用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 林護 vs 荃官
樓主: somimi
go

林護 vs 荃官 [複製鏈接]

Re: 林護 vs 荃官

你們好,我是新加入的.請指教!
小兒今年小6,正考慮林護.但聽聞學校只著重學生成績.個個學生都埋頭苦幹,競爭很大.我擔心他只讀書而乏略人際關係.我想他可以身心發展.(因小兒內向,不喜歡交談,不喜歡出街,只鍾意玩遊戲機和足球.籃球)
雖然在學校成績OK!全級5名內,奧數奪金獎,但運動無獎項,音樂(琴將考5級)但是被迫-不喜歡學.
請給意見, 謝謝。
★♂Helllo♀☆ :-D

請多d bk 友發表下 !!

raulsing

以你阿仔成績, 林護收佢既機會非常高, 除非面試表現唔好, 林護事實係著重成績, 不過人際關係方面大大下都會有改變, 都唔擔心得咁多, 如果係咁, 你應該報林護.

林護非常重視英文,如英文基礎好就沒有問題,不過功課很多,比較吃力。分英文和數學精英班,不是人人可以應付的。

我朋友個仔上年考林護, 他成績全級3名內, 無運動獎, 但常參加繪畫比賽, 性格同樣內向, 面試用英文, 有分組討論, 題目是從三個名人布殊,孫中山,華盛頓 (唔係好記得)中, 選一人做project的話, 你會選邊個, why?
他選孫中山, 最後都入到林護.

每次面試題目都會唔同, 學校只係看學生既反應, 理解等.....
首選一定要全級10名以內, 以成績來看既話, 其他獎項叻都有幫助.

rclamlam,

請問知5知過往面試題目呢 ? thx.

聽講座時, 林護校長話好著重 ”教統局成績次第" 加校內成績頭五名以來, 即係話佢會選band 1 人數多既小學既頭五名先有最大机會.
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

多謝你們的意見,但小兒面試就慘!他不會表現自己,只是問一一句答一句那種.除林護,請問還有什麼選擇呢?
其實我都心儀英華男校, 有沒有什麼意見.
請交流一下.
謝謝!

同樣係band 1 生, 林護同英華, 應該英華机會大的
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

但英華今年開始一條龍,機會可能稍微,不過最近英華負面新聞較多,我想都會一試.但又擔心成績及品行下降,真矛盾!
博一博.

同事個仔讀緊英華, 會考今年有25分, 不過佢話響深水埔區, BAND 2既都可以博下

聽我朋友係深水步區既家長講, 英華近幾年差左, 成績無以前咁好, 如果想壓力無咁大, 英華係可以揀既中學, 因為林護一定好大壓力.
raulsing 寫道:
但英華今年開始一條龍,機會可能稍微,不過最近英華負面新聞較多,我想都會一試.但又擔心成績及品行下降,真矛盾!
博一博.

博一博.

負面果d係小學果面, 唔關中學事嫁
中學d新聞全部都係學界或者其他比賽攞獎嫁

rclamlam 寫道:
聽我朋友係深水步區既家長講, 英華近幾年差左, 成績無以前咁好, 如果想壓力無咁大, 英華係可以揀既中學, 因為林護一定好大壓力.
[quote]
博一博.
[/quote]
成績係上年冇咁好姐, 之前幾年都ok, 雖然應該係比10年前差左d
咁英華係冇林護咁大讀書壓力o既, 不過英華就多元化d囉

sorlo 寫道:
同事個仔讀緊英華, 會考今年有25分, 不過佢話響深水埔區, BAND 2既都可以博下

英華100% BAND 1生, BAND 2 唔駛博!

但英華好著重音樂, 小學已經好多學生有玩樂器, 你小朋友有無音樂底?

聽講今年的小六生自行階段, 可以揀兩間中學, 你take 晒兩間咪得囉

Thank you for your opinion, I will try to apply Ying Wah. But my son only have piano Grade 5. No more
樂器.because he doesn't like music. 另外校風可以嗎?
男生頑皮嗎?會不會只著重精英班而忽略其他學生呢!
Thank You!!

琴晚有機會問左幾個老師, 佢地異口同聲 話 :
林護只著重精英班而忽略其他學生.
荃官d老師流動量幾大, 冇愛心, 打工仔心態.

好煩 !!
‹ 上一主題|下一主題