展啦!!

I have just pm you

Gisele 寫道:

蘿記

please check pm

哈哈.........好好笑 父母望子成龍之心真係無敵
我個仔冇上pre-nursery,二歲半未夠識哂A to Z,並且識改中英文歌詞。三歲普通個位加

原文章由 HIN2003 於 07-3-7 15:48 發表
Gisele,

如果能夠這樣有條理地唱出來. 我又覺得他非常聰明!
除了音樂叻之外, 還有沒有其他地方特別叻? 如沒有, 即是他的音樂天份特別高, 應好好培育!!!   

唔識就唔好亂講,等人有個false hope

原文章由 蘿記 於 07-6-28 09:07 發表

I have just pm you

got it.  thanks.

原文章由 jeremyphlam 於 07-7-4 16:25 發表
哈哈.........好好笑 父母望子成龍之心真係無敵
我個仔冇上pre-nursery,二歲半未夠識哂A to Z,並且識改中英文歌詞。三歲普通個位加

你知就好啦,重笑。重尼頭笑完人,自己又黎演

原文章由 Gisele 於 07-7-5 16:20 發表

你知就好啦,重笑。重尼頭笑完人,自己又黎演

寫你就信,一睇就知假啦

唔知話你天真定...........

原文章由 jeremyphlam 於 07-7-4 16:29 發表

唔識就唔好亂講,等人有個false hope

是否每一個父母對自己的子女或多或少都有些期望?
這是否是一個false hope 不是你或我 (一般人)可定論. 我相信期望是不能用false or true來界定. 無事是絕對的.
我只不過提議如小朋友對音樂有天份的話, 多加培育. 這算是亂講嗎?

我囡不緊會改歌詞, 有時仲會自己編排舞蹈,自唱自跳
‹ 上一主題|下一主題