用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道書院
樓主: ktlauwin
go

播道書院 [複製鏈接]

Re: 播道書院

冇你咁多time,你信就信,不信你們遲早知,有幾個家長講尤其是這?校長,完全沒有禮貌,不知所為    好自為知

醒目開學勳章

我認為EC最唔好係:
--唔收我個女
     哈哈(just for fun)

我唸無人會信你所講的說話, 尤其你講校長.

以我個人的體驗,校長是一個很有禮貌和體量家長的人...你咁激,應該是ec唔收你小朋友先因愛成恨....
ktlauwin 寫道:
冇你咁多time,你信就信,不信你們遲早知,有幾個家長講尤其是這?校長,完全沒有禮貌,不知所為    好自為知
該用戶已被刪除

ktlauwin,

,連校長這麼好人同有教育熱誠你都 ,我相信你跟播道書院一定有血海深仇.可否告知,又不用去作故事.

係唔係佢唔收你小朋友 或者做不到他們的生意   做錯事Laid Off咗又或者本來你是侯任校長侯選人,但比佢做咗 如果係又幾

算罷了,拉拉水Flush Water,早些睡
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

hi ktlauwin,
        mr lo 完全沒有禮貌????????? 就憑你呢一句己經不用再信你和discuss with you la.......bye bye
Tigermom

ktlauwin,

你究竟知唔知邊個係盧校長?話人需有理呀!

ktlauwin

多謝你對播道書院的批評, 我好相信"樹大招風", 我們播道書院的家長及學生會好自為知喇, 謝謝你提醒

我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

Ktlauwin

我地EC家長會好自為知, 唔需要唔系EC家長批評d唔系事實的事情.    

王國長老

何必挑釁?

播道拒收小女,但我唔覺校長冇禮貌, 佢唔識我地,都好親切同我地揮手再見.

咁激為 mud 啫     ! 唔收您之o麻, 就鬧成咁 !  
咁您未有牌鬧    ! 保重身體, 放鬆 d 啦  !  

考小學只是您和小朋友人生的某部份, 仲有中學, 大學,
咁點算 ? 您咁緊張, 對小朋友都有影響.  :evil:  :evil:

我地返o左學之後, 都會好留意校長的禮貌, 多謝提點 !

點解要描黑學校, 每一間學校都有好與壞,尤其是一間新學校,一定有問題存在啦. 你咁樣評激人會另到好多播道家長唔開心.
Ryan媽咪

盧校長喎?????

冇禮貌????

究竟你知唔知mud嘢係禮貌????
Ian  媽媽

Even no time, could you tell more. 禮貌 is very subjectivism. Did you ruffle Mr. Lo and he is feeling irritated when you are requesting to accept your child. You really love EC in previous topic, but now, you really hate the school. How come??!!  

各位EC家長:

你哋唔好咁易比人激親啦!近期係放榜期,D以為自己個仔女好叻但又考唔到嘅家長就會係咁發顛,猛咁唱衰學校來出氣,你哋成日問ktlauwin究竟有什麼問題,要他回應,唉!他又無讀過而且以後都無機會讀,佢又點識答你哋呢?

傳統名校唔收自己個仔女仲有籍口話多人爭,連自以為好有把握嘅新校都考唔到,真係好難接受自己子女咁差的,所以各位應體諒吓佢!
waiting list都無,走去求校長,但係都唔收,梗係覺得人無禮貌,呢D厚著面皮去求人,但最後可能連校長都見唔到,這種心情我們又點會明呢?

其實做得直資學校又點會差,各位不用理這些人,由得他讀埋D九流政府學校。

我相信大家都是全心為了子女前途,才會爭論得那麼激烈,
不過我本人有一些親身經歷, 使我不得不討厭播道.

事情發生於本人小孩面試當天,
記得當天情況混亂不在話下,排隊都換了好幾次位置才找到適當的報到位置, 但當值的職員好像毫不關心, 很多人都亂成一團.
面試的老師更不知所謂, 問問題時東張西望,極不尊重面試中的家長,
當問到第四個問題時更直接打斷我的回話, 眼神凝視著我們的後方, 我想是說錯了什麼吧, 後來發現從我後方來了一個送飲品及三文治的職員,這位老師亦急不及待的向前取用食品;
那時我感到極之憤怒, 為什麼播道會有這種沒水準的老師,
難道我們小朋友的前途不及他手中三文治? 他簡直侮辱了我們及小朋友對播道的期望.
最後我們的小朋友順理成章的沒考上這所學校,

不過我想我只是不幸的小數,況且我想我們亦太聽盧校長的話,說面試小朋友不用準備,不過我怎也想不到小朋友面試時會有國語及英文發問,雖然本人小孩已用國語努力的說了她的名字,不過我家沒錢請菲佣每天跟她說英文,所以英問的問題,一個未經訓練的5歲小朋友是不太可能有反應回答問題的.
這種名校形式的面試過程亦不是我們這種一般家庭能應付的,

雖然我亦曾電郵盧校長投訴,不過我們尊貴的盧校長是不會回覆的,但我從沒想過親自'扣門', 亦不曾再幻想要爭取什麼, 經歷了這些誰會把小朋友的幸福交付給這種教育商業機構?

connieaunt ,

Please read your 1st Law.  It is because you alreay against the 1st law "criticism".
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

Dear All,

Just want to share. my daughter also got rejected twice, she is even not on the waiting list. I and my wife are very upset about this as well. My wife is a professor at  HKU and I also got a decent job. Ourdaughter can communicate with our helper in English with no problem.
    She told me she understood and answered most questions in the interview, she even told me the English interviewer recognized her at the second time and they had a nice chat. I thought we did quite ok in our part during the interview and our daughter is still rejected. I think it is not a problem of sincerity, since we asked the principal of her kindergarten to write the reference letter and it is well known that her school will  only write one letter for every student. So we will not try this school any further since we thought the school may think our daughter is not suitable for her.
    We still think EC is a very good school and we also believe God will lead our daughter to the most suitable school for her.
‹ 上一主題|下一主題