用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到hkbu
樓主: Radiomama
go

收到hkbu [複製鏈接]

Re: 收到hkbu

[size=small]interview我地o既係個女博士, 你地呢?   

我果個係助理講師, 不過好後生女架咋!

花貓 寫道:
[size=small]interview我地o既係個女博士, 你地呢?   

Maggie3493,

我o係另一個topic睇到關於英文堂o既問題,好似話仲未請到老師,唔知而家咩情況呢

過額就抽籤...咁一定過啦!成700人in喎
Maggie3493 寫道:
唔驚,最緊要大家是否"岩"key.
當年我兩個一句說話都無,笑也欠奉,但我們和學校的信念一樣,我仔仔都入左.其實之前無考慮讀的,但in完覺得很適合才決定讀.到現在仍未後悔.
聽講只要覺得大家理念相同就收,過額就抽簽.

請到啦!
700人in,未必個個接受她的理念.
不接受的早早不收,好過入學後大家痛苦.
就算收也未必個個讀.
當年我有3間收,交晒留位費,都放棄了2間.
如果真的很喜歡,不要擔心,收的機會很大,不過可能是第1/2/3階段
[

Hi all,

I was interviewed by the 好後生既助理講師, she just asked me two questions and then finished up the interview.  The interview just last about 3 or 4 mins.  And she doesn't ask whether I have question to ask or introduce the kinder  to me.  So, I think the chance to be accepted is very low.   

Maggie3493,

Thanks!!!

另外,之前已聽到好多人話覺得佢唔似一間幼稚園,有人仲話似一間新開o既醫院添!果日in完,我地落番地下登記處時,就走去問左其中一位職員/老師,問佢點解冇乜一般幼稚園o既佈置.....其實我老公心目中都估計左個原因,可惜佢o既答覆....答左等於冇答...."都有架!o係d課室裏面!主要係貼d小朋友o既功課。"

最初我也不喜歡她在3,4樓,感覺似office.
但in完的感覺很好(之前後悔報名,想唔in,但hb說當帶bb去玩,橫掂又不考bb).
我不知怎樣才算像幼稚園,但老師說得也對,課室內充滿小朋友的"傑作",連我兩個仔仔亂畫的圖畫也有貼上,我覺得ok呀!
最緊要仔仔返得開心.
[

之前參觀過其他幼稚園,對比浸幼真係好唔同,每個角落都佈置到好吸引,不單單是貼上學生的作品......
我老公都係教書,其實佢估計係學校將d資源用o係其他地方,例如設計課程....等方面,所以我地嘗試問下,希望係我地預期o既答案

其實課室內的佈置都很吸引, 有家庭閣, 圖書閣, 玩具閣, 教具閣, 還有用地氈的小舞台.....小朋友已經很開心. 我女兒星期六日都掛住要返學.  
老師的確很忙, 因為活動教學要花上更多的時間及心思, 而且每兩星期要出一份學習點滴給家長了解小朋友的學習情況.
我覺得學校的佈置都係表面的東西,  所以不用太擔心呢!

fat 寫道:
之前參觀過其他幼稚園,對比浸幼真係好唔同,每個角落都佈置到好吸引,不單單是貼上學生的作品......
我老公都係教書,其實佢估計係學校將d資源用o係其他地方,例如設計課程....等方面,所以我地嘗試問下,希望係我地預期o既答案

fat ,

我都有同感呀! 同埋我都係未接受到佢地唔洗著校服返學囉! 所以如果佢收嘅話, 我都未知讀唔讀!

其實我都覺得呢d門面野真係唔重要.....
不過只係想從學校方面得到一d比較專業&明確d o既理由.....
beetle 寫道:
其實課室內的佈置都很吸引, 有家庭閣, 圖書閣, 玩具閣, 教具閣, 還有用地氈的小舞台.....小朋友已經很開心. 我女兒星期六日都掛住要返學.  
老師的確很忙, 因為活動教學要花上更多的時間及心思, 而且每兩星期要出一份學習點滴給家長了解小朋友的學習情況.
我覺得學校的佈置都係表面的東西,  所以不用太擔心呢!

wingtsang,

in 晒至慢慢諗啦

fat,
我想是老師不明如何才是"似幼稚園"
我也in過另外3間kg,其實幾間也差不多.但這幾間都不是最出名的,班數也不太多.可能一些較大的或班數多的會不同.
其實我覺得interview,除了是學校in學生+家長,也是家長in學校.間間學校也有她的強/弱處,去到看看大家是否"岩"feel.好像見工,不一定是顧主揀職員,職員也可以揀僱主
[

[size=small]今日知道沙田聖心收左, 我老公鍾意聖心, 我鍾意浸幼, 結果(雖則未知浸幼收唔收....)老公就好唔鍾意呢間學校, 未in已經覺得學校唔似學校, 又要小朋友搭lift, 又唔in小朋友, 好似去見工咁, 又無outdoor活動(空地/球場), 困住係間冷氣房.......究竟浸幼有無outdoor空間?我miss左openday, 所以唔清楚 :

緊係有啦, 就係三樓入門口轉右出去就係喇.  至於空地同球場我諗好多幼稚園都唔會有.  

小朋友一定有足夠活動空間, 唔駛怕.  小朋友唔會自己搭lift, 番學放學時學校校工都會係lift口, 同小朋友一起搭lift, 係好安全.  

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

花貓,
浸幼和聖心最大分別不是硬件,而是軟件.不是校舍空間環境,而是課程取向不同.我想,你先生是喜歡較傳統的學校,除非你可以改變他的信念,否則,即使入了浸幼,他也會有很多不滿的.
可能你們要傾傾大家對幼兒教育的信念,大家有共識,備免一後在教育上有爭拗.
[

Maggie3493,

我之前去過鑽石出靈糧參觀,唔知妳有冇去過呢?聽講佢同另外某些幼稚園都是找專人去設計、佈置校舍 的確好吸引!我地的想法係既然有研究話,連老師的服裝顏色對小朋友都會有唔同影響,咁其實學校係咪應該想一想這個問題呢

我同老公都miss左開放日,又聽朋友講話冇outdoor playground,點知去interview時,見到3樓有個好正既playground,我老公不知幾開心,另外又好鐘意樓下有一大片草地
花貓 寫道:
[size=small]今日知道沙田聖心收左, 我老公鍾意聖心, 我鍾意浸幼, 結果(雖則未知浸幼收唔收....)老公就好唔鍾意呢間學校, 未in已經覺得學校唔似學校, 又要小朋友搭lift, 又唔in小朋友, 好似去見工咁, 又無outdoor活動(空地/球場), 困住係間冷氣房.......究竟浸幼有無outdoor空間?我miss左openday, 所以唔清楚 :

fat,

我都係咁諗, 收左先再諗囉! 唔收都唔洗諗lu! 另外, 我又係去完靈糧, 好鍾意佢地校舍呀! 我覺得佢地好有心機, 真係從小朋友角度去設計間學校! 反之, 浸幼就   

三樓open area 有滑梯, 大型畫板 及單車, whole area 是軟地, 十分安全!因浸幼比較少班, 小朋友活動空間相對更大.
‹ 上一主題|下一主題