用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位家長,你地對學券制有咩意見,一齊傾下! ...
樓主: strawberry^
go

各位家長,你地對學券制有咩意見,一齊傾下! [複製鏈接]

Re: 各位家長,你地對學券制有咩意見,一齊傾下!

唉............... 好煩!

老公問我轉唔轉校, 我都唔知點答. (我自己都唔知轉唔轉好)

好慘, 我囡囡讀果間超過$24000, 攞唔到學卷, 校長正諗緊點樣可以幫家長攞到學卷但又可以保持英文水準...

woodsoil,

your school is so good "校長正諗緊點樣可以幫家長攞到學卷但又可以保持英文水準...".  

you are so funny, open a new a/c to be blamed by others..

you really don't understand what the actual meaning for 學券制.

by the way, do you know even some non-profit kindergartens, they will ask the reception to enter the classroom for presenting the nbrs of the teachers ? is really because that they do not have budget to hire more teachers.

由 Baby_Thomas 於 2006-11-14 21:14:17由 Baby_Thomas 於 2006-11-14 21:14:17

學卷資助牟利幼稚園後,就是政府幫牟利幼稚園賺錢!

在很多的牟利幼稚園裡,校董校監校長們個個身光頸靚珠光寶氣住大屋坐靚車買遊艇
老師們郤每月只得三、四千(半日)七、八千(全日)人工朝八晚十二
最後,家長們由學卷資助後而每月交到學校的學費,是誰人得益呢?

如果牟利幼稚園能向教統局交出他們每年的收入與支出財政記錄表,給予他們資助是很合理。
但有幾多學校肯這樣做呢?

曾聽說有些牟利幼稚園為了有足夠數量的合格幼師,會請一些已受訓的老師,當申報了他們的資履往教統局後便解僱他們。然後再用很低的人工請一些未合資格的老師,卻保留著之前那些合格幼師的名字與資履。一旦被比人問起,學校會穩瞞事實,用假的資履替新的老師說項。

納稅人的錢,真的應該讓人輕易的賺取去嗎?

"校長正諗緊點樣可以幫家長攞到學卷但又可以保持英文水準...".
是否校長同家長講?
我都唔知點問學校.

"校董校監校長們個個身光頸靚珠光寶氣住大屋坐靚車買遊艇", 唔通有錢人就唔可以做好人? 只要佢地真係用心教學, 盡心盡力教好每個小朋友, 放學後"身光頸靚珠光寶氣住大屋坐靚車買遊艇"係人地私人的事. 唔通佢地教完你個囝囝,囡囡返屋企住木屋挨麵包你會好開心?
而家好多大型會考補習社都賺好多錢, 但人地攪盡腦汁令d學生有興趣讀書. 學生肯讀書, 考得好成績, 家長唔洗勞氣, 所以人地賺多d都係應該的.

搵倒一段新聞係關於學費減免的,

(綜合報道)(11月10日星島日報報道)教統局昨公布幼稚園學券制詳情,就讀全年學費低於二萬四千元的非牟利幼稚園學生,下學年起可獲一萬元學費資助,有關金額將逐年遞增約一成,至五年後的一萬六千元﹔私立幼稚園學生的學費減免,下學年將被取消。當局亦同時提高幼師及校長的入職要求,須分別持有證書及大學學位。....

現有的學費減免、租金發還等資助計畫,將有五年過渡期﹔當局於一一學年檢討學券制時,同時會研究取消上述計畫。現時就讀私立幼稚園的學生,仍可繼續獲發學費減免﹔但下學年入讀私校的新生,則不會獲發學費資助。幼稚園協會主席唐少勳反對取消私校學生的學費減免,「教統局等如伸出無形之手,逼學生入非牟利幼稚園,私立幼稚園將會更慘。」

即係話讀私立幼稚園就唔會再有學費減免.

stliu
THANK ,我剛打電話給學校(私立)
,佢地話李局長話會有學費減免(一定有),但可能申請會有調整,唔知點調整法,但話一定有

現在話有兩年的過渡期, 是否兩年後一定要非牟利幼稚園才有學券制 ?
李局長是否想所有牟利幼稚園關門 ?? 他成日話牟利幼稚園有8成係唔合格, 咁點解教統局又發牌比他們做? 他咁唔鐘意牟利幼稚園, 咁又不停止發牌呀 ?
真唔明白   

如果以較有名的私立學校(kln city),係吾係大多數都會過24000?其實有冇機會提高上限呢

叻媽咪 寫道:
如果以較有名的私立學校(kln city),係吾係大多數都會過24000?其實有冇機會提高上限呢

李局長啋你地都傻啦,佢 更本知道d私立學校大多數都過24000一年,只有dd唔過,(about一成)佢更本係到玩野,so佢一定唔會提高上限 :tongue:  

小麵麵:
唔使客氣,希望繼續有學費減免啦,因為我覺得呢個制度反而公平,因為要審批,唔好似而家咁,只係非牟利先至有學券.其實學券制出發點係好,但係當局就一知半解咁推出唻,又唔考慮好... 搞到怨聲載道!

露比媽媽:
其實佢講的三年過渡係咁0既.
06年入學K1的 (私立獨立幼稚園),
07-08係K2; 08-09升K3--有學券
07-08年K1的,就一路到K3畢業為止都享有學券.
而08年入學就$1蚊都冇.即係話,08K1的同學仔,佢的師兄師姐就享有學券,而佢(或家長)就只能嘆句生不逢時!
因為我個仔就係呢個case 勒!

另外,我今朝聽收音機,陶傑話根本學券制就係曾蔭權自己度出來的,李國章事前係不知情,而佢本身係對呢樣野有保留;所以佢開初好強硬咁話唔會資助"牟利"幼稚園... 到後來反響實在太大,先至有而家牟利幼稚園都有個緩衝期.我咁講唔係為李國章講好說話,只係覺得政府好搞野,教育政策的推出,居然教統局局長都唔知情?真係奇怪兼可悲...

stliu:
咁其實李局長都好慘,比人係網上狂駡,咁我地係未應該狂插番曾生先呢   

"學券制就係曾蔭權自己度出來的" = 買票for the coming 特首選舉

"李國章事前係不知情,而佢本身係對呢樣野有保留;所以佢開初好強硬咁話唔會資助"牟利"幼稚園... 到後來反響實在太大,先至有而家牟利幼稚園都有個緩衝期" = 倒老細米

講真,真係會有幾多私立會有學卷,政府比佢地,但未又係冇得攞,唔準過$24000,講笑咩

係九龍塘既幼稚園大部份都會超過一年24000蚊架啦, 教統局咁講咪即係等如無得比學卷一樣.

點解唔可以一視同仁, 全港讀幼稚園學生家長都有學卷.

政府最like玩家長啦,你地諗下係未,有話通識科,母語教學,學卷制.....遲d唔知會重有冇d surprised   

我有個夢,就係三年免費幼稚園資助.既然而家人人都知道學前教育/基礎教育係咁重要,可能比我地所知道的更重要,點解政府唔真真正正做一項"德政"呢?
當然,我呢個係個夢. D坐住個腦的"高官"又點會咁做呢?唉!退一步希望,既然有學券又為何諸多限制呢???     
‹ 上一主題|下一主題