用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人去咗民生interview呀?分享下丫! ...
樓主: lui_ho
go

有冇人去咗民生interview呀?分享下丫! [複製鏈接]

Re: 有冇人去咗民生interview呀?分享下丫!

今年puzzle呀,上年萬花筒,幾大添

[quote]
pakyu0429 寫道:
[quote]
lovelybella 寫道:
ctcheung2k,你可能撞

totally agree!!

由 97015018 於 2006-11-25 18:50:35
今早與仔仔見完民生,感覺…..不是太好!

先到操場等候,剛剛又落雨,學校都沒有特別安排,由讓大大小小’照頭淋’,有些家長唯有開遮,但只得一位家長陪同,開得遮來又要照顧小朋友。

我見的班房是302,即小朋友要「爬」上3樓,眼見很多少朋友已投降,由媽媽抱,我沒有抱仔仔,所以行包尾,龍尾都不知去了那裡!

上到3樓,行一條長長的走廊,因為是小學的班房,所以感覺很嚴謹,不像幼稚園班房有顏色、有公仔,加上見到著制服的童軍哥哥姐姐,見到有些細女已喊了出來。入到班房,亞仔又要爬,因為是小學的檯椅,要爬上張椅上,家長小朋友在房內呆等,搵件玩具招呼都無。

入到面試房,與大家一樣母子分離,仔仔爬上椅後,雖然檯上有很多玩具,但因檯很高,我估亞仔都係’睇得摸唔到’!其實要一個小朋友去到陌生地方,面對陌生的老師,環境重唔係可愛,能夠與媽媽分開無投訴都已經很好,我都不期望他是否答對老師的問題!

Int完出門口聽到一位家長形容,我覺都幾得意:如果小朋友唔怕睇醫生,就會見得好,因為制服童軍姐姐就是護士,老師就是醫生,媽媽一邊答問題,醫生一邊寫字,話咁快就見完出來!所以睇醫生唔喊就得啦!

整個過程,我個人認為完全不是以小朋友為中心,沒有一樣是配合小朋友的需要。這次面試無大空地熱身、無玩具、環境無色彩、牆上無可愛公仔、無熱情的老師招待…….,雖然是見幼稚園,但整個過程都見不到一間課室,成間幼稚園在那裡我都不知,是一次叫人難忘的經歷。

唯我很欣賞的,是他們能給予機會童軍哥哥姐姐做義工,面試後’較落本’送小朋友一盒玩具禮物。

這是我的感受,可能其他媽媽感覺沒有我這樣差,會好d!

me too! I've prepared for the interview and it seems that I have to pass the interview for my son for a place in Munsang
我覺得好似我去考試咁

由 Ah-Faye 於 2006-11-25 19:56:51所以我估民生都未必係in小朋友,主要係睇家長表現
多d...因為面試時分開問,d小朋友點答真係無人知,
佢都要睇埋家長o既表現...所以今日我覺得好似我
去考試咁...

[quote]
Ah-Faye,我又相反喎,同我傾

我覺得民生安排得唔好......等上課室又落雨......係課室等候45mins - 50mins d小朋友又無耐性interview 1mins 走得
.我覺得民生主要係睇家長表現多d......

pakyu0429

it's already finish
take it easy la
you've tried your best for your child!
who knows what's their standards for enrollment!

the most important thing is the school is fit for your child and your child could studying happily, right?

Re: 有冇人去?民生interview呀?分享下丫!

97015018:

I totally agree with you.我女昨日睇完醫生,今日表現『呆』再加上問school咩都無得玩,仲要係9:00 a.m. 0個倫我排最last,所有人走晒得我同個女係課室,我都覺得悶,個女食?藥好sleepy。我0地足足等?1 hour,人都顛。
雖然抱見識下心態。But so bore.
份禮物我個女好鍾意

del

My daughter's interivew was at 10:00.  We arrived at 9:40 and left at 10:25.    The questions to my wife were : 1. What is the most important thing for a child's development. 2. What do you think for a good kindergarten.  3. What do you know about Munsang?  

Del.

今日老師問我小朋友邊個湊?
問我有冇返工?
平時帶小朋友去邊度玩?
對小朋友有什麼祈望?

講名係面試無玩具唔出奇!你估在遊藝會咩!
學吓這位家長啦!做多啲事前工夫。
自己小朋友鐘意玩什麼就帶什麼。無人講個唔可以帶玩具
唔好將責任推去別人到。
唔知點解你地出街吃飯怕小朋友坐不定
就會帶啲玩具俾佢玩或者即刻買。

同你的問題一樣
只係最後的一題不同
你覺得點樣才是一間好的幼稚園?

Namson 寫道:
今日老師問我小朋友邊個湊?
問我有冇返工?
平時帶小朋友去邊度玩?
對小朋友有什麼祈望?

[quote]

Any body knows the total nos of applicants?  My applicant nos. is 320.  

just checked mine, looks like a tick and a "K" on the upper right corner. No idea what that means though.  

nicole&Wai 寫道:
hopethebest,

I found a "remark" write down on the admission slip on the right corner side. I have a remark of "VH" .

I am "VH".
該用戶已被刪除

係wor...諗諗吓我都覺得果個miss都好似唔多想我答咁耐咁...
又好似突然完咁ge    不過我都係答得唔係幾好 :cry: [quote]
pakyu0429 寫道:
[quote]
‹ 上一主題|下一主題